Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

SAÇ DÖKÜLMESİ KANSER BELİRTİSİ MİDİR?

Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir?

 SAÇ DÖKÜLMESİ KANSER BELİRTİSİ MİDİR?

Sağlık   A+a-

Saç dökülmesinin nedenleri, tedavi ve belirtisi hakkında bilgilendirmede bulunan İskenderun Gelişim Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Tuğba Şen Dikey, normal oranlarda saçların dökülmesinin doğal bir durum olduğunu, fakat süreklilik gösteren saç dökülmelerine karşı dermatoloji uzmanına başvurmak gerektiğini ifade etti.
Saç dökülmesinin farklı birçok çeşidinin olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Tuğba Şen Dikey, “En sık karşılaşılan özellikle kadınlarda görülen tararken tarakta biriken, banyoda gidere biriken, evde zeminde fark edilen, kişinin elini saçında gezdirdiğinde elinde kalan çok sayıda saç telleri saç dökülmesi olarak bilinir. Saçın büyüme evreleri vardır. Büyümekte olan saç telleri, tüm saçın yüzde 85’i iken, yüzde 15’i gelişimini tamamlamış (dinlenme) evresindedir. Gelişimini tamamlamış olgun saç telleri doğal yollar ile dökülürler. Yerini yeni büyüyen saçlar alır. Bu doğal dökülme oranı bazı sebeplerle değiştiğinde kişiyi rahatsız eden saç dökülmesi, hastalığı meydana gelir” dedi.

Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir?

Saç dökülmesinin, genellikle genetik kökenli olmakla birlikte, çeşitli hastalıklardan dolayı da yaşanabildiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Tuğba Şen Dikey, “Günde 100 kadar saç telinin dökülmesi normaldir. Günde 100’den fazla günlerce haftalarca süren dökülme saçta yaygın seyrelmeye sebep olur. Saç dökülmesi, mevsimsel (bahar aylarında) veya gebelik sonrası fizyolojik olarak görülebilir. Altta yatan sebepler arasında; kansızlık (demir eksikliği anemisi), tiroid hormonlarının az veya çok çalışması gibi bazı hormonal bozukluklar, metabolizmayı etkilen birçok hastalık, bazı vitamin ve mineral eksiklikleri, proteinden fakir katı diyetler, yoğun stres, ciddi hastalıklar (COVİD gibi), yüksek ateş, geçirilen ciddi ameliyatlar, kullanılan ilaçlar (kan sulandırıcılar, tansiyon ilaçları, antidepresanlar, kemoterapi ilaçları gibi) yer alır. Sanılanın aksine kanser değil kanser için kullanılan kemoterapi ilaçları, saç dökülmesine sebep olmaktadır. Stres, ameliyat, kilo kaybı, ateşli hastalık sonrası saç dökülmesi 2-3 ay sonra ortaya çıkar. İlaçların birçoğu gecikmeli belli belirsiz saç dökülmesi yaparken, kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları kısa sürede çok yoğun dökülmeye sebep olur. Genetik yatkınlığı olan kadınlarda sadece belirli bölgelerde bir model oluşturacak şekilde saçlarda seyrelme olabilir. Kadın tipi saç dökülmesi denilen durum ortaya çıkabilir. Bu dökülme erkek tipi kelliğe benzer. Ergenlik sonrası ortaya çıkar ve yavaş yavaş ilerleyebilir veya çok ciddi seyredebilir. Kadınlarda yaygın saç dökülmesi yapan nedenler, bu durumu tetikleyebilir veya şiddetlendirebilir” açıklamasında bulundu.
Tanı ve tedavisi nasıl yapılır?
Saç dökülmesinde uyguladıkları tanı ve tedavi yöntemlerinden söz eden Dermatoloji Uzmanı Dr. Tuğba Şen Dikey, “Saç dökülmesi tanısı, dermatolog tarafından klinik muayenede konulur. Hekim tarafından; çekme testi, dermatoskopik muayene, gerekli görülürse trikogram ile saç köklerinin mikroskopta incelenmesi gibi tanı yöntemleri kullanılabilir. Altta yatabilecek sebepler açısından kan tetkiki istenir. Tedavide, altta yatan sebep bulunarak tedavi edilir. Genellikle yaygın dökülme yapan nedenlerin ortadan kalkmasını izleyen 6-9 ay içinde saçlar yine normal haline dönmektedir. Sebep olan ilaçların kesilmesini takiben saçlar yine normal haline dönecektir. Kadın tipi saç dökülmesi gelişmişse, bu durumun önlenmesine yardımcı yerel ve sistemik tedaviler uygulanır. Ancak bu dökülmede tedavi sonucunda ne ölçüde saç çıkacağını tahmin etmek güçtür” dedi.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş