Skip Navigation Links

İpeğin Belgeseline Görkemli Gala

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ), İstanbul Kültür Üniversitesi ve Antakya Belediyesi'nin ortaklaşa hazırladığı Büyükaşıklar Belgesel Filmi'nin galası

Gündem   A+a-

 
 
Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ), İstanbul Kültür Üniversitesi ve Antakya Belediyesi’nin ortaklaşa hazırladığı Büyükaşıklar Belgesel Filmi’nin galası yapıldı.
Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında olan ipek böcekçiliği yetiştiriciliği ve ipek üretimini 5 kuşaktır Hatay’da sürdüren Büyükaşık’lar ailesini konu alan Büyükaşık’lar Belgeseli’nin galası, çok sayıda sanatseveri de bir araya getirdi.
Meclis Kültür Sanat Merkezi’nde yapılan galaya Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Antakya Belediye Başkan Vekili Serdar Güven, MKÜ Rektörü Prof. Dr. H. Salih Güder, İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer, İl Milli Eğitim Müdürü Cafer Tulmaç, Harbiye Belediye Başkanı Hikmet Karaali, Yahudi Cemaati Vakfı Başkanı Şaul Cenudioğlu, birçok fakülte dekanı, belgesele konu olan Hasan Büyükaşık ve annesi ile çok sayıda sanatsever katıldı.
Galaya katılan Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, kültürel değerlerin hepimizin hayat kaynağı olduğunu belirttiği konuşmasında, Büyükaşık’lar ailesi bu değerlerden birisidir. Belgesel, vefa duygusunun topluma ve genç kuşaklara öğretilmesi adına önemli bir projedir. Kendilerini kutluyorum. Kültürün gelecek kuşaklara aktarılması adına çalışan herkesin desteklenmesi gerektiğini de ifade etmek istiyorum.diye konuştu.
Antakya Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Güven ise projeye ev sahibi olarak katkıda bulunmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, belediye olarak kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin her zaman yanında olacaklarını kaydetti.
MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder; kurum olarak son iki yılda kentte unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin canlandırılması, işsizliğin önlenmesi ve gençlere meslek kazandırma adına önemli çalışmalar yürüttüklerini, belgeselin kent ile ilgili üçüncü proje olduğunu belirtti.
MKÜ Rektörü Güder, daha önce kentin dini ve kültürel zenginliğinin tanıtılması ve ney kamışı projelerine katkıda bulunan üniversitenin, şimdi de ipek böcekçiliğinin canlandırılması projesi ve sonrasında belgesel filme destekle Hatay’ın adını ön plana çıkarmaya da katkıda bulunduğunu, bundan sonra da bu tür projelere destek olmaya devam edeceğini söyledi.
Güder, geçen aylarda hazırlanmış olan Samandağ’da İpek Böcekçiliğinin Canlandırılması başlıklı projeyle Samandağ yöresinde mesleki eğitimler uygulamak suretiyle, ipekböcekliğinin canlandırılmasını, kadınların aktif olarak işgücü piyasasına girmelerini, istihdam edilebilirliklerinin arttırılmasını ve iş gücü piyasasında yer almalarının sağlanmasını hedeflediklerini belirterek, işsizliğin azaltılmasında önemli bir aşama olan bu proje sonrasında ipekböcekçiliğini şimdi de sinema aracılığıyla gündeme getirmiş olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.
İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer, üniversitelerin üç önemli görevleri olduğunu kaydederek şunları ifade etti:
Öğrencilere ileri derecede bir eğitim vermek, uluslararası alanda bilimsel çalışmalar yapmak ve son olarak da ülkenin gelişmesine katkıda bulunmak için ürettikleri bilgiyi halka yansıtmak veya götürmek. Bilgiyi halka götürmeye yarayan en önemli araçlardan bir tanesi de kültür ve sanattır. Kültür ve sanatı güçlü olmayan bir ülkenin ciddi eksikleri var demektir. Bu anlamda önemli çalışmalar yapmayan üniversitelerin de ciddi zafiyeti vardır. O nedenle kuruluşumuzdan itibaren bu tür projelere destekleyerek kültürel ve sanatsal faaliyetlerin gelişimine katkıda bulunmayı hedefledik.
Büyükaşık’lar belgeselinin yönetmeni Nagihan Çakar da belgesel filmi çekmiş olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini sundu.
Etkinlik belgesel gösterisi ve Lekesiz’in, yönetmen Nagihan Çakar, MKÜ Rektörü Güder, Kültür Üniversitesi Rektörü Koçer, Belediye Başkan Yardımcısı Güven'e birer plaket takdimi ve çiçek sunumuyla sona erdi.
 


Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet