Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

“Emekliye yapılan zamlar, adalet ve eşitlikten uzaktır”

TÜED İskenderun Şube Başkanı Mustafa Uyan,emekli aylıklarına yapılacak zamların enflasyon oranına bağlandığını hatırlattı.

Ekonomi   A+a-


   Başkan Uyan yaptığı açıklamada, 2014 yılının ilk 6 ayında emekli aylıklarına yapılacak artışların belli olduğunu anımsatarak, Ekim 2008'den önce emekli olan en düşük işçi aylığına sadece 31,36 TL artış yapıldığını kaydetti.

   En düşük işçi aylığının artıştan sonra, 959,45 TL'den 990,81 TL'ye yükseldiğini belirten TÜED İskenderun Şube Başkanı Mustafa Uyan "Diğer taraftan, 744,97 lira olan en düşük BAĞ-KUR esnaf emeklisi aylığı 769,32 Lira olacak. Yani en düşük BAĞ-KUR esnaf emeklisinin aylığında, 24,35 Lira artış olacak. Ayrıca, 551,58 lira olan en düşük BAĞ-KUR tarım emeklisi aylığı da 569,60 Lira olacak. Yani artış miktarı 18,02 Lira olacak" şeklinde konuştu.

   İşçi emekli aylığı, açlık sınırının çok altında kalmaktadır

   2008'den sonra 5510 sayılı kanun hükümlerine göre emekli olan işçi emeklilerinin 610 TL olan taban aylıklarının da yapılan son zamla 629,94 TL'ye yükseldiğini kaydeden Uyan, en düşük memur emeklisi aylığının ise Ocak ayından geçerli olarak yüzde 0,27 oranındaki enflasyon farkı ile üzerine yapılacak 142 TL tutarındaki Ocak zammıyla bin 130 TL'den bin 280,70 TL'ye yükseleceğini aktardı.

    Enflasyon sepetinde, emeklinin yaşam alanına girmeyen birçok kalem malzemeyle yapılan hesaplamaların kendi, gerçeklerini yansıtmadığının altını çizen Şube Başkanı Mustafa Uyan "En düşük işçi emekli aylığı, en düşük BAĞ-KUR emekli aylıkları açlık sınırının çok çok altında kalmaktadır. Yoksulluk sınırına ise ulaşabilen emekli sayısı yok denecek kadar azdır. Durum böyle iken emeklinin halini artık birilerinin görmesi ve gerekli ekonomik ve sosyal düzenlemeleri yapması gerekir" diye konuştu.

   Anayasanın eşitlik ilkesine de aykırıdır

 

   5510 sayılı kanunla öngörülen şekliyle emekli aylıklarına yapılacak zamların enflasyon oranına bağlandığını hatırlatan Mustafa Uyan "Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin artık bu gerçeği görmesini diliyoruz. Yüzdeli zamlar emekliler arasındaki makasın açılmasına ve haksızlığın giderek artmasına neden olmaktadır. 2008 öncesi İşçi emeklisine günlük, 1 lira 4 kuruş; BAĞ-KUR esnaf emeklisine günlük, 81 kuruş; BAĞ-KUR Tarım emeklisine günlük, 60 kuruş zam yapılmıştır. 2008 sonrası emekli olmuş ve ancak aylık 629,94 lira alabilen işçi emeklilerimize ise günlük; 66 kuruş zam yapılmış olmaktadır. Bunun yanında taban aylık seviyesindeki memur emeklilerimize hak ettikleri rakamlara yakın bir zam verilmiş ve onların günlük aldıkları zam da, 5 lira 2 kuruş olmuştur" açıklamasında bulundu. Bu tablonun adalet ve eşitlik getirmediğini vurgulayan Başkan Uyan "Anayasamızın eşitlik ilkesine de aykırıdır. Bu yanlış hesapların ivedilikle düzeltilmesini, işçi ve BAĞ-KUR emeklilerimize de geçimlerini rahatlatacak, ülke refahından pay verecek bir artışın yapılmasını bekliyoruz" dedi.

 

 


Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar