Skip Navigation Links

YERİNDE DÖNÜŞÜMDE DESTEK ÇOK YETERSİZ!

İnşaat Mühendisi Mehmet Kesik, hak sahipliği ve yerinde dönüşüm destek paketi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

YERİNDE DÖNÜŞÜMDE DESTEK ÇOK YETERSİZ!

Gündem   A+a-

Mehmet Kesik yerinde dönüşüm destek miktarının çok yetersiz olduğunu belirtti.
İnşaat Mühendisi Mehmet Kesik'in açıklaması şöyle;
 
YERİNDE DÖNÜŞÜM..!!!
 
Çevre şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki HAK SAHİBİ olan vatandaşların Yerinde dönüşüm ile kendi binalarını yapmaları halinden devletin vereceği hibe ve destekleri açıkladı.
 
Şöyleki;
 
Vatandaş HAK SAHİBİ olupta devletin TOKİ eliyle yapmakta olduğu rezerv alanlardan ben konut veya işyeri istemiyorum ,karşılığında kendi yıkılan yapımın yerinde binamı yapmak istiyorum demesi halinde 100 m² ye kadar olan konutlarda 500.000 TL hibe ve 500.000 TL 10 yıl ödemeli faizsiz kredi verileceği açıklandı. Kredi 2 yıl ödemesiz olacaktır.
 
Konutları 150 m² ye kadar olanlarda ise 500.000 TL hibe 700.000 TL de kredi verilecektir.
 
Bu uygulama maliklerin yarıdan 1 fazlasının kararı ile yapılabilecektir.
 
Yerinde dönüşümde yapılan bu hibebin yetersiz olduğunu düşünüyoruz, Çünkü;
HAK SAHİBİ olupta rezerv alandan yani TOKİ den dairesini alan Vatandaş hem oranın arsa payını alıyor hemde maliyetin %60 nı devletin karşılıyor. Geriye kalan %40 lık maliyet ise faizsiz olarak 20 yılda ödemesi isteniyor.
 
Devletin rezerv alanlara başta arsa maliyeti olmak üzere yol, su , Kanalizasyon, Elektrik, İnternet, doğal gaz ,okul gibi oldukça maliyetli altyapı hizmetlerini de yapması gerektiği ortada iken bununla karşılığında yerinde dönüşümde arsa veya tüm altyapı maliyetlerinin sıfıra yakın olduğunu düşünürsek verilecek olan hibenin çok daha fazla olması gerektiği apaçık ortadadır.
 
Eğer yerinde dönüşümün sağlıklı ve hakkaniyetli olması isteniyorsa , Çevre şehircilik ve İklim değişikliği bakanlığının yerinde dönüşüm yapılan yerlerde rezerv alan ve yerinden dönüşüm maliyetleri göz önüne alındığında Vatandaştan hiç ödeme açmadan binalarını yapmaları konusunda hibe desteğini vermeleri gerekmektedir.
 
Aksi taktirde çoğu kimse HAK SAHİPLİĞİNDEN vazgeçerek kendi arsalarında binalarını yapma konusunda istekli olmaz diye düşünüyoruz.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet