Skip Navigation Links

90. yıl anısına “Atatürk ve Cumhuriyet” temalı rölyef

Rektör Güder Cumhuriyet’in 90. Yıl Anısına Yapılan Çalışmaların Açılışlarını Yaptı.

Gündem   A+a-

 Cumhuriyet’in 90. Yıl Coşkusuyla Gelen Açılışlar

 

MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Mustafa Kemal Üniversitesi kampüsünün sanatsal ürünlerle zenginleşmesi için Cumhuriyet’in 90. Yıl anısına yapılan “Atatürk ve Cumhuriyet” temalı rölyef çalışmasının yanı sıra Mustafa Kemal Üniversitesi akademik ve idari personelinin portrelerinin yer aldığı outdoor afiş çalışması ve araç girdirmelerinin açılışlarını gerçekleştirdi.

 

 

90. yıl anısına “Atatürk ve Cumhuriyet” temalı rölyef

 

Rektör Güder, ilk olarak Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Zakir Mehtiyev’in bir yıllık çalışmasının ürünü olan “Atatürk ve Cumhuriyet” temalı rölyef çalışmasının açılışını yaptı. Beraberinde Rektör Yardımcıları, akademisyen ve idari personelin de yer aldığı açılış töreninde konuşan Rektör Güder,Cumhuriyetin 90. Yılı münasebetiyle uzun süredir sürdürülen projenin ana parçasını sergileme kararı aldıklarını dile getirdi. Konuşmasında çalışma hakkındaki bilgilere yer veren Rektör Güder, bu çalışmanın üniversitenin, bilim ve teknoloji alanında verdiği eğitimleri simgeleyen 7x2.5 metre boyutlarındaki 6 tane rölyefi tamamlayan yedinci ana parça olduğunu aktardı. Rektör Güder, bu rölyef çalışmasının tüm çalışmaların ortasında yer alacağını ifade ederek “Atatürk ve Cumhuriyet” temalı rölyefin şimdiki Atatürk Anıtı’nın yerini alacağını belirtti. Fakat şimdilik bu çalışmayı Rektörlük binasında üniversite senato salonunun da yer aldığı alanda sergileme kararı aldıklarını söyleyen Rektör Güder, çalışmayı Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Zakir Mehtiyev’in yaptığını ve ardışık olarak sürdürdüğü çalışmalarının da bitmesiyle birlikte yılbaşından sonra yapılan eserleri asli yerlerine yerleştireceklerini ifade etti.

 

Kampüste sanat parkuru

 

Sanatsal alanlarda yapılan çalışmalar sonunda kampüsün kavuşacağı genel görünüm hakkında da konuşan Rektör Güder şunları aktardı:

 

“Kampüs, ana kapının girişinden itibaren bilim ve teknoloji alanındaki diğer rölyeflerle ve Atatürk anıtına yerleştirilecek olan “Atatürk ve Cumhuriyet” konulu ana rölyefle birlikte kütüphane yolu üzerindebulunan 20 bilim öncüsünün büstlerine ait çalışmayla aks şeklinde olacak ve bir sanat parkuru haline dönüşecek.

 

 

 

Estetik düşüncenin sergilenmesine ve yaşanmasına dair proje

 

Yapılacak peyzaj düzenlemesiyle birlikte üniversite ortamında estetik ve plastik düşüncenin sergilenmesine ve yaşanmasına dair bir projeyi tamamlayacaklarını dile getiren Rektör Güder, açılışı yapılan Atatürk ve Cumhuriyet temalı rölyef çalışmasının içeriği hakkında da bilgiler vererek şöyle devam etti:

 

“Yapılan eserin içerisinde özellikle cumhuriyetin kuruluşu sırasında gerek Hatay’da gerekse tüm Türkiye’de verilmiş olan bir mücadele kısım kısım rölyef haline getirildi. Cumhuriyet’in kuruluşu sırasında Hatay’ın Cumhuriyet’e katılışının mücadelesini simgelemek için Atatürk’ün sağ kolunun hemen altında Türkiye topraklarının Hatay’a ilişkin bölümünün coğrafi parçasını görmekteyiz. Yine üniversite ortamında Atatürk’ün gençliğe ve öğretim elemanlarımıza vereceği mesajlardan bir tanesinin bilim ve bilimi bütünleyen sanat olması hasebiyle yapılan çalışmanın tam merkezinde elinde kitabıyla Atatürk yer alıyor. Hemen onun yanındaAtatürk’ün üstünde dalgalanan bir bayrak var. Bu yükselmekte olan Türkiye Cumhuriyet’ini simgeliyor. Onu toplumun çeşitli kesimleri ayakta tutmak için ona destek veriyor. Bunların arasında kadınlar varcumhuriyet için çalışan. Askerler var onun uğrunda savaşan. Toplumun diğer kesimleri var cumhuriyet sevincini paylaşan. Bolluk bereketi simgelemek üzere köşesinde üzüm salkımları var. Cumhuriyet sevincini çiçeklerle çocuklar simgeliyorlar. Çalışma, aynı zamanda Cumhuriyet’in eğitim meşalesini de ortaya çıkaran geleceğin nesillerini eğiten yönünü resmediyor.”

 

Buradaki kurdela kesiminin ardından yine Cumhuriyet’in 90. yılı anısına yapılan outdoor afiş çalışması ve araç giydirmelerinin açılışı gerçekleştirildi. Burada da küçük bir konuşma yapan Rektör Güder, çalışmaların Mustafa Kemal Üniversitesi akademik ve idari personelinin birlik ve beraberliğini resmeden çalışmalar olduğunu vurguladı.

 

 

 

 

 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet