Skip Navigation Links

İsdemir İşçisi Hisse Hakkını Arıyor

Demir Çelik Fabrikası özelleştirilirken, Özelleştirme İdaresi fabrikanın bedelsiz olarak %11 hissesini özelleştirme yapılırken çalışan işçilere bırakm

Gündem   A+a-

 
İsdemir Vakfı Binlerce İşçinin Parasının Üstünde Yatıyor!
 
Demir Çelik Fabrikası özelleştirilirken, Özelleştirme İdaresi fabrikanın bedelsiz olarak %11 hissesini özelleştirme yapılırken çalışan işçilere bırakmıştı.
Özelleştirme İdaresi bu hisselerin çalışanlara bırakılması için de bir Vakıf kurulması gerektiğini ve bu vakfa bu hisselerin verilmesi şartını getirmişti.
2002 Yılında özelleşme gerçekleştikten sonra, kurulan İSDEMİR Çalışanları, Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı bu hisseleri işçiler adına devir aldı. Vakıf hisseleri devir aldıktan sonra sorunlar başladı. Vakıf işçilerin çoğunu hissedar etmediğinden işçiler vakıf adına dava açarak sorunlarını çözmeye çalıştılar. Halen sorunları çözülmediği gibi daha karmaşık bir hale geldi.
Binlerce işçi emekli olduğundan Vakıf yönetiminde söz sahibi olamadılar. Çünkü vakıf genel kuruluna sadece çalışanlar katılabilmektedirler. Emekliler hisse sahibi olmasına rağmen söz sahibi olamıyorlar. Hisse sahibi işçinin sayısı 11.bin civarındadır. Bu 11 bin işçinin hemen, hemen %90’nı (9-10.bin) emekli olmuş durumdadır.
Her işçi ortalama, bu günün parası ile hisse miktarı 100-150.bin .TL. olduğu belirtilmektedir. Emekli işçi perişan ama bir türlü alacaklarını alamıyorlar.
İSDEMİR çalışan ve emeklilerin haklarını korumak ve hisselerini alabilmeleri için İSÇEİD kurulur ve 3 yıldır işçilerin haklarını, panel, yürüyüş ve miting gibi eylemlerle sesini duyurmaya çalışıyorlar. Son olarak da İSÇEİD Yöneticileri, Dörtyol ilçesine bağlı Payas Belediye Başkanı Bekir Altan’ı ziyaret ettiler ve sorunlarını belediye başkanına anlattılar.
İSDEMİR Fabrikası Payas belediyesi sınırları içinde bir alandadır. Payas belediye başkanı daha önce hissedarların isteği üzerine Payas belediye sarayında 400 hissedarın katıldığı geniş bir toplantı gerçekleştirmişti.
Belediye başkanı Bekir Altan görüşmede “İSDEMİR zaten bir çevre kirliliği yaratmakta ve biz belediye olarak çevre felaketi yarattığı için onlarca dava açtık. Yine imar konusunda ciddi ihlaller yaşanıyor. İSDEMİR Yönetimi ve Vakfı bu meseleyi çözmeyi düşündüğünü ama bir türlü bu konuda samimi davranmadığını biliyoruz. Bölge zaten bu konuyu biliyor. Bizim belediye olarak yetkimiz yok ama çözüm konusunda yardımcı olacağız. Biz 400 kişilik toplantı yaptık. Ama toplantıya yaklaşık 4.bin kişi katılmak istendiğini bize bildirdiler. Ben bu meselenin basit şekilde çözülebileceği bir önerim var. Hissedarların İSDEMİR Ortaklık defterine kaydının yapılması doğrultusunda alınacak bir kararla çözülebileceğini düşünüyorum. Lakin bu karar bir türlü alınmıyor.”dedi.
İSÇEİD Başkanı Bayram Özarslan, üç yıllık mücadelesini ve çözüm konusundaki düşüncelerini ise şöyle ifade etti. “ Konunun çözümü tamamen 9 kişilik vakıf yönetiminin çoğunlukla alacağı bir kararla çözülür. Bu karar; a) Vakıfta bulunan çalışanlara ait hissenin İSDEMİR Ortaklık defterine isim. İsim kaydının yapılması. b) Vakıfta bulunan hissenin vakıf’ca SPK (Sermaye Piyasa Kurulu) na müracaatla BORSA’YA sürülmesi. c) Vakıftaki hissenin, bu günkü değerine yakın, değerde, blok olarak açık artırmayla “noter ve görsel basın huzurunda” satış kararının alınması.”
İSÇEİD Derneğince, Sayın Başbakan’a, Adalet Bakanı’na ve tüm milletvekillerine detaylı bilgilerle bu işin çözülmesi için girişimlerde bulunduklarını, dernek yöneticileri ifade ettiler. Ayrıca bölge milletvekilleri derneği ziyaret ederler ve çözüm konusunda sözler verilir. Ama şu ana kadar bir girişimleri, çalışmaları olmadığı gibi bir türlü geri dönmüyorlar.
Bayram Özarslan son mücadele ile hissedarların hukuki çözümünde bir adım attıklarını “Hissenin İSDEMİR ortaklık defterine kaydı (tescili) için hukuki girişimde bulunduklarını ve bu girişimden hissedarların hiçbir maddi risk olmadan gerçekleştireceklerini, bundan sonraki davaların dernek adına açacaklarını” belirterek “zaten yeni yasa ile dernekler üyeleri adına toplu halde, tek bir masrafla dava açabiliyorlar..” Dedi.
Hissedarların; 2002 yılından 2012 yılına kadar ki dönemde maddi haksızlıklara uğramışlardır. Bu hisselerin %11’den %7.08.e düşürülmüştür ve bu yasal değildir.
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet