Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Kalbinize İyi Davranın!

Yılda Yaklaşık 20 Milyon Kişi 'Kalp'ten Ölüyor

Kalbinize İyi Davranın!

Sağlık   A+a-

Mega Medya Grubu Stüdyolarından canlı olarak yayınlanan Hatice Tümkaya’nın hazırlayıp sunduğu ‘Yaşama Dair Her Şey’ adlı radyo programına, Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Ercan Türk konuk oldu.
Genç yaşta birçok başarıya imza atmış olan Dr. Ercan Türk, kalp ve damar hastalıklarının belirtileri, hangi yaş aralığının daha çok riskli olduğu, kalp hastalarında beslenmenin önemi, bölgede genelde hangi kalp rahatsızlıkları ile karşılaştıkları ve kalp damar hastalıklarını önlemenin yollarına dair konularda dinleyicileri bilgilendirdi.
Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Ercan Türk, “Kalp ve damar hastalıkları dünyanın dört bir tarafında yaşanan ölümlerin en büyük sebeplerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Biraz daha derine inersek, kalp ve damar hastalıkları, dünya genelinde her yıl neredeyse 20 milyon insanın hayatını kaybetmesine yol açarken, bu sayı Türkiye sınırları içerisinde neredeyse 200 bin kişiyi bulmaktadır. Bu nedenle kalp hastalıkları ve korunma yolları, herkesin bilinçli olması gereken önemli bir toplumsal sorun haline gelmiştir” dedi.
Kalp kasını besleyen koroner damarlarda (en az bir damarda olmak üzere) daralma veya tam tıkanma meydana gelmesi sonucu oluşan bir hastalık olduğunu belirten Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Ercan Türk, “Bu daralma veya tam tıkanma sonucunda kalp kasına gerekli olan oksijen ve besinler dokulara ulaşamaz. Bazen hiçbir belirti göstermeyen iskemik kalp hastalığı, bazen de göğüs ağrısı, bayılma ve çabuk yorulma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. İskemik kalp hastalığının ortaya çıkmasında tütün kullanımı, ilerleyen yaş, genetik yatkınlık, yüksek tansiyon, diyabet ve obezite gibi faktörler etkili rol oynamaktadır. Bu tetikleyicilerin miktarı arttığı sürece, hastalığın ortaya çıkma olasılığı da buna paralel olarak artar” şeklinde konuştu.
Sigara içmenin bırakılması ve sigara içilen ortamlardan uzak durulması gerektiğini belirten Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Ercan Türk, “Damarların iç yüzeyinde kolesterol, yağ ve kireç birikmesini sağlayan sigara, kardiyovasküler hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Eğer kalp krizi geçirmiş kişiler sigara kullanmaya devam ederlerse, tekrardan kalp krizi yaşanma olasılığı %20 ve %45 arasında bir oranda artmaktadır. Bunun haricinde, koroner bypass sonrası sigara içmeye devam eden bireylerin ölüm oranda da iki kat artış gözlemlenmektedir. Aynı şekilde pasif içicilik de kalp hastalıklarına dair riskleri artırır” dedi.
Samimi sohbet ortamında gerçekleşen programda Hatice Tümkaya’nın sorularını yanıtlayan Dr. Ercan Türk, karşılaştığı ilginç vakaları, kalp hastalıkları alanında olan yenilikleri, kalp ve damar hastalıkları olarak vermiş oldukları hizmetleri de Mega Radyo dinleyenleri ile paylaştı.
Mega Radyo stüdyolarından canlı yayınlanan ‘Yaşama Dair Her Şey’ programı, FM bandı 97,7 frekansından ve eşzamanlı olarak www.megaradyoiskenderun.com internet üzerinden canlı yayınlandı. Hatice Tümkaya’nın hazırlayıp sunduğu ‘Yaşama Dair Her Şey’ programının yönetmenliğini Mustafa Mert, Şirvan Selçuk ve Ali Kemal Zerenli yaptı.
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş