Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Dudu; Vurulan Ambulansları Meclise Taşıyan

Suriye’de Türk ambulanslarının vurulması ile ilgili basında yer alan haberler, CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu tarafından TBMM’ye t

Gündem   A+a-

 
Suriye’de Türk ambulanslarının vurulması ile ilgili basında yer alan haberler, CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu tarafından TBMM’ye taşındı.
Konu ile ilgili soru önergesi veren Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, Başbakan Erdoğan VE Sağlık Bakanı Recep Akdağ’dan basında çıkan haberler ile ilgili açıklama istedi. Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Av. Mevlüt Dudu Ağustos ayı başında Ambulansların silah taşıma olayını TBMM gündemine getirdiğini belirterek, şunları söyledi.
“Üç ay önceden ambulansların silah götürüp, yaralı getirdiğini bir soru önergesi ile TBMM gündemine getirmiştim. Suriye sınırından ülkemize giriş yapan ambulansı gözlerimle görmüş, orada yaşayan vatandaşlarımızın da izlenimlerini dikkate alarak gereken uyarıyı yapmıştım. O zaman başta Sağlık Bakanı olmak üzere tüm AKP yetkilileri sadece benim tespitlerimi yalanlama yarışı yaptılar.
“En son gazetelerde, üç Türk ambulansının Suriye’nin İdlip kentinde vurulduğu haberleri yer aldı. Başbakan da dahil hiçbir yetkiliden olumlu ya da olumsuz bir açıklama yok. Sessiz kalmak olayı kabullenmek demektir. Bu da bizim daha önceki izlenimlerimizin kanıtlanması anlamına geliyor. Konu ile ilgili haberlerde Ambulansların sınırımıza yakın olan Tarime bölgesindeki silahlı çetelere yardım götürdüğü bilgileri de bulunuyor.
“Ülkemizi bizimle hiç ilgisi olmayan bir savaşa sokmak anlamına gelen bu olayların Başta Başbakan olmak üzere, Dışişleri Bakanlığı, Sağlık bakanlığı ve diğer Hükümet yetkilileri tarafından açıklanması gerekiyor. Kendi siyasi ihtirasları uğruna yaptıkları bu yanlışların hesabını vererek, Suriye’de taraf olmaktan vazgeçmeliler.”
CHP Milletvekili Av. Mevlüt Dudu’nun konu ile ilgili verdiği yazılı soru önergelerinde şu bilgiler yer aldı.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Av. Mevlüt DUDU
CHP Hatay Milletvekili
 
Suriye güvenlik güçlerinin İdlib kentine bağlı Salkin ilçesinin Tuveyne bölgesinde, silahlı çeteler taşıyan üç Türk ambulansını imha ettiği yönünde basında haberler yer almaktadır.
Yine aynı haberlere göre; Suriye güvenlik güçlerinin imha ettiği Türk ambulanslarında silahlı gruplara silah ve mühimmat taşındığı ve ambulanslarda bulunan çok sayıda teröristin de Suriye ordusunun açtığı ateş sonucunda hayatını kaybettiği, ambulanslarla Türkiye sınırı yakınlarındaki Harem kentine bağlı Tarime bölgesine bulunan silahlı çetelere yardım götürülmekte olduğu bilgileri yer almaktadır.
Buradan hareketle;
1. Ülkemizden Suriye’ye günlük geçiş yapan ambulans sayısı ne kadardır?
2. Bu ambulansların gidiş amaçları ve oradaki işlevleri nelerdir?
3. Şimdiye kadar Suriye tarafında iken saldırıya uğrayan ambulansımız olmuş mudur? Olduysa bu saldırılar ne zaman, nerede gerçekleşmiştir?
4. Eğer ambulanslarımıza saldırı oldu ise; can kaybı meydana gelmiş midir? Can kaybı var se, hayatını kaybedenler kimlerdir ve hayatını kaybeden kaç kişi olmuştur?
5. Suriye’ye geçen ambulanslarla muhaliflerin taşındığı haberi doğru mudur?
6. Suriye geçen ambulanslarda silahlı çetelere yardım amacıyla silah ve mühimmat taşındığı haberleri doğru mudur?
7. Sınır komşumuz olan ülkelerden biri olan Suriye’de yaşanan iç karışıklıklarda, herhangi bir tarafa direk ya da dolaylı olarak verilen destek var mıdır?
8. Varsa bununla ilgili olarak şimdiye kadar neler yapılmıştır?
9. Bu tür bir destek, uluslararası anlaşmalara göre değerlendirildiğinde, ülkemizi de savaşa sokabileceği yönündeki düşünceleri nasıl yorumluyorsunuz?
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Recep AKDAĞ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Av. Mevlüt DUDU
CHP Hatay Milletvekili
 
1. Ülkemiz ile Suriye arasında ambulans geçişleriyle ilgili yazılı bir protokol var mıdır?
2. Ülkemizden Suriye’ye günlük geçiş yapan ambulans sayısı ne kadardır?
3. Bu ambulansların gidiş amaçları ve oradaki işlevleri nelerdir?
4. Şimdiye kadar Suriye tarafında iken saldırıya uğrayan ambulansımız olmuş mudur?
5. Olduysa bu saldırılar ne zaman, nerede gerçekleşmiştir?
6. Eğer ambulanslarımıza saldırı oldu ise; can kaybı meydana gelmiş midir?
7. Can kaybı var ise, hayatını kaybedenler kimlerdir ve hayatını kaybeden kaç kişi olmuştur?
8. Suriye’ye geçen ambulanslar giderken içlerinde herhangi bir malzeme taşınmakta mıdır?
9. Ambulanslarda taşınan malzemeler nelerdir?
10. Ambulanslarla Suriye tarafına geçen kişiler sağlık personeli midir? Şimdiye kadar Suriye’ye geçişler sırasında hayatını kaybeden sağlık personeli olmuş mudur? Varsa kaç sağlık personeli hayatını kaybetmiştir?
11. Suriye geçen ambulanslarda silahlı çetelere yardım amacıyla silah ve mühimmat taşındığı haberleri doğru mudur?
 
 

Etiketler // ,

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar