Skip Navigation Links

Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Semineri Verildi

Mustafa Kemal Üniversitesi, ATSO, Hatay-Abigem ve Gıda Güvenliği Derneği işbirliğinde seminer düzenendi

Gündem   A+a-

Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Semineri Verildi
 
Mustafa Kemal Üniversitesi, ATSO, Hatay-Abigem ve Gıda Güvenliği Derneği işbirliğinde düzenlenen ve program akışını MKÜ Gıda Mühendisliğinden Doç. Dr. Zehra Ayhan'ın yönettiği Gıda Güvenliği etkinliğinde açılış konuşmalarını Abigem Direktörü Bülent Yüce, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof Dr. İlhan Üremiş ve Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Gözübenli yaptı. Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Dr. Samim Saner tarafından verilen seminere gıda üreticileri, ATSO Üyeleri, akademisyenler ve örgencilerden oluşan yoğun bir katılım oldu. Etkinlik ATSO Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
 
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Üremiş, “İnsanoğlunun binlerce yıldan beri doğal olarak tükettiği gıdaların dışında son yıllarda bünyesine farklı yollardan doğal olmayan kimyasallar girmekte ve sistemin de bunlarla nasıl baş edebileceğini bilememektedir. Bu kimyasalların çoğu vücudumuzdan atılamayıp belirli alanlarda birikmekte, hemen veya zaman içerisinde bağışıklık sistemi zayıflamakta veya tamamen çökebilmektedir. Buna bağlı olarak fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklar tetiklenmektedir. Dünya Sağlık Örgütü bilgilerine göre dünyada yaklaşık 7 milyon insan gıda ile ilgili zehirlenmelerden dolayı hayatını kaybetmektedir. Teknolojinin gelişimine paralel olarak insan ömrü uzamasına rağmen insanoğlunun yaşam kalitesinde düşmeler olabilmektedir. Tükettiğimiz gıdaların ne derece sağlıklı güvenilir olduğu çok önemlidir. Bu nedenle her şeyden önce toplumun ne yediği ne içtiği neyle nasıl temizlendiği konusunda anlaşılır bir dille bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda insan sağlığını ilgilendiren her şey titiz ve tavizsiz şekilde denetlenmelidir. Sadece paketlenmiş gıdalar değil paketlenmemiş gıdaların özellikle yemek hizmeti veren yerlere de etiket sorumluluğu getirilmeli üretici ve tüketiciler ilkokuldan başlayarak hayatın her döneminde eğitilmeli ve bunlardan geri dönüşüm mutlaka programlanmalıdır. Sonuç olarak sağlıklı gıda olmadan sağlıklı insan olmaz, sağlıklı üretim ve tarım olmadan sağlıklı gıdanın olması mümkün değildir .” cümleleriyle yaptı.
 
Konuşmasına bu toplantının sonuçlarının katılımcılarına büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum diyerek başlayan Prof. Dr. Hüseyin Gözübenli konuşmasının devamında “Bildiğiniz gibi insanoğlunun varlığını sürdürmesi esas itibariyle besin ihtiyacını karşılamasına bağlıdır. Günümüzde tarladan çatala gıdanın hazırlanması aşamalarında çeşitli biyolojik veya kimyasal katkı maddelerinin kullanımı gıda güvenliği konusunu bu nedenle önemli hale getirmiştir. Gıda güvenliği konusu insanoğlunun sağlığını doğrudan etkilemesi yanında çeşitli ekonomik sosyal konularda da aileleri, toplumu ve ülkeleri oldukça etkilemektir. “dedi.
 
Kendi sağlığımızın peşinde olmalıyız.
 
Son olarak söz alan Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Dr. Samim Saner, katılımcılarla etkileşimli bir şekilde bu konuyu ele alabilmek amacıyla burada olduğunu ve gıda güvenliği, gıda güvenliği yönetim standartları ve bütün bu gıda güvenliğini standartlarının temel alanana gıda güvenliği uygulamalarından bahsedeceğini söyleyerek başladığı sunumunda gıda güvenliğinin mikrobiyolojik ve kimyasal tarafları üzerinde durdu, gıda güvenliği sorunlarının yaşanmaması için çözüm önerileri verdi. Uluslararası kabul gören gıda güvenliği standartlarından ve HACCP (tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları)’dan bahsetti. Saner ayrıca Antakya’da gıda satış noktalarında gördüğü bazı örneklere atıfta bulundu. Peynirlerin açıkta satıldığını ve özellikle yaz aylarında çiğ sütten üretilmiş olan ve açıkta satılan taze peynirlerde Brucella, Listeria, Koliform gibi mikroorganizmaların tehlike yaratabileceğini belirtti. Bunların olmaması için gıda güvenliğinin temel prensiplerine uygun hareket edilmesi gerektiğini ve ürün satın alırken ürün hakkında sorular sorulmasını ve takipte bulunulmasını kısacası herkesin kendi sağlığının peşinde olması gerektiğini vurgulayarak sunumunu tamamladı.
 

Etiketler // ,

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet