Skip Navigation Links

Sağlığınız İçin Günde İki Bardak Süt

Diyetisyen Ecem Boran Kın, sütün içeriğindeki zengin vitamin ve minerallerin, özellikle gelişim sürecinde önemli olduğunu vurguladı.

Sağlığınız  İçin Günde İki Bardak Süt

Sağlık   A+a-

  ‘Dünya Süt Günü’ kapsamında sütün faydaları hakkında açıklamada bulunan İskenderun Palmiye Hastanesi Diyetisyeni Ecem Boran Kın, sütün içeriğindeki zengin vitamin ve minerallerin, özellikle gelişim sürecinde önemli olduğunu vurguladı.
Sütün, tüm yaş grupları için gerekli olan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında en iyi kaynak olduğunu ifade eden Diyetisyen Ecem Boran Kın, “Çocukluktan yetişkinliğe, hayatımızın her döneminde bizler için önemli olan süt ve süt ürünleri, tüm dünya genelinde temel besin gruplarından biri olarak kabul ediliyor. Süt ve süt grubunda yer alan besinler; süt ile yoğurt, peynir, kefirdir. Süt içeriğine bakılacak olursa; ortalama yüzde 84,3’ü su, yüzde 5’ karbonhidrat, yüzde 3,5’i yağ, yüzde 3,4’ü protein, yüzde 0,7 ‘si minerallerdir. Süt, c vitamini ve demir dışında başta kalsiyum, protein, fosfor, A ve özellikle B grubu vitaminlerinden B12 ve Riboflavinin iyi bir kaynağıdır. Aynı zamanda elzem aminoasitleride dengeli olarak içermektedir. Süt tüketiminin; kemik sağlığının yanı sıra obezite, kanser, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklardan koruyucu etki gösterdiği diş çürüklerini ve osteoporozu önlediği, aynı zamanda tokluk hissi sağlayarak kilo kontrolünde olumlu etkileri bulunmaktadır. Özellikle çocuklarda ve gençlerde kemik sağlığı açısından oldukça gereklidir. Büyüme ve gelişmeyi destekler. Kemik erimesini önler. Sindirim sistemini düzene sokar” dedi.
Ne kadar süt tüketilmeli?
Günde iki bardak süt tüketiminin önemine dikkat çeken Diyetisyen Ecem Boran Kın, “Süt ve süt ürünleri, doymuş yağ asitleri ve kolesterol içerir. Bu nedenle yağ ve kolesterol alımının diyetle sınırlandırılması gereken kişilerin; yağsız veya yağı azaltılmış süt, yoğurt ve peynirleri tercih etmeleri gerekir. Çiğ süt ve pastörize edilmemiş sütlerden yapılan peynir ve benzeri besinler brusellozis hastalığına neden olacağından, sokakta satılan kaynağı bilinmeyen sütler tüketilmemeli, pastörize veya UHT (uzun ömürlü) süt tercih edilmelidir. Bazı bireylerde, alerji, süt şekeri olan laktoza karşı duyarlılık gelişebilir. Bu bireyler için laktozsuz süt ve ürünleri bulunmaktadır. Yetişkinlerin günde 2 porsiyon; çocuk, adölesanlar, gebe, emzikli ve menopoz sonrası kadınların ise günlük 3-4 porsiyon süt tüketmeleri önerilmektedir” açıklamasında bulundu.
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet