Skip Navigation Links

Bonus hocadan meslek seçimi‏

Bonus Hoca Süleyman Beledioğlu Meslek Seçiminin Önemine Değindi

Dünya   A+a-

 
Bonus Hoca Süleyman Beledioğlu Meslek Seçiminin Önemine Değindi
Kamuoyunda Bonus Hoca lakabıyla tanınan Süleyman Beledioğlu dün Süleyman Demirel Anadolu Lisesinin davetlisi olarak geldiği ilçemizde öğrencilere Üniversite tercihleri ve meslek seçiminin önemine değinen bilgiler verdi.
Dörtyol Süleyman Demirel Anadolu Lisesi Müdürü Ali Aslan tarafından çiçeklerle karşılanan Süleyman Beledioğlu’na öğrenciler büyük ilgi gösterdi.
Okulun kafeteryasında gerçekleşen seminere okul öğrencilerinin yanı sıra okul öğretmenleri ve idarecilerde büyük ilgi gösterdi. Beledioğlu öğrencilerden gelen tüm soruları yanıtladı.
 
YETENEKLERİNİZE UYUN MESLEK SİÇİNİZ
Konuşmasına doğru üniversite, doğru bölüm ve doğru meslek seçiminin önemine değinerek başlayan Süleyman Beledioğlu; “Meslek seçiminde her zaman ilk akla gelen “gelecek vaad eden meslek seçilmelidir” görüşüdür. Bu doğru bir görüş olmakla birlikte, meslek seçiminde tek başına alınacak bir kriter de değildir. Bir meslek genel olarak gelecek vaad ediyor olabilir ama bu sizin için gelecek vaad etmiyor olabilir de. Çünkü gelecek vaad eden meslek, sizin yetenek, ilgi ve hayallerinizle ilgili olmayabilir. Böyle bir durum karşısında da diplomanızı etkin kullanamaz ve meslektaşlarınızın gerisinde kalırsınız. Mesleki ilginin aile ve çevre koşullarının etkisi ile ortaya çıkan bir psikolojik durum olabilir. Yani herkes istiyor diye o mesleğe yöneliyor olabilirsiniz ya da çevrenizin takdirini kazanma ve onları mutlu etme isteği sizi o tercihe yönlendiriyor olabilir. Bu etkenlerle seçilen meslekler ya okurken ya da çalışırken hep terk ediliyor. Aslında tercihlerde meslek seçerken en çok dikkat etmeniz gereken nokta budur. Yeteneklerinize uygun olan hemen hemen her meslek sizin için gelecek vaad eden meslek kategorisindedir. Bir mesleğin yeteneklerinize uygun olup olmadığını en iyi siz ve aileniz, sonra da öğretmenleriniz bilir. Severek yaptığınız her şey aşağı yukarı yeteneklerinize uygundur demek. Çünkü, biz yeteneklerimize uygun olan şeylerde başarılı oluruz, başarılı olduklarımızı da severiz. Düşünür Henry Davit, herkesin bir trompetçisinin olduğunu ve bu trompet sesine doğru yürüdüğünü, eğer başka yöne yürütülmeye çalışılırsa uyumsuzluk yaşayacağını söyler.
Öğrencilerin yeteneklerinin yanında bir de ilgi duydukları heveslendikleri ama yeterince başarılı olamadıkları alanlar vardır. Bu öğrencilere, yetenekli olduğunun bölümü tercih et, hevesli olduğun alanda da yan dal yap önerisinde bulunuyoruz.” dedi.
Tercih ettiğiniz mesleği yerine getirirken, iş bulma, para kazanma, yükselme, mesleği geliştirme açısından katı mı yoksa esnek mi olduğuna dikkat edin uyarısında bulunan Beledioğlu meslek türlerini de; Açık uçlu meslekler (esnek), Yarı açık uçlu meslekler (yarı esnek) ve Kapalı uçlu meslekler (katı) olarak sınıflandırdı.
Süleyman Belerdioğlu daha sonra öğrencilerden ve öğretmenlerden gelen soruları yanıtladı ve öğrencilere ücretsiz olarak kitaplarından dağıttı.
 
 
 
Sedat İSKENDEROĞLU/DÖRTYOL (Hatay)
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet