Skip Navigation Links

Hatay Uluslararası Lojistik Zirvesi

Hatay Valiliği, MKÜ’de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOĞAKA) işbirliği ile ‘Hatay Ulusla

Gündem   A+a-

 
Hatay Uluslararası Lojistik Zirvesi
 
Hatay Valiliği, MKÜ’de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOĞAKA) işbirliği ile ‘Hatay Uluslararası Lojistik Zirvesi’ üniversitemiz ev sahipliğinde Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlendi.
 
Zirvede açılış konuşmasını yapan DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız, Hatay’ın Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı olduğunu ve günümüzde de üretim ve tüketim merkezleri arasında konumlanmış önemli geçiş noktalarından birisi olma özelliğini koruduğunu söyledi.
 
Hatay’ın sahip olduğu jeopolitik konumu, bölgede gerçekleştirilen kamu ve özel sektör yatırımları ile önemli lojistik merkezlerden biri olacağına inandıklarını belirten Yıldız, sistemli bir şekilde kaynakların harcanması konusunda en doğru kanalları verebilmek, sektörde gerçekleşen sürekli değişimin yarattığı fırsat ve tehlikelere hazırlı olabilmek, ortak sorunlar ve çözümleri belirlemek için bir lojistik master planı hazırlanmıştır. Çalışma 2011 yılı sonu itibariyle tamamlanmış, yapılan paneller, çalıştaylar, birebir görüşmelerle yerel yöneticilerimizin görüş ve önerileri alınarak İskenderun Lojistik Köyü ile Antakya, Osmaniye illerimizi içine alan lojistik merkezleri master planlarımız tamamlanmıştır.
 
‘Hatay ve Osmaniye İlleri Lojistik Master Planı’ kapsamında bu amaçlara ulaşılabilmesi için İskenderun'da büyük ölçekli, depolama fonksiyonlarının ağırlıklı olarak yer aldığı, demiryolu bağlantılı, liman havzası içinde bir Lojistik Köy (İhtisas Lojistik Organize Sanayi Bölgesi) öngörüldüğü aktaran Yıldız, ayrıca buna destek verecek şekilde Antakya'da depolama fonksiyonlarının daha az tutulduğu, daha ziyade yük aktarma operasyonuna dönük, demiryolu bağlantısı olmayan, intermodal taşımanın yer almadığı bir lojistik merkez (İhtisas Lojistik Organize Sanayi Bölgesi) oluşumu da ele alındığı söyledi.
 
İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Hamit Civelek, “Limana ham maddeler ne kadar rahat gelebilirse ve ne kadar rahat yerine ulaştırılabilinir, ihracat sağlanabilirse bu ülkenin ekonomisi de o kadar rahatlar. Küresel bir dünyada yaşıyoruz. Küresel dünya göreceli olarak küçülüyor, iletişim hızla artıyor, herkes birbirini çok rahat görüyor ve herkes dünyadaki bir çok farklı fabrikadaki ürünleri kullanmak, almak istiyor. İletişimin bu sürati, iletişim teknolojisinin hızı lojistiğinde çok hızlı olmasını gerektiriyor. İskenderun limanı Akdeniz’in belki de dünyanın en önemli stratejik limanlarından biridir.Bu limanı canlandırmak ve yanına lojistik köyler kurmak malların çok rahat giriş-çıkışını sağlamakla eş değerdir.” diyerek İskenderun’da oluşturulacak olan lojistik köyün limanlar ve İskenderun için önemini anlattı.
 
Master planı önemli
 
Geçtiğimiz üç yıl içerisinde ilimizin makro düzeydeki planlanması, kaynaklarının yönetilmesi, girişimciler için bir cazibe merkezi haline getirilmesi ve sektörler arası bir işbirliğinin sağlanması anlamında önemli bir altlık oluşturan plan ve planlamalar arasında lojistik master planının önemini vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder konuşmasında şunları aktardı:
 
“ İskenderun’un lojistik köy olarak belirlenmesi ve Antakya lojistik bölgelerinin belirlenmesi, Hassa İslahiye ekseni üzerindeki alanın potansiyel lojistik alanlar olarak belirlenmesiyle birlikte ilde tarım alanlarıyla birbirine çok yakın ulaştırma ağlarına olabildiğince yakın çeşitli ulaştırma yollarıyla kesişen bir düzlem içerisinde önemli bir lojistik sektörün kurulabileceği dolayısıyla, İskenderun Limanın ve bu limanın adeta depolama merkezleri olarak görev yapabilecek bölgelerin, bütünleşik bir yapıyla ele alındığında ilimizin diğer yönlerden olduğu gibi lojistik yönden de önemini ortaya koyan bir yapıyı oluşturmuş bulunmaktadır.
 
Hiç şüphesiz ülke olarak zengin, müreffeh, kalkınmış bir ülke olma yönünde geleceğe yönelik hedeflerimiz var. Ülkelerin büyümesinde malların ve değerlerin birbirine aktarımı, paylaşılması, değişilmesi lojistik adı altında yürütülen bir sektör olarak gün geçtikçe güçlenmekte, hâkim sektörler arasında yerini almaktadır. Sadece ülkemizin iç ve dış ticaretinde üstleneceği rol ile değil, sahip olduğumuz avantajlı konuma dahil olarak bölgesel ve küresel ticaretin akışından alacağı pay ile de lojistik sektörü ilimizde önemli bir potansiyeli vaat etmektedir. Bulunduğu coğrafi konum itibariyle Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri ve Avrupa arasında bir köprü durumunda olan ülkemiz bu avantajlı konumu ile birçok otorite tarafından da önemli lojistik üsler arasında değerlendirilmektedir. Türkiye’nin özellikle son yıllarda uluslararası alanda gerçekleştirdiği atılımların bir yenisi şimdi lojistik sektöründe meyvelerini vermek üzere hayat bulmaktadır.”
 
Yapılan her çalışma atılan her adım önemli bir avantaj
 
Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, lojistik hizmetlerini iyi yöneten şirketler ile iyi yöneten ülkelerin sektörün öncülüğünü ele geçirme potansiyeline sahip olduklarını söyledi. Yapılan her çalışmanın ve atılan her adımın gerek ülke olarak gerekse ülke ticaretini sürdürmekte olan kurum ve kuruluşlar ile özel sektör için önemli bir avantaj haline dönüştüğünün altını çizdi.
 
Konuşmasının devamında ise Rektör, “ Kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör işbirliği ile düzenlenen takiplerin yanı sıra üniversitelerde lojistik sektöründe açılan eğitim amaçlı bölümler lojistik kavramının her yönüyle öğrenilmesi ve bu alanda nitelikli kalifiye elemanların sektöre kazandırılması bakımından hayatiyet taşımakta ve bugünlerde de artan bir hızla gelişmektedir. Üniversitelerde verilen lojistik eğitiminde tüm ürün ve hizmetlerin maliyetleri içerisinde yer alan lojistik maliyetlerin kontrollü yönetilmesi ve optimum seviyelerde tutulması, akademik olarak takip edilmesi ve çeşitli yaklaşımlar ile sürece katkı sağlanması hedeflenmektedir. Üniversitelerde bu alanın ihtiyaç duyduğu insan kaynaklarını yetiştirmek üzere lojistik eğitimi gün geçtikçe çeşitlenerek artmaktadır. Mustafa Kemal Üniversitesi örneğine geldiğimizde lojistik eğitiminin 2000’li yıllardaki üniversitelerde başlayan ve ivme kazanarak bu yapısına paralel olarak üniversitemiz bünyesinde önce Reyhanlı Meslek Yüksekokulu’nda sonra Antakya ve Yayladağ Meslek Yüksekokulu’nda ve son olarak da Denizcilik Meslek Yüksekokulu’nda ön lisans programları olarak lojistik programları açıldı ve şu anda öğrenimlerini sürdürmekteler. Bu okullarımızdan Reyhanlı Meslek Yüksekokulumuz 2011 yılında ‘’Avrupa Birliği Genç İstihdamı’nın Geliştirilmesi Projesi’’ kapsamında Özel Ufuk Derneği ile işbirliği halinde ‘Reyhanlılı Gençler Lojistik Sektörüne Hazırlanıyor’ adlı bir projeyi önce programına almış ve başarıyla tamamlamıştır. Reyhanlı Meslek Yüksekokulu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından verilen mesleki yeterlilik eğitim yetki belgesi alan ilk kamu yükseköğretim kurumu olma başarısını göstermiştir. Bu belgeyle yüksekokulumuzda üst ve orta düzey yöneticilik eğitimleri verilmektedir. Son olarak üç yıl evvel kurulmuş olan Denizcilik Meslek Yüksekokulu lojistik programı öğrencilerimiz birinci yıllarında yapmış oldukları bir projeyle lojistik öğrencileri arasında Bodrum’da iki yıl evvel proje bazında Türkiye birinciliği almışlardır. Üniversitemiz açtığı bölüm ve yaptığı çalışmalarla lojistik yapıya dayalı çalışma biçimi ve bağlı mesleklerin Hatay’daki profilinin belirlenmesi ve sahip olduğumuz lojistik avantajların ve konumun hem ilimizin hem de ülkemizin lehine değerlendirilmesi için çeşitli çalışmalarını bugünden yarına artırarak, güçlendirerek devam etme yolunda kararlılığa sahiptir.”dedi.
 
Kent demek tüketimin artması demek
 
Batı’nı doğudan üstünlüğünün biraz fabrikaların tarlalara, buhar gücünün de kervana galip gelmesiyle başladığını anlatan Vali Lekesiz, “Artık maliyetlerin artması, maliyetlerin azalması sosyal, ekonomik, kültürel hayatın canlanması üretimin teşviki gibi pek çok faktör devreye sokuyor diye ülkelere nüfusu 5 milyonun üzerinde farklı bölgelerde şehirler kurun tavsiyeleri yaygınlaşmaya başladı. Bunları dikkate alıp değerlendirmek lazım. 90’lı yılların başında nüfusu 10 milyonu geçen sadece New York vardı. Bugün dünyada nüfusu 10 milyonu geçen yaklaşık 25 tane şehir var. Bu kırsalda tüketen insanla, kent merkezinde tüketen insanın tüketim kalıbını incelediğimizde kırsaldakine bir pantolonu 3 ayda bir değiştirdiğini, idare ettiğini, merkezideki ise; 3 ayda 25-30 pantolon değiştirdiğini düşündüğünüzde kentte yaşayan ile kırsalda yaşayanların çeşitlilik farkı vardır. Kent demek tüketim ihtiyacının çok daha fazla arttığı bir dünya demek.” dedi.
 
Dubai 70 milyar dolar kazanıyor
 
Hatay’ın Asya, Avrupa, Afrika ve Ortadoğu'yu bir şekilde etkileyen ve bunların hepsinin kesişme noktasında olan kilit bir yer olduğunu vurgulayan Lekesiz, “İlimizdeki mevcut zengin taşımacılık sektörü, lojistik hizmetleri, bugünkünden çok daha fazla zenginlik üretebilecek muhteşem bir potansiyele sahip. Bu her ile nasip olmaz. İskenderun Limanı'nda kurulması planlanan lojistik köyle, gelecekte lojistik sektöründe kentimiz büyük kazançlar elde edecek. 2001 krizinde Türkiye'nin ihtiyacı olan para 5 milyar dolardı. Dubai bu sektörde yılda yaklaşık 70 milyar dolar kazanıyor.” dedi.
 
Zenginlik üreten bir sektör
 
Bu sektörün zenginlik üreten bir sektör olduğunu belirten Lekesiz, “Bu sektör gençlerimiz için de iş potansiyelini beraberinde getiren bir sektör. Lojistik köyün kurulmasıyla kentimiz milyar dolarlar kazanmaya başlayacak. Üretilen ürünlerinde tüketicinin eline minimum maliyetle ulaştırılması, uluslararası rekabet açısından de çok önemli. Kentimizde ki lojistik hem coğrafik konumuyla hem de mevcut alt yapısıyla ön planda” diyerek konuşmasını noktalandırdı.
 
Hatay Valimiz M. Celalettin Lekesiz’in konuşmasının ardından Lojistik Yönetim Danışmanı Atilla Yıldız Tekin yürütülmekte olan projenin tanıtım sunumunu yaptı. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları(TCDD) Yük Dairesi Başkan Yardımcısı Kamil Kahyaoğlu ise ‘Türkiye’de Demir Yolu Taşımacılığı, TCDD Lojistik Merkezleri ve İskenderun Demiryolu Projeleri’ başlıklı bir sunum yaptı.
 
Açılış konuşmaları sonrasında ‘Hatay Uluslararası Lojistik Zirvesi’; Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. İbrahim Bakan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen ilk oturumda; Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Ruhi Engin Özmen ‘Uluslararası Taşımacılığımız, Lojistik Köylerin Önemi ve İskenderun Lojistik Köyü’nün Etkisi’, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Üretenler Derneği (UTİKAD) Genel Müdürü Cavit Uğur ‘Türkiye’de Forwarderlar, Lojistik Köylerin ve İskenderun Lojistik Köyü’nün Etkisi’, Demir Yolu Taşımacıları Derneği (DTD) Başkanı İbrahim Öz ‘Türkiye’de Özel Sektör Demir Yolu Taşımacılığı, Lojistik Köylerin ve İskenderun Lojistik Köyü’nün Etkisi’, İskenderun Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Kavsak ‘ İskenderun’da Deniz Taşımacılığı ve İskenderun Lojistik Köyü’nün Etkisi’ sunumlarıyla üniversitemiz İİBF Dekanı Prof. Dr. Yakup Bulut’un moderatörlüğünde gerçekleşen ikinci oturumda ise, Limak Port Limanı Genel MüdürüOğuz Tümiş ‘ Limak İskenderun Projesi, Geleceğe Dönük Hedefleri ve İskenderun Lojistik Köyü’nün Etkisi’, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Yönetimi Öğretim Elemanı Prof. Dr. Okan Tuna ‘ Deniz Taşımacılığı ve İskenderun limanları’, Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret Programı Öğretim Elemanı Yrd. Doç. Dr. Emine Koban ‘Lojistik Eğitim İçin Gerekenler’ ve üniversitemiz Reyhanlı Meslek Yüksekokulu Öğretim Elemanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Duruel’ in ‘Küresel Ticarette Lojistik Üslerin Önemi ve Türkiye’ sunumlarıyla devam etti.
 
18 – 19 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen Hatay Uluslararası Lojistik Zirvesi son günü, üniversitemiz İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ercan Enç moderatörlüğünde yapılan Özler Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Bedrettin Öz’ün ‘İskenderun Bölgesindeki taşımalar Ve Lojistik Köyün Etkileri’, Turkon Demiryolu Taşımacılık A. Ş. Genel Müdürü Özcan Salkaya’nın ‘İskenderun Bölgesindeki Lojistik Köy’ün ve İntermodal Taşımacılığın Durumu ve Gelişme Önerileri’, Onitas Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Gündoğdu’nun ‘İskenderun Bölgesi’ndeki Soğuk Gıda Ürünleri Dış Ticareti, İç Ticareti ve Lojistik Köyün sektöre Faydaları’, İşletme Bölümümüz Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli’nin moderatörlüğünde yapılan Hamburg UNICONSULT GMBH Direktörü Hartmut Beyer’in ‘ Almanya Lojistik Köyleri ve Dizayn Esasları’ Sapienza University Rome Taşımacılık ve Lojistik Bölüm Başkanı Francesco Filippi’nin ‘İtalya’da Lojistik Köyler ve Taşımacılığa Etkisi’ Ankara Lojistik Üssü Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Benginli’nin ‘Ankara Lojistik Üssü ve Sektöre Katkısı’, Korkut Ata Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. ZeynepTürk’ün moderatörlüğünde İzmir İleri teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Çelik’in ‘ Dünya’da Lojistik Köylerden Örnekler ve Kullanımları’, Ekmar Ekinciler Limanı Liman Müdürü Mustafa Akarca’nın ‘İskenderun Limanları ve Lojistik Köyü’ün Limancılık Sektörüne Etkileri’, Ekol Lojistik Genel Müdür YardımcısıM. Mehmet Özal’ın ‘Türkiye’de Lojistik ve İskenderun Bölgesinde Lojistiğin Gelişmesi İçin Yapılacaklar’ ve son olarak üniversitemiz Mühendislik fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Osman Atahanın moderatörlüğünde gerçekleşen Omsan Akdeniz Bölge Müdürü Ali Yüksek’in ‘Türkiye’de Lojistik ve Demiryolunun Gelişmesinin Lojistiğe ve Lojistik Köylerine Etkisi’, THY Kargo Satış ve Pazarlama Başkan YardımcısıHalit Anlatan’ın ‘Türkiye’de Hava Kargo Taşımacılığı ve İskenderun Bölgesinde Beklenen Gelişmeler’, Aras Kargo Adana Bölge Müdürü Cüneyt Uzuner’in ‘Türkiye’de Kargo sektörü ve İskenderun Bölgesinde Beklenen Gelişmeler’ konulu sunumlarıyla sona erdi.
 

Etiketler // ,

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet