Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

TÜRKSOY Mesire Alanı Erzin’de Açıldı

TÜRKİ CUMHURİYETLERİN BAYRAĞI HATAY'DA GÖNDERE ÇEKİLDİ

TÜRKSOY Mesire Alanı Erzin’de AçıldıWeb
TV

Yerel   A+a-

HBB BAŞKANI SAVAŞ: TÜRKLER BAŞKASININ TARİHİNİ OKUMAKTAN HOŞLANMAZ ÇÜNKÜ KENDİ TARİHLERİNİ ALTIN HARFLERLE YAZMIŞTIR
TÜRK DÜNYASI ÜLKELERİNDEN İŞ BİRLİĞİ MESAJI
Hatay Büyükşehir Belediyesinin Erzin Gökdere’de yapımını tamamladığı TÜRKSOY Mesire Alanı, düzenlenen görkemli ve anlamlı bir törenle açıldı.
Açılışa Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ile birlikte Erzin Kaymakamı Osman Demir, CHP Hatay milletvekilleri Mehmet Güzelmansur, Suzan Şahin, İsmet Tokdemir, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan ve Türkmenistan büyükelçileri, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, HBB daire başkanları ve vatandaşlar katıldı. Türk Cumhuriyetleri’nin bayraklarının tek tek gondere çekildiği törende ülkelerin milli marşları birlikte okundu.
Türk Cumhuriyetleri’nin bağımsızlığının 30. yıl dönümünde gerçekleştirilen açılışta Türk dünyasının dil, fikir ve iş birliğine vurgu yapıldı.
HBB’NİN KENTTEKİ YEŞİL ALAN SAYISINI ARTTIRMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Türk devletlerinin milli marşlarının okunmasıyla başlayan açılış töreninde ilk olarak HBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Murat Bayram konuştu. Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak kentteki kişi başına düşen yeşil alan sayısını arttırmaya dönük çalışmaların altına imza attıklarını söyleyen Bayram, mesire alanının Erzinlilere hayırlı olmasını diledi.
Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu da Erzin’in Türk dünyası kardeşliğine katkı yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
“KARDEŞLİK DUYGULARIMIZI BİR ARADA HİSSETMEK BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Açılışta konuşan Lütfü Savaş, “Bugün hem Hatay’ımız hem de Türk dünyası için çok önemli bir gündür. Bizi birleştiren, kardeşliğimizi pekiştiren büyük Türk düşünürlerimizin rölyeflerinin de yer aldığı parkımızı açıyoruz. Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarının 30. yıl dönümünde kardeşlik duygularımızı bir arada hissetmek bizim için çok değerli. Tüm bayraklarımızla birlikte özgür şekilde dünyaya bakmamız çok önemli” dedi.
“BUNDAN SONRA YÜZ YÜZE, KALP KALBE GELEBİLMEK İÇİN DAHA DA YAKIN OLMALIYIZ”
Türk tarihinin altın harflerle yazıldığını da belirten Savaş, “Karabağ Türk’ün gücüyle bağımsızlığına kavuştu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ ilkesi ile Gaspırali İsmail’in ‘Dilde birlik, işte birlik, fikirde birlik’ sözünü birlikte içselleştirirsek tüm dünyada göğsümüzü gererek dolaşırız. Bu birliği sağlamamız gerekiyor. Burası bir parktan daha fazla anlam taşıyor. Bundan sonra yüz yüze, kalp kalbe gelebilmek için daha da yakın olmalıyız” diyerek parkın herkes için hayırlı olmasını diledi.
ŞAHİN: TÜRKSOY, TÜRK DÜNYASI’NIN UNESCO’SUDUR
Suzan Şahin TÜRKSOY’un Türk devletlerinin UNESCO’su olduğunu belirterek, bu kıymetli oluşumun Türk dünyasının birliğini, dirliğini, sanatını, kültürünü dünyaya tanıtmak için var olduğunu ifade etti.
KASEİNOV: LÜTFÜ SAVAŞ’IN BUGÜNE KADAR YAPTIĞI ÇALIŞMALAR VE EXPO İÇİN YAPTIKLARI TEŞKİLATIMIZ İÇİN KIVANÇ KAYNAĞIDIR
TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov da konuşmasında “Bağımsızlığımızın 30. yıl dönümünde Hatay’da böyle bir alana ismimizin verilmesi kardeşliğimizin sarsılmaz nişanesidir. Türk edebiyatının eşsiz isimlerinin, sanat güneşlerinin rölyeflerinin yer almasından onur duyuyoruz. Lütfü Savaş’ın bugüne kadar yaptığı çalışmalar ve EXPO için attığı adımlar teşkilatımız için kıvanç kaynağıdır. Türk dünyası adına çok teşekkür ederim” dedi.
BÜYÜKELÇİLERDEN İŞ BİRLİĞİ VURGUSU
Törende Büyükelçiler de birer konuşma yaptı. Azerbaycan Büyükelçisi Hazar İbrahim, Hatay’da kendini misafir olarak değil ev sahibi gibi hissettiğini ifade ederek kardeş ülkeler arasında yapılan tüm işleri tek bir ilke altında topladığını, onun da ‘Ne mutlu Türk’üm diyene’ olduğunu söyledi.
Kırgızistan Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev, atılan adımların ülkeler arasındaki iş birliğine katkı sağlayacağını söyledi.
Özbekistan Büyükelçisi Alişer Agzamhadjaev, Hatay halkına duyduğu minneti dile getirerek alanın yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
Türkmenistan Büyükelçisi İsankuli Amanlıyev, “Onlarca uygarlığı bünyesinde barındıran Hatay’da bulunmaktan dolayı çok memnunum. TÜRKSOY parkının burada açılması bizim için çok önemli. Parkın açılışı Türkçe konuşan ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesinin işaretidir” diyerek mevkidaşları gibi birlik, beraberlik ve kardeşlik vurgusunda bulundu.
Konuşmaların ardından Hatay Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı, söyledikleri marşlarla açılışa renk kattı. Alandaki herkes tarafından büyük ilgi ve merakla izlenen gösteri büyük alkış aldı.
Mehteran takımının gösterisinin ardından TÜRKSOY Mesire Alanı dualarla hizmete açıldı.
Açılışın ardından Türk’ün en büyük bayramlarından olan; yeni yılın başlangıcı, baharın müjdecisi sayılan Nevruz Bayramı’nın ritüelleri yaşatıldı.
NEVRUZ GELENEKLERİ ERZİN’DE HAYAT BULDU
Lütfü Savaş ve Türk dünyasının temsilcileri, katılımcılarla birlikte demir dövdü, Nevruz ateşinin üstünden atladı.
Türk dünyası için büyük anlam taşıyan günde yapılanların işareti olarak zeytin ağaçları toprakla buluşturuldu. Lütfü Savaş, Türk dünyası ülkelerinin kardeşliğinin, iş birliğinin ve birlikteliğinin dikilen zeytin ağaçları gibi uzun ömürlü olmasını dileyerek fidanların can suyunu verdi.
ALANDA MİSAFİRLERİ TÜRK YAZIN DÜNYASININ ÖNEMLİ İSİMLERİNİN RÖLYEFLERİ KARŞILIYOR
Türk dünyasının fikir ve iş birliğine katkı sağlamakla birlikte bölge halkına hizmet verecek TÜRKSOY Mesire Alanı’nda kır bahçesi, yürüyüş ve koşu yolları, yeme-içme alanları, çocuk oyun alanları yer alıyor. Alanın girişinde de misafirleri Türk yazın dünyasının önemli isimleri arasında yer alan Yunus Emre, Mahtumkulu Firaki, Ali Şir Nevai, Nizami Gencevi, Cengiz Aytmatov ve Muhtar Avezov’un rölyefleri karşılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TÜRKSOY Mesire Alanı Erzin’de Açıldı videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar