Skip Navigation Links

'Türkiye Suriye Konusunda Büyük Bedel Ödeyebilir'

Şensoy, Türkiye'nin, Ortadoğu'da ve Suriye'deki olaylar sonrası attığı adımlarla büyük bir risk aldığını söyledi.

Gündem   A+a-

 
Şensoy, Türkiye'nin, Ortadoğu'da ve Suriye'deki olaylar sonrası attığı adımlarla büyük bir risk aldığını söyledi.
Hatay'ın Merkez İlçesi Antakya'daki Anemon Otel'de gerçekleşecek olan '2. Uluslararası Orta Doğu Kongresi' için Antakya'ya gelen Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Başkanı Süleyman Şensoy, toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Ortadoğu'da ve Suriye'de yaşanan gelişmeleri değerlendiren Şensoy, Türkiye'nin, Ortadoğu'da ve Suriye'deki olaylar sonrası attığı adımlarla büyük bir risk aldığını söyledi.
Ortadoğu'da çok kritik günlerin yaşandığını değerlendirdi. Şensoy "Ortadoğu'da yüzyıl sonra yeniden aynı şeyler yaşanıyor. Dünyadaki rekabetin odak noktası yine Ortadoğu. Biz de bunun merkezinde yer alan bir ülkedeyiz. Ortadoğu ülkelerin birçoğu hatta tamamına yakını Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra ve 11 Eylül 2001'den sonra önlerine çıkan iki fırsatı kaçırdılar. Hem halklarıyla bütünleşme noktasında; hem de demokrasilerini belli ölçüde kurumsallaştırma ölçüsündeki bu fırsatları hiç kullanmadılar.
Dolayısı ile bu ülkeler için bu yaşanan olaylar biraz kaçınılmaz oldu. Batılı ülkeler için bu olay üç şey ifade ediyor. Bir tanesi Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Güney Asya'yı içine alan liberal ekonomik kuşak. İkincisi yeni bir güvenlik kuşağı. Üçüncüsü de bütün bu iki ekonomi ve güvenliğin toplamında Rusya ve Çin'in yalnızlaştırılması hedefleniyor. Türkiye'ye burada düşen rol, hem batılı ülkelerin hesaplarını çok iyi analiz ederek; hem de bölgedeki en önemli aktör olarak üzerine düşen görevleri iyi
tanımlayarak, iyi hissederek bu ülkelerin bu dönüşümlerini sağlıklı, kaosa yol açmadan doğru parametrelerle geçirmelerine yardımcı olmak. Bu anlamda bir ilham kaynağı olmak ve tecrübeleriyle onların önlerini daha iyi görmelerini bu süreci çok uzun sürecek acı dönemlere ve ara dönemlere, kaoslara iç savaşlara yol açmadan geçirmesini sağlamak" dedi.
Suriye'nin çok önemli bir noktaya geldiğini belirten TASAM Başkanı Süleyman Şensoy "Rusya ve Çin'in Birleşmiş Milletler'de (BM) Suriye'ye karşı alınacak yaptırım kararlarını veto ettikten sonra Suriye, Doğu ve Batı arasında, Arap baharının da gelişimi açısından da bir bloklaşma ve bir hesaplaşma noktası oldu. Türkiye'de bu bloklaşma içerisindeki en zor rolü oynamaya devam ediyor. Karşılıklı alınan yaptırım kararları, mütekabiliyet esasları içerisinde değerlendirmek gerekiyor. Rusya ve Çin'in bu süreçte
daha farklı bir rolü oynamasıyla Suriye'deki durum daha farklı noktalara gidecektir. Türkiye, bu noktadaki yaklaşımıyla büyük bir risk aldı. Konumu itibariyle bu riski alması gerekiyordu. Fakat süreç iyi yönetilebilir ve Suriye'de dönüşüm sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilirse Türkiye aldığı bu riskin karşılığını görecektir. Ama olaylar kontrolden çıkarsa Türkiye aldığı bu riskten dolayı bir takım bedeller de ödeyecektir" şeklinde konuştu.
TASAM tarafından Hatay Valiliği ve Mustafa Kemal Üniversitesinin ev sahipliğinde, Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) ve Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen '2. Uluslararası Orta Doğu Kongresi' iki gün sürecek.
 
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet