Skip Navigation Links

Herkesi Kitapların Dünyasıyla Buluşturuyor

30 yıla yakın zamandır İskenderun’da sahaflık yapan Aşir ALKAÇ ikinci el eserleri okuyucuyla buluşturmaya çalışıyor...

 Herkesi Kitapların Dünyasıyla Buluşturuyor

Kültür Sanat   A+a-

 
30 yıla yakın zamandır İskenderun’da sahaflık yapan Aşir ALKAÇ ikinci el eserleri okuyucuyla buluşturmaya çalışıyor , sahaf kültürü İskenderun’da pek gelişmediğini ifade eden Alkaç : ‘’Sahaf deyince yöre insanının aklına en çok satış yapan, popüler kitapların uygun fiyata bulunduğu yer geliyor. Sahaf kelimenin içeriği yanlış anlaşılıyor.
Oysa sahaf, eski veya yeni ikinci el kitapların alınıp satıldığı yerlerdir. Sahaf, kitapların ucuza satıldığı ama aynı zamanda ender bulunan eserlerin de koleksiyonerler için pahalıya satıldığı yerdir." değerlendirmesini yapan Alkaç, şunları söyledi "
"Okunmayan her kitap, onu ilk defa okuyacak kişi için aslında yenidir"
Günümüzün okuma kültüründe farklı bir tarz olduğunu belirten Alkaç, özellikle gençlerin en çok okunan güncel kitapları talep ettiğini söylüyor. Klasikler, tarihi kitaplar, psikoloji ve felsefi kitaplar, siyasi kitaplar, şiir kitaplarından uzak duruyorlar. Kitap satışını daha çok internet üzerinden yaptıklarını, ancak işyerine gelip alanların bulunduğunu da anlatan Alkaç, "Yeni çıkan kitaplar bizde olmaz. Bu yüzden sahaflara ilgi az ama popüler kitap satışı yapan kitapçılara ilgi çok oluyor. Sahaflar ikinci el kitapları satar. Sahalık, alım gücü zayıf olan kişilerin kitap alabileceği veya cüzi ücretle değişim yapabileceği yerlerdir. Sadece kitap alınmaz, aynı zamanda satabilirler veya değişim yapabilirler. Kişilerin okunmadığı her kitap, aslında onlar için yenidir. Kitap, 1930 baskısı da olsa okunmamışsa, kişi için yenidir. Yeni baskı ile ikinci el kitaplar arasında küçümsenmeyecek oranda fiyat farkı olur. Ama baskısı olmayan nadir kitaplar pahalıdır.
Popüler kitaplar üslup ve betimlemeden yoksun
Gençlerin daha çok popüler kitapları ya da öğretmenlerinin isteği üzerine Milli Eğitim Bakanlığının tavsiye ettiği eserleri aldığını belirten Alkaç, popüler kitapların insan zihnini yeterince geliştirmediğini düşündüğünü belirtti. Alkaç, "Çünkü, edebi üslubu eski kitaplar kadar yok. Betimlemeleri az. Bunlardan yoksun olan kitaplar, onları okuyan kişiye diğer kitaplar kadar hayal ve tasavvur ettiremiyor.’’ Örneğin Cengiz AYTMATOV , Nihal ATSIZ , Yaşar KEMAL, Cemil MERİÇ, Oğuz ATAY vb.. gibi Türk Edebiyatına iz bırakan yazarların kitaplarının üzerinden yarım asır geçmiş olmasına rağmen tekrar tekrar okunuyor. Kitaplardaki anlatım, üslup adeta sizi olayın içerisine çekerek olayı yaşayan kişi sizmişsiniz gibi bir izlenim bırakıyor. Günümüzdeki popüler kitaplarda bunlar var mı?" değerlendirmesini yaptı.
 
İşyerinde Türk Klasikleri, dünya klasikleri, tarih, macera, siyasi, felsefe, psikoloji, kişisel gelişim, aşk romanları, çocuk kitapları, dini kitaplar, üniversite ders kitapları TYT,AYT,ÜGDD,YDS,KPSS,KPDS gibi sınavlara hazırlık kitaplarının yanı sıra Arapça, İspanyolca, İngilizce, İbranice, Fransızca, Almanca gibi birçok dilde eserleri de okuyucuyla buluşturduğunu belirtiyor,
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet