Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

‘PSİKOLOJİ SAATİ’NDE 'OYUN TERAPİSİ' KONUŞULDU

‘Psikoloji Saati' adlı radyo programının bu haftaki konuğu, Psikolog Uğur Seküçoğlu ve Psikolojik Danışman Şafak Bıkmaz oldu.

 ‘PSİKOLOJİ SAATİ’NDE 'OYUN TERAPİSİ' KONUŞULDU

Sağlık   A+a-

Sevgi Psikoloji' Danışmanlık Merkezi’nde Mega Radyo 97.7 ve eş zamanlı olarak Mega Medya Facebook sayfasında canlı olarak yayınlanan ‘Psikoloji Saati' adlı radyo programının bu haftaki konuğu, Sevgi Psikoloji' Danışmanlık Merkezi sahibi Psikolog Uğur Seküçoğlu ve Psikolojik Danışman Şafak Bıkmaz oldu.
Bölgenin genç Psikologlarından Psikolog Uğur Seküçoğlu ve Psikolojik Danışman Şafak Bıkmaz Oyun terapisi, Oyun Terapisi Çalışma Konuları, Uyum ve davranış problemleri, Tırnak yeme, parmak emme, öfke, inatçılık, kardeş kıskançlığı, tikler, alt ıslatma dışkı kaçırma, Kriz travma yas süreçleri, Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, Okula uyum problemleri, Ebeveynleri boşanmış çocuklar, Özgüven eksikliği, Korku ve kaygı gibi konularında önemli açıklamaları Mega FM dinleyicileriyle paylaştı.
Oyun terapisi’nin önemli olduğu belirten Psikolog Uğur Seküçoğlu; “Çocuğun kelimeleri oyun ve oyuncaklardır. Çocuklar yetişkinler gibi kendilerini direkt ifade edemezler. Çocukların frantol lopları yani beyinde ki düşünme bölümü bir yetişkin gibi çalışmaz. Çocuklar sadece kendilerini oyun odasında oyuncaklarla anlatmaz, kumla oynama, hamurla oynama ve resim çizme gibi başka faaliyetlerle de yaparlar. Bizlerin oyun terapisi bilgisi ve tecrübesi haricinde, çocuklar için resim analizi eğitimimiz de var. Çalışma alanlarımız oyun terapisinde çok geniş, Çünkü elimizde sınırsız oyun kurma fırsatı var. Bugün çocuğunuzu örnek vermek gerekirse kaygı problemi olduğu halde oyun terapisine getirmezseniz bu kaygı problemi ileri ki yaşantınsında iş hayatında ve eşiyle ilişkilerinde karşısına çıkacaktır. Demek istediğim bugün terapiye çocuğunuz getirmezseniz ileri ki yaşlarında olumsuz yaşam tecrübeyleriyle bir yetişkin ve kayıp etmiş yılları ile yanımıza gelecektir. Erken müdahale çok önemli. Dikkatli ve bilinçli bir ebeveyn olmak çok önemlidir” dedi.
Oyun, çocuğun deneyimleyerek kendi kendine öğrenmesini sağlayan, bazen kuralları belirlenmiş ve bilinen, bazen de kendiliğinden gelişen ve mutluluk, coşku, heyecan, merak duygularını da içinde barındıran davranışlardan oluşan bir etkinlik olduğunu vurgulayan Psikolojik Danışman Şafak Bıkmaz, Çocuklar yaşadıkları duyguları sorunları yetişkinler gibi konuşarak aktarmakta zorlanırlar. Oyun ve oyuncaklar aracılığıyla çocukların kendilerini ve ihtiyaçlarını ifade etmelerine yoğunlaşan özel terapi türüne denir. Çocuklar için oyun, ilişkilerini ve sosyal becerilerini prova ettikleri doğal bir iletişim yoludur. Bu sebeple, oyunun temel işlevi evde ya da oyun seanslarında değişmez. Ancak oyun seansların içindeki oyun, teknik ve içerik açısından çocuğun kendi kendine ya da diğer yetişkinlerle oynadığı oyundan farklıdır. Oyun Terapisinin evdeki oyundan en temel farkı çocuğun oluşturduğu bu sembolik anlatımları okuyabilen bir terapistin orada olup onunla oynamasıdır. Oyun terapisinde çocuğun tercih ettiği oyuncaklar, bu oyuncakların kullanılış şekli ve bu oyuncakların soyut/somut anlamları oyun terapisti tarafından çözümlenir. Oyun Terapisi Çalışma Konuları Uyum ve davranış problemleri, Tırnak yeme, parmak emme, öfke, inatçılık, kardeş kıskançlığı, tikler, alt ıslatma dışkı kaçırma, Kriz travma yas süreçleri, Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, Okula uyum problemleri, Ebeveynleri boşanmış çocuklar, Özgüven eksikliği, Korku ve kaygı gibi konular, çalışılmaktadır” dedi.
Sadece oyun terapisi odası şeklinde tasarlanmış bir oda olması gerektiğini anlatan Psikolojik Danışman Şafak Bıkmaz, “Ses geçirmemeli, duvarları yerleri kolayca temizlenebiliyor olmalı, çok geniş bir alana ihtiyaç yok samimi ve rahat hareket edilebilecek bir alan yeterli olacaktır, kullanılan mobilyalar çocuklara uygun boyutlarda olmalıdır. Oyuncaklar kullanım çeşitliği çok olan ve çocukların duygularını ortaya çıkarabilecekleri yapılarda olmalıdır. Yaratıcı oyunun önüne geçeceği için mekanik oyuncaklar kullanılmamalıdır. Tüm oyuncakların kullanımı basit, elde rahatça tutulabilecek türde olmalıdır ki çocuk rahatça yönlendirebilsin. Aile/bakım oyuncakları (bebek evi, aile figürleri, oyuncak bebekler, bebek arabaları emzik, mutfak seti) bu tarz oyuncaklar aile yaşamı, bakım, bağlanma ile ilgili oyunların ifadesinde yardımcı oluyor. Yeterlilik oyuncakları (dart, basketbol potası, legolar, bloklar, labutlar) gelişimsel yeterlilikle ilgili oyuncak grubudur. Yaratıcı ifade oyuncakları (şapkalar, maskeler, oyuncak paralar, resim kağıtları boyalar, hamur, kum, arabalar, doktor çantası vs.) bu oyuncaklar çok çeşitli duyguların, kaygıların, ihtiyaçların ifade edilmesine olanak verir. Agresyon oyuncakları (askerler, silahlar, dinazorlar, kılıçlar vs) bu tür oyuncaklar çocukların agresif duygu ve dürtülerini ifade etmelerine olanak tanımaktadır” şeklinde konuştu.
Canlı yayınlanan ‘Psikoloji Saati' programı, FM bandı 97,7 frekansından ve eşzamanlı olarak www.megaradyoiskenderun.com internet üzerinden ve Mega Medya Facebook Sayfası üzerinden canlı yayınlandı. ‘Psikoloji Saati' adlı programının yönetmenliğini Mustafa Mert ve Ali Kemal Zerenli yaptı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş