Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

“45 yaş sonrası kolonoskopi yaptırmayı ihmal etmeyin”

Prof. Dr. Şerif Yılmaz: “Kolon Kanseri Dünyada En Sık Görülen Üç Kanserden Birisidir Ve Korunmada Kolonoskopi Önemlidir”

“45 yaş sonrası kolonoskopi yaptırmayı ihmal etmeyin”

Sağlık   A+a-

 Prof. Dr. Şerif Yılmaz:
“Kolon Kanseri Dünyada En Sık Görülen Üç Kanserden Birisidir Ve Korunmada Kolonoskopi Önemlidir”
Kolon kanserinin teşhisinde büyük öneme sahip kolonoskopi işleminin 45 yaşından sonra tüm bireylerin şikâyeti olmasa da yaptırması gerektiğini ifade eden İskenderun Palmiye Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Şerif Yılmaz, yaşam süresi boyunca her 50 kişiden birinde kolon kanserinin oluştuğunun altını çizdi.
Kalın barsak kanseri dünyada sık rastlanan kanser tiplerinden olduğunu ve ölüme yol açan kanserler arasında üst sıralarda yer aldığını belirten Prof. Dr. Şerif Yılmaz, “Erkekte ve kadında eşit oranda görülen kolon kanseri, bütün kanserler içinde görülme sıklığı bakımından üçüncü sırada yer alır. Kalın barsak kanseri her yaşta görülmesine karşın, hastaların yüzde 90’ından fazlası kırk yaş ve üzerindedir. Bu yaştan itibaren her on yılda risk yaklaşık iki katına çıkar. Aslında kanserin sıklığını daha çarpıcı görmek adına şu ifade çok önemlidir; yaşam süresi boyunca her 50 kişiden birinde kolorektal kanser oluşmaktadır” açıklamasında bulundu.
“45 yaş sonrası kolonoskopi yaptırmayı ihmal etmeyin”
Kolon kanserinin erken teşhisinde kolonoskopinin önemine değinen Prof. Dr. Şerif Yılmaz, “Kalın barsak kanserinin sık görülen belirtileri arasında makattan gelen kanama ve dışkılama alışkanlıklarının değişmesi, karında kitle hissi, dışkıda kanama, dışkının incelmesi, kansızlık, karın ağrısı, aşırı gaz sancıları, bulantı ve kusma atakları, kilo kaybı yer alır.Polipler ve kanserin erken aşamaları, genellikle belirti vermezler. Bu yüzden 45 yaşından itibaren, hiçbir şikâyet olmasa da mutlaka alt sindirim sistemi endoskopisi ve dışkıda gizli kan testi yapılmalıdır. Kolonoskopide özel bir alet ile makattan rektum bölgesine girilir ve ışık kaynağı yardımıyla kameralı sistemle bölge ayrıntılı olarak incelenir. Erken dönemde tanı konulan kolorektal kanserlerde iyileşme oranı yüksektir. İyi huylu poliplerin, yani et parçalarının zamanla kanserleşmesiyle oluşan kalın barsak kanserinin önlenmesi için, poliplerin endoskopik yöntemlerle çıkarılması gerekmektedir. Dünya Sağlık Örgütü ve Gastroenteroloji kılavuzları 45 yaşına gelen herkese şikâyete bakmaksızın rutin kolonoskopik inceleme önermektedir. Kolonoskopik işlemler Gastroenteroloji uzmanı deneyimiyle, ilaçla uyutarak yapıldığında risk yok denecek kadar azaltılmış olur. Yararlı inceleme sonuçlarına ve kanserden koruyucu işlemler avantajına bakıldığında işlemin yapılmaması için gerekçe kalmamalıdır” dedi.
 
 
 

Etiketler // ,

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş