Skip Navigation Links

Hatay'da Suriyeli Sığınmacılar Eylem Yaptı

Hatay'ın Reyhanlı ve Yayladağı ilçelerinde çadırlarda kalan Suriyeliler, 2 kaçağın sınır dışı edilmesini protesto etti.

Gündem   A+a-

 
 
Hatay'ın Reyhanlı ve Yayladağı ilçelerinde çadırlarda kalan Suriyeliler, 2 kaçağın sınır dışı edilmesini protesto etti. Sığınmacılar eski milletvekili Murat Sökmenoğlu'nun arabasına da saldırdı.
Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde çadır kampta bulunan yaklaşık 400 Suriyeli sığınmacı, kaçak yollarla Türkiye’ye geçiş yapan 2 Suriyeli’nin sınır dışı edilmesini protesto edip, Cilvegözü-Reyhanlı karayolunu trafiğe kapattı.
 
Yaklaşık 2 saat süren eylem sırasında Suriyeliler, tesadüfen yoldan geçen Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen’in oğlu Eski Milletvekili Murat Sökmenoğlu’nun otomobiline tekme ve yumruklarla saldırdı. Sökmenoğlu, saldırıdan yara almadan kurtuldu.
 
Reyhanlı’daki Hac Konaklama Tesisleri’nde kurulan çadır kampta kalan Suriyeli sığınmacılar, Kavalcık Köyü yakınlarında Türkiye’ye kaçak yollardan geçiş yapan 2 Suriyeli’nin sınır dışı edileceğini haber alınca saat 13.00 sıralarında kamptan çıkıp, Cilvegözü-Reyhanlı karayolunu çift taraflı trafiğe kapattı. Yaklaşık 400 kişi, sınır dışı edilen 2 Suriyeli’nin akrabaları olduğunu ve Suriye’ye gönderilirse öldürüleceğini öne sürüp, çadır kampa alınmasını istedi. Ellerinde Türk bayrakları taşıyan Suriyeli sığınmacılar, Türkiye lehinde, Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad aleyhinde sloganlar attı. Eylemi sona erdirmek için bölgeye çok sayıda jandarma ve polis sevk edildi.
 
Bazı sığınmacılar, yoldan geçen taşıtlara tekme ve yumruklarla saldırdı. Bahçesinden ilçe merkezine dönen Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen’in oğlu Murat Sökmenoğlu da öfkeli Suriyeliler’in hedefi oldu. Otomobilinde Türk Bayrağı ve TBMM rozeti bulunan Murat Sökmenoğlu’nun otomobiline tekme ve yumruk atan öfkeli Suriyelilere, Reyhanlı Emniyet Müdürü Aydın Yıldız müdahale etti. Sökmenoğlu, hızla uzaklaştı. Hatay İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Başoğlu da olay yerine gelerek, Suriyelilerle tercüman aracılığıyla yaptıkları eylemin yasal olmadığını, yolu kapatamayacaklarını söyledi. Başoğlu’nun uyarıları üzerine, protestocu Suriyeliler, bir süre yolun kenarında bekledikten sonra çadır kampa döndü.
 
YOLDAN GEÇMEK İSTEYİNCE SALDIRDILAR
 
Öfkeli Suriyeliler’in hedefi olan Murat Sökmenoğlu ise yumruk ve tekmeli saldırıda otomobilinin zarar gördüğünü söyledi. Cilvegözü yakınlarındaki çiftliğinden Antakya’ya dönüş sırasında Suriyeliler’in yolu kapattığını anlatan Sökmenoğlu, "Ben yoldan geçmek isterken, aniden otomobilime saldırdılar. Tekme ve yumruk attılar, otomobilin kaportası zarar gördü. Saldırı sırasında Reyhanlı Emniyet Müdürü Aydın Yıldız, müdahale edip, beni kurtardı. Oradan hızla uzaklaştım" dedi.
 
YAYLADIĞI’NDA 1500 SURİYELİ YOL KAPATTI
 
Kaçak yollardan Türkiye’ye giriş yapan 2 Suriyeli’nin sınır dışı edildiğini duyan Yayladağı İlçesi’ndeki çadır kampta kalan Suriyeli sığınmacılar da protesto eylemi yaptı. Yaklaşık 1500 Suriyeli sığınmacı, Tekel deposu kavşağında toplanarak kısa süreli yolu kapattı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı eylemde, polis taşıtların geçişini kontrollü olarak sağladı. Yayladağı Gümrük Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapan Suriye plakalı taşıtlar, yaklaşık bir saatlik eylem boyunca bekletildi.
 
Yayladığı Kaymakamı Tolga Polat, Suriyeli sığınmacılarla bir süre görüşüp, eylemin sona erdirilmesini sağladı. Suriyeliler, Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad aleyhine sloganlar atarak, kamplarına döndü.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet