Skip Navigation Links

Hükümetin yaptığı zammı protesto ediyoruz

Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi 2014 Ocak ayındaki yapılan zamların zor şartlarda yaşayan emekliler için uygun görülmesini protesto etti.

Ekonomi   A+a-

 

   Dernek binasında bir basın açıklaması yapan Şube Başkanı Halit Katkat, sağlığın özelleştirilmesine ve emekliler için sağlık hizmetlerinin kademe, kademe kaldırıldığına dikkat çekti.

    “Sağlığın özelleştirilmesi nedeniyle, toplumun emekçi ve dar gelirli tüm kesimleri gibi, sağlık hizmetine en çok ihtiyaç duyan milyonlarca emeklinin sağlık hizmetlerine ulaşmaları gün geçtikçe imkânsızlaşmaktadır. Hiç kuşku yok ki, devletin sağlık hizmeti sunumunda çekilmesi sermayeye yaramakta ve bir yandan hizmet sunumu özel sağlık kurumlarına bırakılırken, diğer yandan da bedel arttırma ile bu alana yatırım yapan şirketlere muazzam kaynak aktarılmaktadır. Bunun yanı sıra SGK’dan yeterli sağlık hizmeti alamayan insanlarımız “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası” olmaya yönlendirilmektedir.

 

    Bir yandan hizmet sunumu özel sağlık kurumlarına bırakılırken, diğer yandan da bedel arttırma ile bu alana yatırım yapan şirketlere muazzam kaynak aktarılmaktadır. Bunun yanı sıra SGK’dan yeterli sağlık hizmeti alamayan insanlarımız “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası” olmaya yönlendirilmektedir.

   Bir diğer nokta ise emeklilerin zamlarının son derece yetersizliği ve komikliğini dile getiren Katkat hükümetin özel emeklilik sistemine doğru gittiğinin altını çizdi.

 

   “İktidarın emeklileri mağdur eden ekonomik ve sosyal uygulamaları ise bütün çıplaklığı ile gözler önündedir. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 55. maddesine göre, SSK ve BAĞKUR emeklilerinin aylıkları, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında, önceki altı ayda tüketici fiyat endeksinde meydana gelen artış kadar, Emekli Sandığı emeklilerinin aylıkları ise yine yılda iki defa Kamu Çalışanları Sendikalarıyla hükümet arasında imzalanan sözde Toplu Sözleşmedeki artış oranı kadar arttırılmaktadır.

   Buna göre, 2014 ve 2015 yılları için, Hükümet ile Kamu Çalışanları adına, en çok üyeye sahip konfederasyon olan Memur-Sen arasında imzalanan sözde Toplu Sözleşme de, Memur emeklilerine 2014 yılının tamamı için brüt 175.00 TL. aylık artışı verilmesi sağlanmıştı. Ancak bu 175.00 TL. Emekli aylıklarına 143.00 TL. olarak yansımaktadır. Bu rakam seyyanen büyük bir artış gibi görünse de, yılın tamamı için verildiğinden, aylıkların reel olarak gerilemesine yol açacak ve yoksulluğu arttıracaktır. Diğer yandan SSK ve BAĞKUR emeklilerinin aylıkları ise 01.01.2014 tarihinden geçerli olmak üzere, 1 Temmuz, 31 Aralık tarihleri arasındaki altı aylık dönem için, TÜİK tarafından açıklanmış olan, %3.27 oranında ki TÜFE artışı kadar arttırıldı.

   Görüldüğü gibi, hükümet övünerek açıkladığı büyümeden emeklilere pay vermediği gibi aylıklarını, enflasyon hesaplama yöntemindeki rakam oyunları ile düşük gösterdiği enflasyon artış oranı kadar artırmak suretiyle, milyonlarca emekli ile emekli dul ve yetimi sefalete mahkum etmeye devam etmektedir. Kaldı ki, TÜİK’in hükümetin müdahalesinden dolayı gerçek enflasyon rakamını açıklamadığını herkes gayet iyi bilmektedir.

   Bir yandan kaynak yok bahanesi ile emekli sefalete mahkum edilirken, diğer yandan da sisteme girişi teşvik amacıyla, “Özel Bireysel Emeklilik Sistemine” devlet bütçesinden kaynak aktarılmaktadır. Bu politikanın asıl amacı kamu emeklilik sisteminden kaçışı hızlandırmak ve insanları Özel Emeklilik Fonu almaya teşvik ederek, bireysel emeklilik şirketlerine kaynak aktarmaktır. “

   Katkat, 17 Aralık operasyonu ile ortaya çıkan ülkenin yağmalanması ve AKP’nin bu yolsuzlukların başında olduğunu belirtti.

 

   “Kuşkusuz 2013 yılı ülkemiz tarihinde, önemli olayların yaşandığı bir yıl olarak, kendine yer bulacaktır. Bu olayların önemlilerinden biride, 17 Aralık tarihinde İstanbul merkezli olarak başlayan yolsuzluk operasyonudur. Bu operasyon AKP’nin 11 yıllık iktidarının üzerinde oturduğu kirli ilişkileri ifşa etmiştir. Operasyonu komplo olarak açıklayıp, karşı koymaya çalışan iktidar, devlet içinde devlet olan bir gücün Yargı’ya ve emniyete hakim olarak, kendisini tavsiye etmeğe çalıştığı şeklindeki propaganda ile operasyonu değersizleştirmeye ve bir kez daha mağduru oynamaya çalışmaktadır. Ne derlerse desinler, yıllardır, bu ülkeyi çıkar ortaklığı ile birlikte yönetip birlikte götürdüler bu gün ise aralarında çıkan paylaşım kavgası nedeniyle kirli çamaşırları ortaya dökülmüştür.

   Ne kadar komplo derlerse desinler, 17 Aralık operasyonu, bir yandan rüşvet olarak alınan milyon dolarların evdeki ayakkabı kutularında saklandığını, bakan çocuklarının, aldıkları rüşvet parasını saymak için evlerinde para sayma makineleri bulundurduklarını, işadamlarının bakanların makamına kravat kutularında yüz binlerce dolar rüşvet gönderdiklerini açığa çıkarırken, diğer yandan da hükümet, kaynak yok diyerek, milyonlarca emekliyi açlığa mahkum etmektedir. Yapılanlar sadece emeklileri açlığa mahkum etmemiş aynı zamanda çocuklarımızın geleceği ile de oynanmıştır. Ülke talan edilmiş, kent merkezleri, doğal kaynaklar, tarihi zenginlikler kendilerine ve yandaşlarına rant sağlamak için peşkeş çekilmiştir.

   Bütün bu yaşananlar göstermiştir ki, AKP tarafından, bu ülkeye demokrasi ve özgürlük getirilmesi mümkün değildir. Zira AKP demokrasiyi sadece kendisi ve yandaşları için isteyen bir partidir.

   Unutulmamalıdır ki, özgürlük ve demokrasi ancak mücadele ile kazanılır. Haziran ayında yaşanan gezi isyanı da bunun en önemli kanıtıdır. “

 

   Katkat, sendikanın mücadelesinin devam edeceğini belirterek şunları söyledi.

“12 Temmuz 1995 tarihinde kurulan sendikamız, önüne çıkarılan tüm engellere rağmen, yılmadan mücadele etmeye devam etmektedir. Öncelikle emeklilerin sorunları olmak üzere, bu ülkede hayata geçirilen emek ve demokrasi karşıtı tüm uygulamalara karşı mücadele etmeye kararlıdır.”

   HÜSEYİN GÜLER

 


Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet