Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Rabia 4 işareti nedir?

Mısır'daki darbe karşıtlarının, cuntaya karşı direnişi sırasında fotoğraflara yansıyan sembol işaret '4' yani 'Rabia' hızla yayılıyor.

Gündem   A+a-

Peki, Başbakan Erdoğan'ın da yaptığı '4' 'Rabia' işaretinin anlamı nedir?
 
Arapçada "dördüncü, dört" anlamına gelen "Rabia" kelimesi Mısır'da darbe karşıtı direnişin sembolü oldu. Ülkede yaşanan katliamlar sırasında darbe karşıtlarının 4 parmaklarıyla işaret ettiği sembol hızla yayıldı.
 
ADI ÖZGÜRLÜK İÇİN SAVAŞAN BİR KADINDAN
 
Darbe karşıtlarının ilk toplandığı meydanın ismi, Rabiatul Adeviyye adında dindar Müslüman bir kadından esinlenerek konulmuş. Adeviyye ailenin dördüncü çocuğu olması nedeniyle isminin başına Rabiatul eklenmiş. Rabiatul Adeviyye hayatı boyunca verdiği özgürlük mücadelesiyle anılıyor. Gösterilerle birlikte bu ismin taşıdığı anlam Mısırlılar arasında yeni bir sembolün doğmasına neden oldu. Tahrir Meydanı'nda bulunanların zafer işareti yaptığı dönemde Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndakiler ismin anlamına atıf yapmak ve Tahrir'deki darbe taraftarı göstericilerden ayrışmak için elleriyle dört işareti yapmaya başladılar. İşaret de hızla yayıldı.

MURSİ DE 4. CUMHURBAŞKANI
 
Meydandaki göstericiler o işareti AA muhabirine şöyle anlatmıştı: "Bunun Adı "Rabia İşareti"dir. Meydanın adı olan "Rabia" Arapçada "dördüncü, dört" demektir. Bu meydanın adına vurgu yapmak için bu işareti yapıyoruz. İkinci önemli konu Muhammed Mursi, Nasır, Sedat ve Mübarek'ten sonra dördüncü Cumhurbaşkanı oldu. Onu da hatırlamış oluyoruz. Ayrıca Tahrir Meydanı'nda darbeye destek vermek için toplananlar zafer işareti yapıyor. Biz onlarla bir olamayız. Onlardan ayrılmak için bu işareti yaygınlaştırıyoruz."
 
YENİ ZAFER İŞARETİ Mİ?
 
Darbeye destek için Tahrir'de toplananlar 'zafer işareti' yapmıştı... Darbe karşıtlarının toplandığı Rabiatül Adeviyye Meydanı'nda ise zafer işareti yerine "Rabia İşareti" doğdu. Bu işaretin İslam dünyasında yeni zafer işareti olacağı da çok konuşuluyor.
 
Başbakan Erdoğan Rabia İşareti
 
Emre Bölezoğlu rabia 4 işareti
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş