Skip Navigation Links

Dişhekimleri İşsiz ve Ucuz İşgücü

1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜMÜZÜ KUTLUYORUZ

Dişhekimleri İşsiz ve Ucuz İşgücü

Gündem   A+a-

 Dünyada ve ülkemizde koronavirüs pandemisi tüm yıkıcılığıyla etkisini sürdürüyorken, salgının yarattığı ağır ekonomik sonuçlar karşısında milyonlarca emekçi, işsiz, emekli, küçük esnaf değil bir avuç şirket, sermaye korunuyor. Covid-19 salgını süresince halkın sağlığını, işini ve aşını korumak için alınması gereken önlemlerde ekonomik , siyasi kaygılar önceleniyor.
 
Ülkemizde Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile birlikte hayata geçirilen sağlık politikaları sonucu, sağlık hizmetlerinin piyasalaştırıldığı, hizmet sunumunda tekelleşmenin sözkonusu olduğu, performansa dayalı ücretlendirme sistemi ile kamu hastanelerinin birer “işletme” haline getirildiği, insan gücü planlaması yapılmadan akademik altyapı yetersizliğine rağmen kontrolsüz bir şekilde, kışkırtılmış kontenjanlarla açılan 100’e yakın fakülteden mezun olan dişhekimlerinin , piyasa koşullarında “işsizleştiği” yada "ucuz işgücü" olarak kullanıldıkları ve covid-19 pandemisi ile birlikte tüm bu sorunların daha da derinleştiği olağanüstü bir sürece tanıklık ediyoruz .
 
Asgari ücretin açlık sınırında olduğu ülkemizde geniş halk katmanlarının nitelikli ağız ve diş sağlığı hizmetlerine ulaşımı dişhekimlerinin sayısını ihtiyacın üzerinde artırıp ucuz iş gücüne dönüştürülmesi ile sağlanamaz.
 
Bir yılı aşkın süredir sahada pandemi ile mücadele eden dişhekimleri gerek zor mesai koşulları, gerekse özlük hak kayıpları ile fiziksel ve psikolojik olarak yıpranmaktadırlar .
 
Şeffaf , bilimsel verilerden uzak, aşılamanın yeterli hız ve oranda yapılamadığı, koordinasyon, planlama yetersizliklerinin aşılamadığı pandemi yönetimi ile hem halksağlığı hem de sağlık çalışanlarının hayatı riske edilmeye devam edilmektedir.
 
Dolayısıyla sermayeyi değil halk sağlığını esas alan, emek sömürüsüne karşı emeğin haklarını koruyan, insan onuruna yaraşır koşullarda, özlük hakların eksiksiz güvence altına alındığı bir toplumsal düzen talebimizi yineliyor; mesleğimizin , emeğimizin hak ettiği değeri bulduğu, iş güvencesinin ve iş güvenliğinin sağlandığı, çocuk işçiliğinin olmadığı çok daha sağlıklı günler dileğiyle "1 Mayıs Emek Dayanışma Günümüzü" kutluyoruz.
 
Hatay Dişhekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin Yönetim Kurulu Adına
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet