Skip Navigation Links

Cilvegözü’ Nün Sorumlusu Hükümetin Yanlış Suriye Politikasıdır

CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu; “Son aylarda Hatay’ın her yanında Suriye uyruklu kişiler silah ve patlayıcılarla yakalanıyor.'

Gündem   A+a-

CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu;
“Cilvegözü’ Nün Sorumlusu Hükümetin Yanlış Suriye Politikasıdır”
Cilvegözü sınır kapısında meydana gelen patlama ile ilgili bir açıklama yapan CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, “Bu olayın bir tek sorumlusu vardır, o da AKP Hükümetinin yanlış Suriye politikasıdır” dedi.
Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere, Hükümet tarafından Suriye’li muhaliflere verilen sınırsız desteğin olayları bu duruma getirdiğini açıklamasında belirten CHP Milletvekili Av. Mevlüt Dudu açıklamasını şöyle sürdürdü.
“Son aylarda Hatay’ın her yanında Suriye uyruklu kişiler silah ve patlayıcılarla yakalanıyor. Suriye’li muhaliflere topraklarımız üzerinden her türlü desteğin gittiğini artık hiç kimse gizlemeye çalışmıyor. En son geçen hafta Belen ilçesinde bir sitede Suriye uyruklu kişilerin oturduğu bir evde 400 kg TNT yakalandığı haberleri gazetelerde yer aldı. Kim bunlar? Bu patlayıcılar ve silahlar nereden geliyor? Yakalanan kişilere ne gibi işlemler yapılıyor? Bütün bunlarla ilgili hiçbir açıklama yapılmıyor.
“En son Cilvegözü Sınır kapısında meydana gelen patlama ile vatandaşlarımız canlarını kaybetti. Hükümet sözcüleri sınırın 4 aydır kapalı olduğunu söylüyor. Kapalı bir sınırdan araçlar nasıl giriş çıkış yapıyor? Kim buna izin veriyor? Tam bir bilgi kirliliği var.
“Bilinen tek gerçeklik Sayın Başbakan’ın ve Dışişleri Bakanı’nın Suriyeli muhaliflere verdiği açık destek. AKP Hükümeti’nin, Başbakan’ın yanlış politikaları ülkemizi bir bataklığın içine doğru sürüklüyor. Suriye’de yaşanan iç savaş, İsrail’in saldırısı sonucu bölgeye yayılma eğilimine girdi. Cilvegözü sınır kapısındaki patlama ile de yayılma ihtimali daha da güçlendi. AKP, Başbakan ve Dışişleri Bakanı bir an önce Suriye sorununda sürdürdükleri saldırgan politikalarından vazgeçmelidirler.
“Bütün bu yaşananlara bir de Hatay ve Hatay’lılar açısından bakmak gerekiyor. Hükümetin yanlışları sonucu ekonomik olarak çöken Hatay, son Cilvegözü olayı ile canlarını da kaybetmeye başlamıştır. Hükümet Suriye’li muhaliflere verdiği destekle, Hatay’ın her tarafını silah ve bomba deposu haline getirmiştir. Suriye iç savaşı yayıldığında ilk önce Hatay’ı saracaktır. Bu AKP’nin Hatay’ı gözden çıkarması değilse, nedir?
“Maceracı ve hayalci dış politikaların, kaybedilen canların bedelini vatandaşlarımız ilk seçimde AKP’ye ve Başbakan’a soracaktır. Bunu en başta Hatay’lılar yapacaktır.”
CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu Cilvegözü sınır kapısında meydana gelen patlama ile ilgili Başbakan’a ve İçişleri Bakanına birer yazılı soru önergesi vererek konunun kamuoyunda açıkça bilinmesini istemiştir.
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
 
 
Av. Mevlüt DUDU
CHP Hatay Milletvekili
 
11 Şubat 2013 tarihinde Hatay ili Cilvegözü sınır kapısında meydana gelen patlama, ölümler ve yaralanmalarla ülke gündemine oturduğu gibi, iki ülke arasında yaşanan gerginliğin artmasıyla da kendini göstermiştir.
 
Daha önce yaşanan olaylarda da sınırdan resmi olmayan geçişler olmuş ve bu araçların bazılarıyla silah ve mühimmat taşındığı konusu gündeme getirilmiştir. Üstelik aralıklı olarak sınırın Suriye tarafından ülkemizin sınırlarında çeşitli yerlere bomba ve kurşun isabetleri de olmuş, ancak bu konularda herhangi bir girişimde bulunulmamıştır.
 
Buradan hareketle;
 
1. Suriye ile Hatay ili Reyhanlı ilçesi Cilvegözü sınır kapısının kapalı olmasına rağmen uzun süredir geçiş olduğu ortadadır. Kapalı bir sınır kapısından geçiş yapılmasının uluslararası anlaşmalara göre bir sakıncası yok mudur?
2. Yaşanan olaylar dikkate alındığında; Suriye ile ülkemiz sınırı arasında güvenlik ihlali söz konusu mudur?
3. Patlamaya neden olan araç geçişe kapalı olduğu belirtilen sınır kapısından nasıl geçmiştir?
4. Meydana gelen patlamada güvenlik ihlali, tek taraflı bir saldırı ve zarar verme şüphesi bulunmakta mıdır?
5. Olay terör olayı mıdır?
6. Bombanın patlatıldığı aracın sınırdan daha önce de geçip geçmediği araştırılmış mıdır?
7. Meydana gelen olayda patlamaya sebep olan araç hangi istikamette yol almaktaydı?
8. Aracı kullanan kişiler Suriye mi, Türk vatandaşı mıdır?
9. Suriye ile ülkemiz sınırları arasında zaman zaman gündeme getirilen silah ve mühimmat geçişleriyle ilgili olarak şimdiye kadar ne gibi çalışmalar yapılmıştır?
10. Suriye tarafında iç savaş yaşandığı bir zamanda, sivil yada asker, kişilerin yada araçların Türkiye sınırını herhangi bir engelle karşılaşmadan rahatça geçmesi ve bu sirkülasyonun sürekli devam ediyor olmasının sebepleri nelerdir?
11. Bu neye göre yapılmaktadır ve bu geçişlerin sorumluluğu kimdedir?
 
 
 
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Muammer Güler tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Av. Mevlüt DUDU
CHP Hatay Milletvekili
Hatay ili Belen ilçesinde bulunan Ötüken Sitesinde, Suriye Uyruklu insanların oturduğu bir evde 400 kg TNT patlayıcı bulunduğu, iki Suriye uyruklu kişinin gözaltına alındığı, gözaltına alınan iki kişiden birinin serbest bırakıldığı, diğerinin ise Hatay Emniyet Müdürlüğüne bağlı Yabancılar Şubesine gönderildiği, ele geçirilen patlayıcıların Belen İlçe Emniyetince imha edildiği haberleri 10 Şubat 2013 tarihli gazetelerde yer aldı.
 
Bu haberin gazetelerde yer aldığı 10 Şubat 2013 tarihinde, Cilvegözü sınır kapısında, içinde 50 kg TNT olduğu yetkililerce açıklanan bir aracın patlaması sonucu aralarında vatandaşlarımızın da bulunduğu 13 kişi hayatını kaybetmiş ve 30’a yakın insan da yaralanmıştır.
 
Bütün bu olaylar Hatay’da can ve mal güvenliğinin tehdit atlında olduğunu, ayrıca provakasyona çok açık bir ortamın oluştuğunu göstermektedir.
 
Bu nedenlerle;
 
1- Bu güne kadar Suriye’lilere ait evlerde, çadırlarda ve araçlarda ne kadar patlayıcı madde ve silah yakalanmıştır?
 
2- Belen’de yakalanan ve Hatay Emniyet Müdürlüğü Yabancı Şubeye teslim edilen kişi kimdir ve hakkında ne işlem yapılmıştır?
 
3- Bu güne kadar yakalanan silah ve patlayıcılarla ilgili kişilere ne işlem yapılmıştır?
 
4- Türkiye-Suriye sınırının korunmadığını ve boş bırakıldığını daha önce önergelerimle gündeme getirmiştim. Anılan sınırın özellikle Hatay kısmının korunması için hangi önlemler alınmıştır?
 
5- Cilvegözü sınır kapısının 4 aydır tek taraflı olarak kapalı olduğu son olay üzerine Hükümet sözcülerince açıklanmıştır. Kapalı bir sınır kapısından araç giriş çıkışları nasıl yapılmaktadır?
 
6- Belen ilçesinde de, patlayan araçta da TNT patlayıcısı bulunması bir tesadüf müdür? Patlayan araçta ve Belen’de bulunan TNT patlayıcıları arasında bir ilişki var mıdır?
 
7- Suriye’de yaşanan iç savaşın yayılması tehlikesi sürekli olarak artmaktadır. Bu savaşın ülkemizi etkilememesi için hangi önlemler alınmıştır.
 
 
 
 
 

Etiketler // ,

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet