Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Çankaya; “Asgari Ücretin Altında Emekli Maaşı Olmasın”

Şube Başkanı Mustafa Çankaya,14 milyon emeklinin ekonomik ve sosyal durumunu düzeltecek hiçbir çözüm ve tedbirin olmadığını söyledi.

Çankaya; “Asgari Ücretin Altında Emekli Maaşı Olmasın”

Gündem   A+a-

 2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mustafa Çankaya, mecliste kabul edilen 2023 merkezi hükümet bütçesinde 14 milyon emeklinin ekonomik ve sosyal durumunu düzeltecek hiçbir çözüm ve tedbirin olmadığını söyledi.
 
Sağlıklı Yaşam Parkında bir araya gelen sendika üyeleri, ‘Açlığa, yoksulluğa Hayır demek için alanlardayız’ diyerek basın açıklamasında bulundular. Üyeler adına açıklamayı yapan Sendika başkanı Mustafa Çankaya, “Asgari ücretin altında emekli maaşı olmasın” diyerek tepkisini ortaya koydu.
 
 
 
Hazırlanan bütçenin ‘rant’ bütçesi olduğunu iddia eden Çankaya; “2023 merkezi hükümet bütçesi mecliste kabul edildi. Bu bütçede, iktidarca açlığa ve sadakaya mahkum edilen 14 milyon emeklinin ekonomik ve sosyal durumunu düzeltecek hiçbir çözüm ve tedbir yok. Milyonlarca emekçinin, çalışanın, kamu görevlilerinin yaşamına yönelik bir tedbir yok. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylünün, çiftçinin sorunu çözülmüyor. Milyonlarca gence bir umut yok. Bu bütçe borç bütçesidir, Savaş bütçesidir, Zam bütçesidir, cezalarla açık kapama bütçesidir. Memleketin kaynaklarının, halkımızın vergilerinin, uluslararası sermayeye ve işbirlikçi sermaye çetelerine sunulan rant bütçesidir. İktidarın, seçimde harcaması için düzenlenmiş bir talan bütçesidir. Açlık sınırının 8000TL, yoksulluk sınırının 27.000 TL’yi aştığı bir dönemde, milyonlarca emekliyi ve asgari ücretliyi yine açlığa ve yoksulluğa mahkum etme bütçesidir. Seçim dönemi diye ulufe olarak verilen ve gerçekte hiçbir alım gücü yaratmayan 8500 TL’lik asgari ücret bile 2 ay içinde enflasyon, hayat pahalılığı ve döviz yükselişi karşısında eriyip gidecektir.
 
 
 
Emekliler iktidarla toplu sözleşme yapmadan, statü yasasını kazanmadan, yüzdelik zamlarla açlık sınırından kurtulamayacaktır. Ülkemizde uzun yıllardır en katı şekilde uygulanan neoliberal politikaların sonucu olarak başta biz emekliler olmak üzere tüm emekçileri, küçük esnafı, çiftçileri gittikçe yoksullaştırmaktalar. Tek adam iktidarında her şey tek adam tarafından belirlendiği için asgari ücret tespit komisyonu üyeleri yeni asgari ücreti televizyonlardan öğrendiler. Yasaya göre ise asgari ücretin komisyon tarafından belirlenip, açıklanması gerekiyor. Hukuk tamamen ortadan kalkmış vaziyette. Gerek olursa bir kere daha arttırırız diyerek de enflasyonun düşmeyeceğini itiraf ettiler.
 
Seçimlerde emekli sendikaları statü yasasını kabul etmeyen partilere oy verilmemesi çağrısı yapacağımızı şimdiden ilan ediyoruz” şeklinde konuştu.
 
 
 
Emekliler olarak taleplerini de sıralayan Çankaya; “En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesinde olmalı. Emeklilere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört ikramiye ödensin. İkramiyeler dul ve yetim maaşı alanlara da aldıkları maaş oranı kadar değil, tam ödensin. Temel gıda maddeleri ile elektrik, doğal gaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle düşen satın alma gücümüzde meydana gelen kaybın telafisi için seyyanen zam yapılsın.
 
Emekli maaşlarının iktidarlar tarafından tek taraflı belirlenmesi yerine anayasa da gerekli düzenlemenin uluslararası tüm metinlerde geçtiği gibi herkes sendika kurabilir şeklinde yapılması ve ardından TBMM de emekli sendikaları statü yasasının çıkarılarak bizlerle toplu sözleşme masasında belirlenmesini istiyoruz. Hiçbir EYT’li yi dışarıda bırakmayacak bir EYT Yasası bir an önce çıkarılarak, yasanın geriye doğru işletilmesi ile kazanılmış emeklilik hakları gasp edilen EYT’li yurttaşların yaşadığı ağır mağduriyet geriye dönük olarak ta ödenerek ve insanca yaşayacağı bir maaşın bağlanması için EYT yasasıyla aynı an da Aylık bağlanma oranının eski sisteme döndürülmesini istiyoruz.
 
 
 
Gerçek bir intibak Yasası derhal çıkarılarak eski ve yeni emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin. 10 banka, 6 sigorta şirketiyle, TOBB ve ona bağlı odaların çalışanlarının olduğu 17 emekli sandığına bağlı yaklaşık 300.000 emekli de SGK çatısı altına alınarak yaşadıkları kimi mağduriyetler giderilsin. Emekli maaşlarından yapılan muayene, ilaç vs tüm kesintilere son verilsin. Şehir içi ve şehirlerarası tüm toplu taşıma araçlarından emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın.
 
Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsın. Hastanelerde Geriatri bölümleri açılsın. Var olanlar takviye edilsin. Emekli ve yaşlı yurttaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, evde bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın. İnsanca yaşamak için yaşasın toplu sözleşmeli sendika mücadelemiz! Sadaka değil, toplu sözleşme! Türkiye’nin bütün emeklileri birleşin! Emekliyiz, haklıyız, kazanacağız!” diye konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş