Skip Navigation Links

Hiç kimse mağdur edilmemeli

Yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalı,hiç kimse mağdur edilmemelidir...

Eğitim   A+a-

 
   Dershanelerin kapatılması tartışılmaya devam ederken bu süreçten sonra dönüşümde yaşanabilecek sorunlarla ilgili çekincelerini dile getirmek üzere Dörtyol’un eğitimde öncü dershanelerinden Akdeniz Dershanesi’nin ve Özel Hızır Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nin kurucusu Kadir Gök’le bir söyleşi yaptık.
 
   Hem dershane hem de özel okul kurucusu olması nedeniyle bu konuya netlik kazandıracağına inandığımız Kadir Gök bu sürecin kapatılıp kapatılmamasıyla değil de kapatılma sürecinden sonraki detaylarla ilgilendiklerini ve bu konunun yıllardır tartışıldığını, dershane yöneticilerinin ve özellikle öğretmenlerimizin mağdur edilmeden bir sonuca bağlanmasının gerekliliğini vurguladı.
 
   Kadir Gök, dershanelerin birçok işlevinin olduğunu lakin bu işlevlerini yerine getirmekte maddi ve manevi zorluklar yaşadıklarını belirterek; “Dershaneleri işlevleri bakımından istihdam sağlamada ve öğrencilerin eksikliklerini gidermede çok önemli bir görev üstlenmekteler. Fakat bu işlevlerin devlet destekli özel okullarla da gerekli yasal düzenlemelerin yapılması şartıyla sağlana bilmesi elbette mümkündür.
 
   FORMASYON KALDIRILIRSA
   SORUN BÜYÜK ORANDA ÇÖZÜLÜR
 
   Özel dershanelerde çalışan yaklaşık 50 bin öğretmenin çoğunluğunun formasyonsuz olduğu bir gerçek. Dershane öğretmenlerinin en büyük rahatsızlığının istihdam alanlarının ellerinden alınması olduğunu da biliyoruz. Bu rahatsızlığın formasyonsuz öğretmenlerin özel okullarda çalışabilecek şekilde gerekli yasal düzenlemenin yapılarak giderilebilmesi de mümkün.
 
   Kamuoyunda dershanelerin kapatılmasıyla merdiven altı dershaneciliğin artacağı iddiaları var. Oysa ki hali hazırda merdiven altı dershaneciliği zaten var. Gerekli yasal düzenlemelerle bunun önüne geçilebilmesi de mümkün.” dedi.
 
   Kadir Gök, dershanelerin maddi yetersizlikler içerisinde olan öğrencilerin eğitim aldığı kurumlar olduğu ve çok uygun fiyatlarla öğrencilerin bu kurumlarda yetiştirilerek eğitimde fırsat eşitliğini sağlandığı iddialarını da; “Maddi yetersizlik içerisinde olan başarılı öğrencilerin bursluluk ve benzeri sınavlarla tespit edilerek özel okullarda burslu okutulması mümkün. Ama çok uygun fiyatlarla eğitim verdiğini iddia eden kurumların öğretmenleri çok derse girdirerek, sigortasını ve vergisini yatırmayarak, hatta öğretmenlere maaşlarını vermeyerek ayakta kalmaya çalışmaktalar” şeklinde bir iddiayla yanıtladı.
 
   Yeni sürece biran önce sağlıklı bir şekilde geçilebilmesi için dönüşümde dikkat edilmesi gereken hususları maddeler halinde sıralayan Kadir Gök:
 
   - Özel okula dönüşümler 2014- 2015 Eğitim öğretim yılına yetişecek şekilde hızlı olmalı,
 
   - Arsa ve kredi teşvikleri biran önce açıklanmalı ve bundan yararlanacak kurumlar şu anki eğitim kurumlarına öncelik olarak verilmeli,
 
   - Öğrenci başına verilecek teşvikler bölgesel, öğrenci başına endeksli ve gelir durumlarını da dikkate alarak hazırlanmalı,
 
   - Dershane öğretmenlerinin çoğunun Fen Edebiyat Fakülteleri mezunu olduklarını unutmayıp özel okullarda bu öğretmenlerin istihdamlarına ilişkin gerekli yasal düzen- lemeler yapılmalı,
 
   - Özel Sağlık Meslek Liselerinde yaşanan olumsuzluklar ve geriye dönük düzenlemeler tekrar edilmemeli,
 
   - Öğrenci başına verilecek desteğin kaç yıl olacağı, yıllık artış miktarının neye göre belirleneceği önceden açıklanmalıdır.
 
 
 
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet