Skip Navigation Links

İskenderun’da doğalgaz bilgilendirme toplantısı yapıldı

Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, Aksagaz tarafından doğalgaz ve doğalgaz çalışmalarıyla ilgili bilgilendirmek amacıyla düzenlenen toplantıya kat

Gündem   A+a-


İSKENDERUN DOGALGAZ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8... ile 8gunhaber
  İskenderun’da doğalgaz ve doğalgaz çalışmalarıyla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı
 
  Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, Aksagaz tarafından doğalgaz ve doğalgaz çalışmalarıyla ilgili bilgilendirmek amacıyla düzenlenen toplantıya katıldı.
 
  Toplantı, İskenderun Belediyesi 1 Nolu Sosyal Tesis’te gerçekleştirildi.
 
  İskenderun Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, Cumhuriyet Halk Partisi İskenderun İlçe Başkanı Süleyman Uyar, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşların katıldığı toplantıda, Aksagaz Hatay-Osmaniye Bölge Müdürü Metin Ceyhan, doğalgaz ve doğalgaz çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.
 
  ‘İskenderun’da altyapıyı oluşturuyoruz’
 
   Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Altyapı olmazsa olmazımızdır. Şimdi İskenderun’da altyapıyı oluşturuyoruz. Altyapı nedir bir kentte altyapı suyu, drenaj kanalları, enerji hatlarının ve insanların tüm ihtiyaçlarının giderilmesi için bir düzenlemedir. Ama ne yazık ki gelişmekte olan ülkelerde önce hep üst yapı yapılır, altyapı sonra yapılmaya başlanır. O zaman da bir yağmurda üstyapı bozulabilir, sonra ne altyapı kalır ne üst yapı. Biz İskenderun’da altyapıyı oluşturmaya başladık. Bunda bir hayli yol aldık” dedi.
 
  2006 yılında İskenderun’da yaşanan sel felaketini anımsatan Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, yapılan drenaj kanallarıyla İskenderun’un sel riskinden uzaklaştığını, dörtte üçü biten yeni içmesuyu şebeke döşeme çalışmasıyla halkın gönül rahatlığıyla musluktan sürekli akan suyu içeceğini, yeni şebekeden dolayı su kaybının önüne geçilirken, suyun kendi basıncıyla geldiği için enerjiden de tasarruf sağlanacağını belirtti.
  Ülkemizin enerjide dışa bağımlı olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Bugün ülkemiz sadece enerji için dışarıya 50 milyar dolar ödüyor. Şimdi suda yaptığımız çalışma, büyük enerji tasarrufu da getiriyor. Bilim adamları petrol savaşından sonra su savaşı gelecek diyor. Suyu dikkatli kullanmak, su israfını önlememiz lazımdı. 2009 yılında göreve başladığımızda suda eski şebekeden dolayı yüzde 72.5 civarında su kaybı vardı. Yeni içmesuyu şebeke döşeme çalışmamızla su kaybı da ortadan kalkacak ve enerji tasarrufu da sağlanmış olacak. Yeni şebeke döşediğimiz yerde enerji tasarufu başladı. Halkımız da bunu gördü” dedi.
 
‘Eşzamanlı çalışma asfaltın yeniden kırılmasını önler’
 
  İçmesuyu şebekesi ve doğalgazın bir arada döşenmesinin hem asfaltın yeniden kırılmasını önleyeceğini vurgulayan Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Suyu, drenaj kanalıyla altyapının çoğunu başardık, bir doğalgaz kalmıştı. Aksagaz Bölge Müdürü Metin bey sorumluluğunu bilen birisi. Kendisine İskenderun için teşekkür ediyorum. Daha önce yapılan anlaşmada abone için başvurana branşman bağlanıyordu, başvurusu olmayana hat çekilmiyordu. Aksagaz Genel Müdürü’nü davet ettik, sağolsun geldi görüştük. ‘Su bitiyor, drenaj kanalları bitti, diğer bölümde yapılacak. İsmet İnönü mahallesi asfaltlanıyor, dar yollar parke döşenecek. Biz asfaltladıktan sonra kırmaya kalkarsanız sizin de vicdanınız kaldırmaz. Yeni asfaltı kırmak büyük ekonomik israf da olacaktır’ dedik. Projeyi değiştirdiler. Artık şehir merkezindeki her tarafa aynı su şebekesi gibi orta hattan geçen ana doğalgaz borusuna bütün binalara branşman bağlantılar yapmaya başladılar. Ne kadar çok abone olursa onlar da bu işi daha çok hızlandıracaklar. Şimdi birkaç ekiple devam ediyorlar, branşmanlar çekiyorlar. Yeni su şebekesi ve doğalgaz biten mahallelere biz de asfalta başladık. Piri Reis mahallesinde doğalgaz çalışması var, su çalışması bitmişti. Doğalgaz da bitince Pirireis Mahallesini tamamen asfaltlayacağız. Bu şekilde mahallelerde altyapısı tamamlanan bütün caddelerimizi, yollarımızı asfaltlayacağız. Dar yollarımızı parke taşı döşeyeceğiz. Doğalgazla ilgili yanlış ve eksik bilgiler var. Halkımız bu konuda yeteri kadar bilgi sahibi değil. Bazı şeyler de yanlış biliniyor. Vatandaşın bilgilenmesi önemli. Biz burada bilgileneceğiz, etrafımızı, komşularımızı bilgilendireceğiz” diye konuştu.
 
 
  ‘Kamu yararı önemli’
 
   Fransa’da doğalgaz ile ilgili eğitim gören Aksagaz Hatay-Osmaniye Bölge Müdürü Metin Ceyhan, doğalgaz ve doğalgaz çalışmasıyla ilgili bilgilere yer verdi.
 
  Drenaj kanalı, içmesuyu şebekesi ile birlikte doğalgazın da döşenerek, altyapısı biten yerlerin bir defada asfaltlanması, yeniden asfaltın kırılmasının önüne geçilerek kamu zararının önlenmesi konusunda duyarlılığı nedeniyle Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek’e teşekkür eden Aksagaz Hatay-Osmaniye Bölge Müdürü Metin Ceyhan, “Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Belediye meclis üyelerimize, muhtarlara teşekkür ediyorum. Başkanım söyledi, 2009’dan beri çalışıyoruz, üzerinden dört yıl geçti. İskenderun’a gaz arzını sağlamak için İskenderun OSB içinde 100 bin metreküp/h kapasiteli basınç düşürme ve ölçüm ölçüm istasyonu kuruldu. İskenderun OSB’den şehir merkezine kadar 23 km çelik şebekeyle şehir içine gelebildik. Konutlara ulaşmak için ise yaklaşık 50 km polietilen şebeke çalışması tamamlanmıştır. Şu anda İskenderun’da 2.500 abonemiz vardır. 4 Eylül 2009’da Başkanımın teşrifiyle doğalğazın yakma törenini yapmıştık. O günden bu güne İskenderun merkezinde 50 kilometre şebeke döşendi. İlk etapta Modernevler, Sakarya, Mustafa Kemal, ismet İnönü mahallelerinde doğalgaz vardır. 13 bin konutun önünde hali hazır doğalgaz bulunmaktadır. Çağdaş, konforlu, ekonomik doğalgaz Avrupa’da uzun yıllardır kullanıyor. Bizim kentimiz de bizim insanımız da buna layıktır. Konforlu yakıttan yararlanmak gerekiyor. 2012 yılı sonuna kadar abone oranının düşük olması nedeniyle yatırımlarda biraz sıkıntı çektik. 2013 yılı yatırım planını yaparken yaklaşık 20 km şebeke öngörmüştük, planlamıştık. Belediye Başkanımızın ‘biz içmesuyu şebekesi için kentin içine giriyoruz. Yağmursuyu drenaj kanalları, içmesuyu şebekesi yapılacak, her yer kırılacak. Siz de girin şehrin merkezinin doğalgazını, su şebeke çalışmasını bitirelim. Bir daha asfalt kırılarak kamu zararı olmasın, vatandaşın cebinden bir para çıkmasın. Gelin bu işi bitirin’ sözlerindeki ısrarına dayanamadık. Bu konuyu genel merkezden görüştük. Şehir merkezindeki yatırım miktarını 20 km’den 60 km’ye çıkardık. 2013 yılında yapılacak yatırım çalışmaları ile birlikte toplam 26.256 adet konut doğalgaza kavuşmuş olacaktır. Özel şirketiz abonelik şart, yatırımın biraz geri dönüşü gerekiyor. İskenderun’a 24 milyon 500 bin liralık yatırım yaptık. Bu ciddi rakam. İskenderun’da aldığımız abone sayısı 2.500 şu anda. En az yüzde 40-45 olması lazım. Abone sayısının şu an 6-7 bin civarında olması gerekiyordu. Bu rakam bir yatırımcı için düşük kalıyor ama burada kamu yararını gözetmek önemli. Başkanımıza kenti düşündüğü, vatandaşın cebini düşündüğü için şükranlarımı sunuyorum” dedi.
 
  Başkan yardımcılarına, Su ve Kanalizasyon Müdürüne, Fen İşleri Müdürüne ve diğer müdürlere teşekkür eden Aksagaz Hatay-Osmaniye Bölge Müdürü Metin Ceyhan, “Belediyedekiler yeter ki kente hizmet ve yatırım gelsin diyor, yolumuzu açıyorlar” diye konuştu.
 
‘Doğalgaz, temiz, konforlu ve tasarruflu yakıttır’
Abonelikle ilgili halk arasında yanlış ve eksik bilgiler dolaştığına dikkat çeken Aksagaz Hatay-Osmaniye Bölge Müdürü Metin Ceyhan, “ Abonelik bedeli 3-4 bin lira diye laf dolaşıyor bu doğru değildir. Doğalgaz abonelik bağlantı bedeli yaklaşık 398 lira. Bu sene taksit uygulaması yaptık. Kredi kartına 31 Temmuza kadar başvuranlara 12 taksite böldük. Bu da yaklaşık 33-34 lira gibi bir rakam. Evde kullandığımız tüpün yarısı bile değil. İskenderun sıcak memleket doğalgaza ihtiyacım yok denilebilir. Şunu açıklıkla söyleyebilirim mutfakta tüp 74 lira ama doğalgaz taş çatlasa aylık 10 lira. Doğalgaz bir sene içinde evde yapılan maliyeti amorti edebiliyor. Evine hat çektiği zaman iki -üç ay soğuk olursa, vatandaşın imkanı yoksa doğalgaz sobası bağlayabilir. Bacaya gerek yok, hermetik sobalar var, direkt ucunu dışarı veriyor. Temiz havayı dışarıdan alıyor. Doğalgazlı sobalar mevcut. İmkanı olmayanlar doğalgazı sobasına bağlayabilir. Mutfağında pişirme amaçlı kullanabilir. İmkanı varsa kombi, kalorifer ısıtma sistemini kurabilir. Bunda maliyet cihaza göre değişebilir. Bu da kombinin, ısıtıcının fiyatına göre taş çatlasa 3.500-4.000 lira. Bedava güneş enerjisi var. Güneş enerjisi doğalgaz ile entegre çalışabilir. Güneş enerjisiyle ilgili sıkıntı olduğunda, güneş çıkmadığında doğalgaz vanasını açarsınız bağlarsınız. Doğalgaz ile sıcak suyunuzu elde edebilirsiniz. Doğalgaz kömüre göre, daha rahattır. Kömüre göre yüzde 30 daha ucuz, elektrikten dört kat, tüpgazdan altı kat daha tasarrufludur doğalgaz. Net enerji üzerinden hesaplanan değerler bunlar. Kömürle ısınmada bir de boya badana işi çıkıyor. Bunları katınca doğalgazdan ciddi tasarruf sağlanmış oluyor.Doğalgaz sıcak su, pişirme ve ısınma ihtiyacını karşılar” diye konuştu.
Doğalgazın kamusal hizmet olduğunu belirten Aksagaz Hatay-Osmaniye Bölge Müdürü Metin Ceyhan, “Elektrik, Telekom , Belediye’nin su işi neyse biz oyuz. Bu hizmeti kapıya kadar getiririz, bakım onarımı, faturalandırması, acil hizmetini yapan firmayız. Yetki verdiğimiz sertifikalı iç tesisat firması var. Doğalgaz kamusal hizmettir. Şirket gelip kazıyor algısı oluşmasın. Doğalgaz boruları döşeniyor. Bu hizmet devam edecektir. Su, elektrik ,Telekom neyse doğalgazın da kesintisiz hizmet olarak devam etmesi gerekiyor. Bu kentin altyapısı bu kentin içinde kalacaktır” şeklinde konuştu.
 
‘Her iş zamanında ve yerinde yapılmalıdır’
Daha sonra tekrar söz alan Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Her iş yerinde ve zamanında yapılmalıdır. Altyapı bildiğiniz gibi sıkıntılıdır. Günlük yaşamı etkiler. İskenderun’da kanalizasyon çalışması yapılırken İskenderun’da bir sıkıntı yaşandı. O sıkıntıyı yaşayan insanlar keşke su çalışması kanalizasyon yapılırken yapılmış olsaydı diye söylüyorlar. Aynı şey doğalgaz için de söz konusu. Su şebekesini döşüyoruz. Bunu yaparken doğalgaz döşenmezse, insanlar haklı olarak daha sonra niye su şebekesiyle doğalgaz da döşenmedi diye soracaklar” dedi.
Aksagaz şirket yetkililerinin hem doğalgaz çalışmasını hızlandırdığını, hem de su şebekesi gibi her yere branşman bağladığını belirten Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Artık doğalgaz herkesin kapısına kadar gelmiş olacak. İsteyen abone olacak. Doğalgaz bütün dünyada kullanılan güvenli, temiz ve ekonomik yakıt türüdür. Ülkemizi, İskenderun’u ekonomik olarak da korumak istiyoruz. Ben Aksagaz yetkililerine İskenderun için bir kez daha teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuklara ikramda bulunulan toplantıda, sorular yanıtlandırıldı. Toplantıya katılan muhtarlar da halkın doğalgazla ilgili bilgilendirilmesi konusunda katkıya hazır olduklarını belirtti.
 

İskenderun’da doğalgaz bilgilendirme toplantısı yapıldı videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet