Skip Navigation Links

Dudu Araştırma İstedi

CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu Enerji Anlaşmaları hakkında araştırma istedi

Gündem   A+a-

CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu Enerji Anlaşmaları hakkında araştırma istedi “ENERJİ ANLAŞMALARINI KİMLER, HANGİ KOŞULLARDA YAPIYOR?”
 
CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, AKP Hükümetince son 10 yılda yapılan “Enerji Anlaşmaları” ile ilgili Meclis araştırması istedi.
 
Meclis araştırması isteğinde, enerji anlaşmaları ile ilgili Hükümet tarafından halka ve muhalefete hiçbir bilgi verilmemesinin altını çizen CHP Milletvekili av. Mevlüt Dudu konu ile ilgili bir de yazılı açıklama yaptı. Açıklamada AKP Hükümetinin son 10 yıldır yaptığı enerji anlaşmalarının kamuoyunda tereddütlere neden olduğunu belirten CHP Milletvekili Dudu, özellikle Kuzey Irak Bölgesel yönetimi ile yapılan anlaşmalara dikkat çekti. Milletvekili Dudu yazılı açıklamasını şöyle sürdürdü.
 
“AKP Hükümeti tüm icraatlarında olduğu gibi enerji konusunda da kamuoyuna hiçbir bilgi vermeden icraatlarını sürdürmektedir. Özellikle ülkemizin ve halkımızın geleceğini ilgilendiren konularda Muhalefete ve kamuoyuna gerekli açıklamalar yapılmalıdır. Ama bunu hiçbir zaman göremedik.
 
“Hangi ülke ile ne şartlarda anlaşmalar yapılıyor, bunları bilmek ve kamuoyunu bilgilendirmek için “Enerji Anlaşmaları”nın TBMM tarafından araştırılmasını istedim. İran’a almadığımız doğalgaz paraları neden ödendi? Irak Merkezi yönetimi devre dışı bırakılarak Kuzey Irak Bölgesel yönetimi ile hangi uluslar arası hukuk kurallarına göre anlaşma yapıldı? Bu anlaşmalar yapılırken ülkemizi temsil eden resmi ve özel kurumlar hangileridir? Bu kurum ya da şirketler hangi kıstaslara göre belirleniyor? Bütün bu soruların cevaplarını öğrenmek istiyoruz.”
 
CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu tarafından hazırlanan ve 21 Milletvekili arkadaşı tarafından da imzalanan Meclis Araştırması önergesinde şu bilgiler yer aldı.
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Ülkemizde son yıllarda yaşanan olaylar herkesi şaşkına çevirmektedir. Halkın bilgisine sunulmayan ve hemen her gün yapay gündemlerle üstü örtülmeye çalışılan olaylar yakın zamanda büyük patlamalara neden olacak türdendir.
 
Demokrasinin başı olan halk, her şeyin dışında sadece izleyici olarak olayları takip etmekte, herhangi bir katılım sağlayamamaktadır. Zaten halkın katılımına da pek fazla izin verilmemektedir.
 
Muhalefetin ve halkın hiçbir şekilde görüşü alınmadan yapılan ve ülkemizin şimdiki durumunu ve geleceğini direk etkileyen olaylar, ileriki yıllarda ülkemizin uluslararası arenada sahip olacağı alanların belirleyicisi olacaktır.
 
Özellikle uluslararası enerji ve ticaret anlaşmaları ülkemizin sahip olduğu kaynakların kullanımı ve bu kaynakların gelecek nesillere aktarımında yaşanacak konularla ilgili çeşitli tereddütleri de beraberinde getirmektedir.
 
Uluslararası düzeyde çeşitli zamanlarda imza atılmış olan anlaşmalarla koruma altına alındığı düşünülen doğal kaynaklarımız ve madenlerimiz ile ilgili sonraki zamanlarda yapılmış olan ticari anlaşmalar birbirine tezat oluşturacak nitelikler gösterebilmektedir.
 
Buradan hareketle;
 
Son 10 yıllık dönem dikkate alındığında, ülkemiz enerji ve ticaret alanlarında hangi ülkelerle işbirliği ve anlaşmalar imzalamıştır?
 
Ülkemizin son yıllarda uluslararası düzeyde enerji ve ticaret alanında yapmış olduğu anlaşmalar nelerdir ve bu anlaşmalar hangi ülkelerle imzalanmıştır?
 
Uluslararası enerji ve ticaret anlaşmalarında ülkemizi temsil eden şirketler ve/veya resmi ve özel kurum veya kuruluşlar hangileridir?
 
Ülkemizi uluslararası düzeyde temsil eden şirketlerin belirlenmesinde hangi kriterler uygulanmaktadır?
 
Bu süreç içerisinde imzalanan anlaşma ve işbirliği çalışmalarından iptal edilenler olmuş mudur? Olduysa bunlar hangileridir ve sebepleri nelerdir?
 
Ülkemizin transfer noktası olarak kullanıldığı uluslararası anlaşmalar hangileridir?
 
Bu anlaşmalardan hangileri, hangi tarihlerde ve hangi ülkelerle yapılmıştır?
 
Bu anlaşmalarda ülkemizi temsil eden şirket, resmi ya da özel kurum ve kuruluşlar hangileridir?
 
Ülkemizin uluslararası düzeyde enerji ve ticaret alanında yaptığı anlaşmalar vasıtasıyla yaptığı çalışmalardan elde ettiği yıllık kazancı ne kadardır?
 
Tüm bu konuların ayrıntılarının ortaya koyulması ve ülkemizin uluslararası enerji ve ticaret alanındaki faaliyetlerinin araştırılarak, gereken konularda halkımızın bilgilendirilmesi ve bu konularla ilgili zamanında gereken önlemin alınması amacıyla Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılması hususunda gereğini saygılarımızla arz ederiz.
 
Av. Mevlüt DUDU
 
Hatay Milletvekili

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet