Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Sığınmacı Sayısı 100 Bini Aştı

Türkiye'de 100 binlik Suriyeli sığınmacı sayısı bugün itibariyle aşıldı.

Gündem   A+a-

Sığınmacı Sayısı 100 Bini Aştı
Türkiye'de 100 binlik Suriyeli sığınmacı sayısı bugün itibariyle aşıldı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Suriye sınırında tampon bölge oluşturulması için 'kritik eşik' olarak belirlediği 100 binlik sığınmacı sayısı bugün itibariyle aşıldı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından bugün yapılan açıklamada, Türkiye'deki kamplarda kalan Suriyeli sayısının 100 bin 363'e ulaştığı bildirildi.
Suriye'de 2011'nin Nisan ayında başlayan iç karışıklıkların şiddetli çatışmalara dönüşmesi üzerine, can güvenliklerinin tehlikeye düştüğünü öne süren bazı Suriye vatandaşları, sınırı aşıp Türkiye'ye sığınma talebinde bulundu. Başbakanlık AFAD'ın koordinesiyle sınır kentleri Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Osmaniye'de kurulan çadır kentlere yerleştirilen Suriyelilerin sayısı her geçen gün arttı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriyelilerin sayısının hızla arttığı günlerde yaptığı açıklamada, sığınmacıların sayısının 100 bin'i bulmasını 'kritik eşik' olarak değerlendirdi ve bunun gerçekleşmesi halinde, Suriye sınırında tampon bölgenin gündeme geleceğini söyledi.
100 BİNİ AŞTI
Başbakanlık AFAD tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada Suriye'de olayların yaşandığı günlerden bugüne kadar 140 bin Suriyeli'nin Türkiye'ye sığınma talebinde bulunduğu, bunların bazılarının ülkesine kendi isteğiyle geri dönüş yaptığı bildirildi. Suriye'den gelenler için kurulan 13 çadır kent, 1 geçici kabul merkezi ve 1 konteyner kentte bugün itibariyle 100 bin 363 Suriye vatandaşı bulunduğu açıklandı. Hatay'da 5, Şanlıurfa'da 2, Gaziantep'te 3 ve Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adıyaman'da 1'er olmak üzere toplam 12 çadır kent ile Kilis'te 12 bin kişilik 1 adet konteyner kent kurulduğu hatırlatılan açıklamada, şu bilgiler verildi:
"İlgili kurum ve kuruluşlarca çadır kentlerde ve konteyner kentte barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme, bankacılık ve diğer hizmetler verilmektedir. Konteyner kent ve çadır kentlerde her türlü koordinasyon, ulusal ve uluslararası afet ve acil durumlarda ülkemiz adına yetkili kurum olan Başbakanlık AFAD tarafından sağlanmaktadır. Başbakanlık AFAD'ın gönderdiği ödenekler ile kurulan kamplarda okul, cami, ticaret, polis ve sağlık merkezi, basın brifing birimi, çocuk oyun alanları, televizyon izleme üniteleri, su deposu, arıtma merkezi, trafo ve jeneratör gibi donatılar da yer almaktadır. Konteyner kent ve çadır kentlerde, ülkemize giriş yapan Suriye vatandaşlarına günlük 3 öğün sıcak yemek verilmeye devam edilmektedir. Bugüne kadar ülkemize toplam 143 bin 140 Suriye vatandaşı giriş yapmıştır. Bugüne kadar toplam 42 bin 777 Suriye vatandaşı ülkesine dönmüştür. Bugün itibariyle, Hatay'da 12 bin 68, Gaziantep'te 17 bin 237, Kilis'te 12 bin 789 Şanlıurfa'da 30 bin 934, Kahramanmaraş'ta 14 bin 620 kişi, Osmaniye'de 8 bin 060 kişi ve Adıyaman'da 3 bin 980 kişi barındırılmaktadır. 102'si refakatçi, 573'ü hasta ve yaralı olmak üzere toplam 675 kişi hastanede bulunmaktadır. Hastanedekilerle birlikte ülkemizde toplam 100 bin 363 Suriye vatandaşı bulunmaktadır."
Sığınmacıların tüm iaşeleri Türkiye tarafından karşılanıyor.
SINIRDA BEKLİYORLAR
Öte yandan Türkiye'ye pasaportla giren yaklaşık 20 bin Suriyeli'nin de Hatay, Kilis, Gaziantep başta olmak üzere akrabalarının yanına ya da kiraladıkları evlere yerleştiği bildirildi. Ayrıca Suriye'nin sınırımıza yakın bölgelerinde de binlerce kişi her an Türkiye'ye geçiş yapmak için bekliyor. Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı kritik eşiğinin bugün itibarıyla aşılması üzerine Türkiye şimdi, Birleşmiş Milletlerden 'tampon bölge' kararı çıkmasını bekliyor.
ABD İSTEMİYOR
Bir süredir Washington kaynaklı haberlerde, Amerika Birleşik Devletleri'nin tampon bölgeye taraftar olmadığı izlenimi doğuyor. Yapılan açıklamalarda, tampon bölgeye yerleşen muhalif Suriyeli'lerin, Esad'a bağlı güçlerin toplu hedefi haline gelebileceği öne sürülüyor.
BUGÜN 10 YARALI GELDİ
Suriye'nin İdlip kentine bağlı köy ve kasabalarında yaşanan çatışmalarda yaralanan 10 kişi, yakınlarının yardımıyla Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ne bağlı Bükülmez Köyü ile Cilvegözü Sınır Kapısı'na getirildi. Buradan ambulanslarla alınan Suriyeliler, Hatay'daki hastanelere kaldırıldı
 
 


Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar