Skip Navigation Links

17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü

Kan dolaşımı için damarlarımızda gerekli olan kan basıncının normalden fazla olmasına hipertansiyon (yüksek tansiyon) denmektedir.

17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü

Sağlık   A+a-

Hastalığın belirtileri arasında; baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları, düzensiz kalp atışları bulunmaktadır.
Kalıtım, cinsiyet, şeker hastalığı, şişmanlık, sigara ve alkol kullanımı, stres, yetersiz fiziksel aktivite, aşırı tuz kullanımı, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve yaşlılık gibi faktörler hipertansiyona neden olabildiği gibi bazen gebelik döneminde veya başka bir hastalığa bağlı olarak da hipertansiyon gelişebilir.
Yüksek tansiyon kontrol altına alınmazsa; inme, kalp krizi, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, bilinç bozukluğu, körlük ve damarlarda anevrizma meydana gelebilir. Bu nedenle hipertansiyon hastaları;
• Tütün ve alkol kullanımından vazgeçmeli,
• Sağlıklı beslenmeli,
• Fazla kilolu/obez ise kilo vermeli,
• Fizik aktiviteleri düzenli yapmalı,
• Tuz kullanımını azaltmalı,
• Düzenli muayene ve tetkiklerle hastalığın takibine önem vermeli,
• İlaçlarını önerilen dozda ve sürede, aksatmadan kullanmalıdır.
Günümüzde tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 hastalığından etkilenecek riskli gruplar arasında kronik hastalıklardan kalp damar hastalıkları ve hipertansiyon ilk sırada yer almakta, hastalık bu kişilerde daha ağır seyretmekte ve daha ölümcül olabilmektedir.
Bu nedenle hipertansiyonu olan hastalarının bu dönemi olabildiğince az etkilenerek geçirmeleri için ilaçlarını düzenli almaları önem arz etmektedir. Ayrıca tüm toplumda olduğu gibi hipertansiyon hastalarının da hijyen stratejileri ve kişisel koruyucu ekipman kullanımı hakkında;
Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığımızın enfeksiyon kontrolü önerilerine uyması son derece önemlidir.
17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü kapsamında bu yılın teması “Tansiyonunu Kontrol Altına Al Daha Uzun Yaşa” olarak belirlenmiştir.
Sağlıklı kalmak için tansiyonunuzu kontrol altında tutun…
Sağlıklı günler dilerim…
 
 
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet