Skip Navigation Links

“Zeytinde Erken Hasat Kalitenin Düşmesine Sebep Olur”

Hükümete Seslenen Av. M.Akif Özer; “Zeytinyağı Üretimindeki Girdi Artışları Göz Önünde Bulundurularak Üreticiye Litre Başına 1 Tl Teşvik Verilme

Ekonomi   A+a-

 
Erzin Zeytin Üreticileri Birlik Başkanı Avukat M. Akif Özer;
“Zeytinde Erken Hasat Kalitenin Düşmesine Sebep Olur”
 
Hükümete Seslenen Av. M.Akif Özer; “Zeytinyağı Üretimindeki Girdi Artışları Göz Önünde Bulundurularak Üreticiye Litre Başına 1 Tl Teşvik Verilmeli”
 
Erzin Gökdere Zeytinyağ Fabrikası sahibi ve aynı zamanda Erzin Zeytin Üreticileri Birlik Başkanı Avukat M. Akif Özer zeytin hasadında yöresel iklim koşulları da dikkate alınarak zeytinde hasat takvimine dikkat edilmesinin kaliteyi arttıracağını ifade etti.
Erzin Gökdere Zeytinyağ Fabrikası sahibi ve aynı zamanda Erzin Zeytin Üreticileri Birlik Başkanı Avukat M. Akif Özer, zeytin hasadının zamanında yapılmasını ve erken hastan kaçınılması çağrısında bulunarak, sofralık yeşil zeytin hasadının 15 Ekim-15 Kasım, sofralık siyah zeytin hasadının 15 Kasım-31 Aralık, yağlık zeytin hasadının ise 25 Ekim-31 Aralık tarihler arasında yapılması uygun olacağı hatırlatmasında bulundu.
Hasadın zeytin üretiminin en önemli unsuru olduğunu, yapılma şekli ve zamanı ağacın verimliliği ile ürünün değerlendirme şekline göre, kalitesi üzerinde etkili olduğuna dikkat çeken Erzin Gökdere Zeytinyağ Fabrikası sahibi ve aynı zamanda Erzin Zeytin Üreticileri Birlik Başkanı Avukat M. Akif Özer: “İlimizde zeytin hasadı büyük çoğunlukla sırıkla yapılmakta olup, son zamanlarda işçilik maliyetlerinin artması nedeni ile hasatta makineleşme yaygınlaşmaktadır. Zeytin hasadı, sofralık veya yağlık olarak değerlendirme amacına göre uygun zamanda yapılmalıdır.” dedi.
İlimizde çeşit ve ilçelere göre değişmekle birlikte, sofralık yeşil zeytin hasadının 15 Ekim-15 Kasım, sofralık siyah zeytin hasadının 15 Kasım-31 Aralık, yağlık zeytin hasadının ise 25 Ekim-31 Aralık tarihler arasında yapılması uygun bulunduğunu belirten Birlik Başkanı Özer; “Yeşil ve olgunlaşmamış meyvelerin dala tutunma kuvveti çok yüksek olduğundan hasat zorlaşacak, işçilik masrafı artacağı da dikkate alınarak erken hasattan kaçınılmalıdır. Bu nedenle; genel olarak hasadın özellikle yağlık değerlendirilecek zeytinler için, 1 Kasım’dan önce yapılmaması, erken hasadın olumsuzluklarını ortadan kaldıracaktır’ dedi.
 
ÜRÜN BAHÇEDE VEYA EVDE FAZLA TUTULMALI
 
Toplanan zeytinin işlenmesi hakkında da uyarılarılarda bulunan Erzin Gökdere Zeytinyağ Fabrikası sahibi Avukat M. Akif Özer “İyi ve kaliteli zeytinyağı el-de etmek için; hasattan önce, kullanılacak yaygı, çuval, kasa ve alet ekipmanlar kontrol edilerek hazır hale getirilmesinde fayda vardır. Ürün evde veya bahçede fazla bekletilmemeli ve fabrikaya götürürken kasa kullanılmasının çuvala göre daha iyi bir yöntem olduğu unutulmamalıdır. Plastik çuval veya torbada, zeytinlerin çürüyerek bozulma süresi daha kısa olduğu için kaliteli yağ elde edilmesi mümkün olmamaktadır. Zeytinler fazla bekletilmemeli 10-15 saat içerisinde işlenmelidir. Ayrıca zeytin prese işletmelerinin hasatta sonrası işleme öncesi zamanda hassas davranması verimli ve kaliteli bir ürün için şarttır. İşletmelerinin temiz ve bakımlı olması, gelen zeytinleri uygun koşullarda muhafaza edilmesi, ürünlerin bekletilmeden işlemesi gerekmektedir. Zeytin üretiminin arttırmak için yapılan çalışmaların bir sonucu olarak yakın bir zamanda çok daha yüksek rekolteler elde edilecektir. Zeytin/zeytinyağı ticari sektörü de, üreticilerimizin istikrarlı bir fiyat politikası içerisinde korunmalarını sağlamak ve sürdürülebilir bir piyasa için, tüketimin arttırılması ve özellikle ihracat odaklı çalışmaların yapılması için gayretlerini arttırmaları önemlidir’ dedi.

ÜRETİCİYE LİTRE BAŞINA 1 TL TEŞVİK VERİLMELİ
 
Birlik Başkanı Av. M. Akif Özer hükümete de seslenerek; “Geçtiğimiz ay içerisinde gerçekleştirdiğimiz Erzin Gökdere Zeytinyağ Festivalinde de üzerinde ısrarla durduk. Özellikle zeytin üretimindeki girdi maliyetlerindeki artış üreticiyi olumsuz etkilemekte. Üreticinin rahatlaması ve emeğinin gerçek karşılığını alabilmesi için litre başına 1 TL teşvik verilmesi gerekmekte” dedi.
 
 
Sedat İSKENDEROĞLU/DÖRTYOL (Hatay
 

Etiketler // ,

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet