Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

'Gölden Ovaya Amik' adlı araştırma kitabı yayımlandı

Prof. Dr. Gülnaz Özcan ve Prof. Dr. Tahir Özcan'ın 12 yıllık çalışmalarını tamamlayarak kaleme aldıkları 'Gölden Ovaya Amik' adlı araştırma kitabı yay

'Gölden Ovaya Amik' adlı araştırma kitabı yayımlandı

Kültür Sanat   A+a-

 İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Gülnaz Özcan ve Prof. Dr. Tahir Özcan'ın 12 yıllık çalışmalarını tamamlayarak kaleme aldıkları "Gölden Ovaya Amik" adlı araştırma kitabı yayımlandı.
 
Prof. Dr. Gülnaz Özcan "Neden mi Amik Gölü üzerine kitap yaptık. Çünkü yok olan Lekeli saz balığını araştırırken birçok bilimsel kaynağı incelerken, aslında göl hakkında bildiklerimizden çok daha fazla bilgiye ulaşmaya başlamıştık. İşte bu bilgileri toplayıp topluma olan bilimsel borcumuzu ödemiş olacağımız düşündük" dedi.
 
Ülkemizde kurutulan en büyük göl olan Amik Gölü hakkında Prof. Dr. Gülnaz Özcan şöyle konuştu:
 
"Kitapta binlerce yıllık varoluş yolculuğunda birçok topluma ve canlıya ev sahipliği yapmış olan Amik Gölü anlatılmaktadır. Yirminci yüzyılın ortalarında sıtma, sel baskınlarının kontrolü ve tarım arazisi açma nedeniyle kurutulmasına karar verilmiş ve yüzyılın son çeyreğinde tamamen kurutulmuştur. Fakat kurutulma sonrası aynı isimli ovada meydana gelen taşkın ve sel olaylarından sonra toplumun, medyanın ve yönetimin tüm dikkatlerini bu alana ve yok olan göle çevirmiştir. İşte hem bilimsel çalışma alanımız hem de bu özelliklerinden dolayı göldeki canlı yaşamına odaklanmaya başlayınca Amik Gölü hakkında bilinen bilgilerin ne kadar eksik olduğunu ve derli toplu bir kaynağın eksikliğini fark ettik. Amik Ovası'nın sembolü ve hayat kaynağı olarak algılanan, ayrıca geçmişinde kuş cenneti özeliği olan ve günümüzde yok olan Amik Gölü'nün bu zengin yapısı hakkında günümüze kadar detaylı bir çalışma yapılmamıştı. Bizde bu zenginliği gelecek kuşaklara aktarmak için bu çalışmayı yapıp kitaplaştırdık"
 
Prof. Dr. Tahir Özcan, "kurutulmadan önce Ramsar alanı özelliğine haiz olan Amik Gölü'nün geçmişteki coğrafi konumu, tarihi gelişimi, biyolojik çeşitliliği (fauna kısmında gölün molluskaları, krutaseleri, balıkları, sürüngenleri, kuşları ve memelileri), tarımsal faaliyetleri, göle bağlı avcılık ve balıkçılık faaliyetleri, hidrografyasının kurutulma öncesi durumunu, kurutulma faaliyetleri ve kurutulma işlemi sonrası ekolojik ve yönetimsel sorunlar ile birlikte gölün tekrar oluşturulması hakkında genel bilgiler vermek amacıyla "Gölden Ovaya Amik" kitabını hazırladık. Kitap içeriğinde değişik kaynaklardan resim ve fotoğrafların kullanıldığı ve zengin faunasında yok olan türlere dair detaylı bilgilerde vermeye çalıştık" dedi.
 
Prof. Dr. Özcan, "son olarak mevcut kitabımızda tüm anlattıklarımız aslında sıradan bir gölün hikayesi değildir, tamamıyla beş bin yıllık Amik Gölü'nün gerçek hikayesidir." dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş