Skip Navigation Links

Dörtyol’a `Varlık Fonu` geliyor

24 SAAT FAALİYET SÜRECEK

Dörtyol’a `Varlık Fonu` geliyor

Dörtyol   A+a-

 ÇED Raporu İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu, Dörtyol’da Türkiye Varlık Fonu(TVF) Rafineri ve Petrokimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan Doğu Akdeniz Petrokimya Tesisi Projesi (Kıyı Yapıları, Derin Deniz Deşarjı ve Enerji Üretim Tesisi Dahil) ile ilgili olarak hazırlanan raporu inceleyerek, son şeklini verdi.
Dörtyol Yeniyurt ve Yeşilköy Mahalleleri mevkiinde yıllık 9 milyon ton kapasiteyle kurulması planlanan tesisle ilgili son şekli verilen ÇED raporu, 10 gün süreyle halkın görüşlerine açıldı. Nihai karar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı veya Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine yapılacak olan görüşler doğrultusunda verilecek.
24 SAAT FAALİYET SÜRECEK
Son şekli verilen ÇED Raporu’nda, yapılan ön fizibilite çalışması ve yer seçimi çalışmaları sonucu TVF Rafineri ve Petrokimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. Dörtyol Yeniyurt ve Yeşilköy Mahalleleri mevkiinde 9.000.000 ton/yıl kapasiteli “Doğu Akdeniz Petrokimya Tesisi (Kıyı Yapıları, Derin Deniz Deşarjı ve Enerji Üretim Tesisi Dahil)” kurulması planlanan tesisle ilgili şu bilgiler verildi, “Entegre bir tesis olarak planlanan proje kapsamında yıllık 4.000.000 – 4.400.000 ton nafta ve 1.250.000 – 1.375.000 ton LPG’yi işleyerek Lineer Alçak Yoğunluklu Polietilen (LAYPE), Yüksek Yoğunluklu Polietilen (YYPE), Mono Etilen Glikol (MEG), Polipropilen (PP), Para-ksilen, Bütadien, Benzen, Stiren, Emülsiyonla Polimerleştirilmiş Stiren – Bütadien Kauçuk (eSBR) ve Polibütadien Kauçuk (PBR) petrokimya ürünlerini üretmek için karada petrokimya kompleksi kurulacak, hammadde temini ve oluşan ürünlerin lojistiği için ise deniz kısmında 3.000 DWT ile 200.000 DWT ağırlığındaki gemilerin yanaşmasına olanak sağlayacak şekilde 3.710 m uzunluğunda iskele yapısı tesis edilecektir. Planlanan petrokimya tesisi ile 2.650.000 – 3.050.000 ton/yıl nafta ile 1.250.000 – 1.375.000 ton/yıl LPG SCU’da kullanılarak etilen, propilen ve bütadien ürünlerine çevrilecektir. 1.350.000 ton/yıl nafta ise Sürekli Katalitik Reforming Ünitesine (CCR) beslenerek, para-ksilen üretilecektir. Tesiste depolama ve transfer prosesi uygulanacak olup, faaliyet kapsamında 136 adet depolama tankı yer alacaktır. Depolanan nafta ve LPG’nin işlenmesi sonucunda sıvı ve katı ürünler elde edilecektir. Proses sonucunda üretilen sıvı ürünler kara tankerleri ve tanker gemilerine transfer edilerek ürünlerin satışı yapılacaktır. Üretilen katı ürünler silobas, liner/konteyner, bigbag, torba vb. paketleme ve yükleme yöntemleri ile karayolu, demiryolu ve denizyolu aracılığıyla nihai kullanıcıya ulaştırılacaktır. 9.000.000 ton/yıl kapasiteli olarak planlanan petrokimya tesisinde üretim sürekli olup, günde 24 saat yılda 350 gün işletme faaliyeti yürütülecektir.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet