Skip Navigation Links

İMO Başkanı Seküçoğlu Taleplerini Açıkladı

İnşaat Mühendisleri Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Bülent Seküçoğlu, siyasi partilerin dikkate almasını istediği taleplerini açıkladı..

Gündem   A+a-

İnşaat Mühendisleri Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Bülent Seküçoğlu, siyasi partilerin dikkate almasını istediği taleplerini açıkladı..
 
 
İMO Başkanı Seküçoğlu Taleplerini Açıkladı
 
İnşaat Mühendisleri Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Bülent Seküçoğlu, Genel Seçime Giderken İnşaat Mühendisleri Odası’nın Taleplerini içeren bir basın toplantısı düzenledi. Bugüne kadar meslek grubuna karşı sorumluluklarını eksiksiz yerine getiren İnşaat Mühendisleri Odası İskenderun Temsilciliği’nin açıklaması siyaset dünyasında nasıl bir yankı bulacağı merak konusu.
Bülent Seküçoğlu açıklamasında sorunların kaynağını, “Güncel sorunları birbirinden farklı olsa da, Türkiye’de emeğiyle geçinen kesimlerin sorunları ortak bir kaynaktan besleniyor. Bu kaynak, 24 Ocak 1980 Kararlarıyla gündemimize giren ve son otuz yıldır iktidara gelen tüm hükümetler tarafından uygulanan neo-liberal politikalardır” diyerek özetledi.
Kamu Kurumları Ve Kit’lerin Dönüşümü, Kamu Yatırımları, İstihdam Politikaları, İstihdam Politikaları, Torba Yasa, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, Gats (Hizmetlerin Ticareti Genel Anlaşması), Toki Sorunu, Toki’nin Muafiyetleri Ve Sakıncalar, Yapı Denetim, İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği ve daha bir çok başlıkta açıklamasını yapan İnşaat Mühendisleri Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı Bülent Seküçoğlu, “Taleplerimiz” bölümünde ise İnşaat Mühendisleri’nin içinde bulunduğu sıkıntılar ve meslek grubunun kangren olmuş sorunlarının çözümüne dikkat çekti.
12 Haziran genel seçimleri sürecinde siyasi partilerden meslek grubu adına taleplerini dile getiren Seküçoğlu şöyle dedi:
“85 bini aşan üyesiyle ülkemizin en büyük meslek örgütleri arasında yer alan İnşaat Mühendisleri Odası, toplumsal ve mesleki sorumlulukları gereği sorunların tespitini yaparken aynı zamanda çözüm önerilerini ve taleplerini sıralamayı da bir hak ve görev saymaktadır. Mesleki alanımız, meslektaşlarımız ve toplumsal sorunlarla ilgili yukarıda başlıklar halinde sıraladığımız sorunlarımıza dair taleplerimiz şöyledir:
Kamu yatırımlarına bütçeden ayrılan pay artırılmalıdır.
Kamuda istihdam artırılmalı, meslektaşlarımızın özel sektörde “ucuz işgücü” olarak değerlendirilmemeleri için gerekli olan yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.
Kamuda meslektaşlarımızı güvencesiz çalıştırmanın yasal dayanağı olan 4/C uygulaması kaldırılmalıdır.
Mühendislik ücretleri geçim standartları endeksine göre belirlenmeli; güvencesiz, esnek istihdam modelleri yerine iş güvenceli, eşit işe eşit ücret anlayışı çalışma yaşamına hâkim kılınmalıdır.
“Torba Yasa”nın çalışanlar aleyhine olan maddeleri kabul edilemez. Yasanın ilgili hükümleri çalışanlar lehine yeniden düzenlemelidir.
Torba Yasayla 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılan değişikliklerin Anayasa’nın sosyal devlet ilkesine verdiği zararlar ortadan kaldırılmalıdır.
Hizmetlerin Ticareti Genel Anlaşması ve ikili anlaşmalar taraflar arasında “eşitlik” ilkesine aykırı hükümler içermektedir. Meslektaşlarımızın hak kaybına sebep olan bu anlaşmalara son verilmelidir.
Bugün devasa bir devlet şirketine dönüşmüş olan TOKİ özel sektörle rekabet yerine asli görevi olan “Dar gelirlilere konut üretme” amacına hizmet etmeli, TOKİ inşaatları Yapı Denetim Yasası kapsamında denetlenmelidir.
Yapı Denetim Kuruluşlarında denetçi mühendis olarak çalışan mühendis ve mimarların uzmanlığı belgelendirilmiş ve mesleki etik değerlere sahip olmasını öngören düzenlemeler yapılmalıdır.
Yapı Denetim Sisteminde denetçi ve kontrol mühendisi olarak çalışan meslektaşlarımızın özlük haklarını koruyacak yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır. İş Güvenliği Mühendisliği, mühendislik mesleğinin icrasıdır. İş güvenliği uzmanlığı mühendis olmayanlara kapatılmalıdır.
İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanında yapılan yasal düzenlemelere konunun birince dereceden muhatabı olan TMMOB ve TTB mutlaka dahil edilmelidir.
Kamu İhale Sistemi, “adrese teslim ihale” anlayışının dışına çıkarılmalıdır. Kamu İhale Yasası aldığı eğitim gereği konunun uzmanları olan mühendis ve mimarlara ayrıcalıklı hükümler içermelidir.
Eğitim sistemi bir kamu hizmetidir. Devlet üniversitelerinin içini boşaltarak vakıf üniversitelerini “cazip” hale getiren politikaların önüne geçilmeli, bütçeden eğitime ayrılan pay artırılmalı, yeterli fiziki ve teknik alt yapı oluşturulmadan üniversite açılmasına son verilmelidir.
Ülkemizin teknik öğretmen ihtiyacını karşılayan ve nitelikli ara eleman yetiştirilmesinde önemli yeri bulunan Teknik Eğitim Fakülteleri’nin Teknoloji Fakültelerine dönüştürülmesi bir yandan eğitimci açığını artırırken diğer yandan uzun erimde ucuz ve niteliği sorgulanır mühendis istihdamına yol açacaktır. Bu karardan bir an önce dönülmelidir.
1938 yılında çıkarılan 3458 Sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun’ un ve İnşaat mühendisliği mevzuatının çağdaş normlara göre revize edilmesini,
 
Son olarak;
Demiryolları, karayolları, köprüler, viyadükler, limanlar, barajlar, sulama kanalları, enerji tesisleri, sanayi kompleksleri, gökdelenler, toplu konutlar, spor tesisleri, anıt binalar inşa ederek yaşam kalitesinin artmasında önemli rol üstlenen inşaat mühendislerinin bir başka misyonu da hiç kuşkusuz daha demokratik ve yaşanabilir bir toplum inşa edilmesine katkı koymak ve buna ilişkin talepleri her platformda dile getirmektir.
Bu bağlamda; 12 Eylül 1980 Askeri cunta döneminde hazırlanan ve başta örgütlenme özgürlüğü olmak üzere tüm demokratik hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran mevcut anayasa değiştirilmesi ve tüm toplumsal kesimlerin katılımıyla demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir anayasanın hazırlanması gerekmektedir.
 
Diğer yandan, ülkemizde yaklaşık otuz yıldır devam eden elli bine yakın insanımızın canına malolan, ülke kaynaklarının heba edildiği çatışma ortamının kalıcı olarak sonlandırılması gerektiği açıktır.
 
İnşaat Mühendisleri Odası, demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir anayasa ve etnik ve dini temelli ayrımcılığın olmadığı, kardeşçe barış içinde bir arada yaşama koşullarının oluştuğu bir Türkiye talep etmektedir.”
 

 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet