Skip Navigation Links

TÜED başkanlar kurulu toplandı

Mustafa Uyan “Örgütlü toplum güvence altına alınmalıdır”

Gündem   A+a-

 
  TÜED Başkanlar Kurulu Erdek’te toplandı
 
  Mustafa Uyan “Örgütlü toplum güvence altına alınmalıdır”
 
 
 
  Türkiye Emekliler Derneği İskenderun Şube Başkanı Mustafa Uyan
 
  “Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu, 8 Ekim 2013 tarihinde Narlı/Erdek Eğitim ve Sosyal tesisimizde toplanarak, ülke gündemini ve emeklilerin sorunlarını değerlendirdi” dedi. Başkan Uyan Erdek dönüşü şu açıklamayı yaptı;
 
  “Türkiye'nin seçim sürecine girmesi ve bu süreç ile birlikte yeni bir anayasanın hazırlanması, Başkanlar Kurulunda değerlendirildi. Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu, katılımcı ve sağlıklı bir demokratik sistemin, sorunların çözümlenmesi için bir gereklilik olduğunu değerlendirerek, uzlaşma yoluyla tüm kesimlerin görüşlerinin yansıtılacağı bir düzenlemenin benimsenmesini talep etmektedir.
 
 
 
  Başkanlar Kurulumuz ise özetle Sonuç Bildirisi'nde şu görüşlere yer vermiştir
 
  - Sorunlarımızın çözümü demokratik ve sağlıklı bir anayasadan geçmektedir. Bu nedenle toplumu ayrıştırmayacak şekilde tüm dokusu ile kucaklayan, ‘üniter yapıyı’ koruyan anlayışla hazırlanacak bir anayasa Türkiye'nin geleceği için bir güvence olacaktır. Yeni anayasada örgütlü toplum güvence altına alınmalı, emeklilerin de yararlanacağı sendikal hakların önündeki engeller kaldırılmalıdır.
 
 
 
  - Sosyal güvenlik sistemimizin eşitlik üzerine kurgulanması korunamadığından, 2008 sonrasında aylık bağlananlar hak kayıplarına uğramıştır. Bunun nedeni, güncelleme katsayısının değiştirilmesi ve aylık bağlama oranlarının düşürülmesidir. Türkiye Emekliler Derneği, 2000 öncesi emeklilere uygulanan intibak benzeri bir sistemin, 2000 sonrasında emekli olanlara ve olacaklara da aynı ölçüde uygulanması için 1999 sonunda kaldırılan gösterge sisteminin yeniden getirilmesini, sosyal devletin ve sosyal güvenliğin bir gereği olarak talep etmektedir. Prim kazancına göre değişmekle birlikte özellikle, 2008 sonrasında düşük kazanç üzerinden prim ödeyenlerin, gelecek yıllarda emekli aylıklarının daha da düşmesi riski bulunduğundan, bu soruna çözüm bulunması için aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayısı eşitlik temelli olarak yeniden ele alınmalıdır.
 
  - 2013 yılı birinci altı ay % 4.14, ikinci altı ay % 4 emekli aylıklarına artış yapılmıştır. Aynı dönemde emeklinin mutfağında ve diğer harcamalarında daha yüksek artışlar yaşanmıştır. Bu kıyaslama ile Türkiye İstatistik Kurumu'nun tüketici fiyat endeksinin sağlıklı olmadığı ve emeklilerin harcama kalıplarını temsil etmediği net bir şekilde anlaşılmıştır.
 
  - Emeklinin ödediği KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergi yükü fazla olduğundan emekli aylıkları küçülmektedir. Ek ödeme adı altında verilen vergi iadesi tutarları, yetersiz kalmıştır. % 4 ve % 5 olarak uygulanan oranlar ve dilimler yükseltilmelidir.
 
  - Yaşları itibariyle sıklıkla sağlık hizmeti alan emeklilerin ödemiş oldukları muayene ücreti ve ilaç katkı payları önemli bir yük olmaktadır. Çalıştığı dönemde sağlık primi ödemiş olan emeklilerden katkı payı alınmamalıdır.
 
  - Bağ-Kur kapsamında bir işyeri açan emeklilerimizden % 15 oranında alınan sosyal güvenlik destek primi kaldırılmalıdır.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet