Skip Navigation Links

Büyükşehir Ne Getirecek

TBMM’de görüşülmesine henüz başlanmayan Büyükşehir tasarısı ile ilgili Hatay’ın da Büyükşehir yapılmasını öngörün yasayla İskenderun’

Gündem   A+a-

 
Büyükşehir Ne Getirecek
 
TBMM’de görüşülmesine henüz başlanmayan Büyükşehir tasarısı ile ilgili Hatay’ın da Büyükşehir yapılmasını öngörün yasayla İskenderun’un küçük şehir olarak daraltılması kentteki Sivil Toplum Kuruluşlarınca tepkiye hedef oldu.
Yapılan açıklamada, Hatay'ın Büyükşehir olmasıyla birlikte vatandaşa ağır yük getireceği savunuldu. İskenderun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda toplanan İskenderun Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu (İSMOK) adını veren on bir sivil toplum kuruluşu, oda ve temsilcisi yöre insanını görüşleri alınmadan Hatay’ın büyükşehir olması ve ilçe sınırlarının belirlenmesine tepki gösterdiler. İSMOK sözcüsü İskenderun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Alaaddin Özbülbül, Hatay’ın Büyükşehir olması için İskenderun’un küçük şehir olması gerekmediğine dikkat çekerek “Yerelle ilgili uygulamalar, yörede yaşayanların görüşü alınmaksızın yapılmamalıdır. Her ne kadar yerel tepkiler sonucu Meydan, Gürsel ve Mustafa Kemal Mahalleleri ve Düğünyurdu Köyü uygulamadan çıkartıldıysa da İskenderun’un yaklaşık 26 köy ve 7 beldesinin İskenderun’dan alınarak, yeni kurulacak olan Arsuz İlçesi’ne bağlanması gerçekleştirilecektir” dedi.
Açıklamasında Özbülbül, İskenderun’la iç içe girmiş Karaağaç ve Nardüzü beldelerinin, 30 km uzaklıktaki Arsuz’a bağlanması, belediye veya kamuda işi olan bu belde sakinlerine, ekonomik külfet getiren bir emrivakilik ile karşı karşıya bırakılmasının, şehircilik ilkeleriyle bağdaşmadığını vurguladı.
Söz konusu uygulamayı, yöre halkını mağdur eden, ötekileştiren ve sosyolojik ayrılığı öne çıkartan antidemokratik bir yaklaşım olduğu için reddettiklerini ifade eden Özbülbül “İskenderun’un ve İskenderunluların geleceği bu yasaya kurban edilemez. İskenderun’un planlanması Ankara’dan masa başında yapılmamalıdır. Bu tasarı Sarıseki’nin yayla köylerine ne getirir? Arsuz’daki balıkçıya, turizmciye ne getirir? Tüm İskenderunluları, Siyasi Partileri, Sendikaları, Meslek ve Esnaf odalarımızı, Köy ve mahalle Muhtarlarımızı, İskenderun’a gönül vermiş tüm kuruluşları bu haksızlığa karşı mücadele etmeye davet ediyoruz. İskenderun’umuz il olsun, siz Hatay’ı yine büyükşehir yapın!” diye konuştu.
Özbülbül, Büyükşehir yasasının neler getirebileceği konusunda vatandaşların bilgisinin olmadığına da işaret ederek “Büyük Şehir’in Büyük yük getireceğinden kimse farkında değil. Köy kimliği ortadan kalkacak, Köylü artık emlak vergisi ödeyecek. Hem de büyükşehir tarifesi üzerinden, yani % 100 artırımlı emlak vergisi ödeyecek. Köylü kuyudan kullandığı suya bile para ödeyecek. Çöp vergisi ödeyecek. İstediği yere ahır yapamayacak. Sorunlarına ilçe ve ilde çözüm arayacak. İlan ve Reklam Vergisi (tabela vergisi), Eğlence Vergisi, Haberleşme Vergisi, Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi, Yangın Sigortası Vergisi gibi uzayıp giden vergileri ödeyecek. Esnaf artık götürü usulde değil, gerçek usulde vergilendirilecek. Esnaf ve Sanatkârın ödeyeceği vergi artacak, üye kayıt ücreti ve yıllık aidatlar %100 artacak, İlçede ikamet edenler artık emlak vergisini % 100 zamlı, çöp vergisini % 25 zamlı ödeyecek. İlçe, büyükşehir sınırları içine alındığından, çevre temizlik vergisi % 25 artırımlı ödenecek. Büyükşehir belediye sınırları içine alınacağından, ilçedeki götürü usulde vergi mükellefi olan imalatçı, bakkal, kahveci, büfeci, kuruyemişçi, kırtasiyeci, manifaturacı, tuhafiyeci, terzi, manav, kasap, lokantacı, oto tamircisi gibi esnaf artık gerçek usulde vergilendirilecek. Ödeyeceği vergi artacak, her ay KDV, 3 ayda bir gelir vergisi ve stopaj beyannamesi verecek, her beyanname için damga vergisi ödeyecek, yazar kasa alacak, defter tutacak. İlçedeki esnafın, esnaf odaları üye kayıt ücreti ve yıllık aidatlar %100 artacak” şeklinde konuştu.
 
 

Etiketler // ,

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet