Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Suriye’den İthal Edilen 4 Milyon Mülteci Yetmedi Şimdi Hububata Sıra Geldi!

Suriyenin Tel Abyad Bölgesinden 20 bin ton hububat alınacağı açıklanmıştır.

Suriye’den İthal Edilen 4 Milyon Mülteci Yetmedi Şimdi Hububata Sıra Geldi!

Hatay   A+a-

CHP Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin Suriye’nin Tel Abyad bölgesinden Şanlı Urfa’ya 1,3 milyon lira harcayarak taşınacak 20 bin ton hububat ithalatını eleştirerek konuyu meclis gündemine taşıdı.
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Suzan Şahin, yıllardır savaş bölgesi olan Suriye’den 20 bin ton hububat ithal etmeye hazırlanan hükümeti eleştirerek, Tel Abyad’dan alınacak hububatların taşınması için bir milyon 300 bin lira harcanacağını söyledi. Şahin, yerli tarımın bitirilmek istendiğini söyleyerek ‘‘Türkiye’de 21 milyon dönümlük alanda buğday ekimi yapılıyordu ancak AKP hükümetlerinin yerli tarımı bitirmek için üstün gayret gösterdiği politikaları sonucu bu rakam 19 milyon dönüme kadar geriledi. Geçmiş yıllara göre 3 milyon ton daha az buğday üretebiliyoruz. AKP 82 milyon vatandaşımız ve misafir olmaktan çıkıp bela olmaya başlayan 4 milyon Suriyeliyi doyurmak için aradaki farkı ihraç ederek kapatmaya çalışıyor.” dedi.
Kamu İhale Kurumu’na bağlı Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda (EKAP) yayımlanan ihale bilgilerine göre, Suriye’nin Tel Abyad bölgesinden alınacak olan 20 bin ton hububat TMO’nun Şanlıurfa Merkez Şube Müdürlüğü’ne bağlı depolara taşınacak.
Savaşın sürdüğü Suriye’nin kendi ihtiyacı olan arpayı, zeytinyağını, buğdayı üretip ihraç ettiğini, verimli topraklara sahip tarım potansiyeli yüksek Türkiye’nin neden kendi ürünlerini üretemeyip İthal ettiğini soran Suzan Şahin, ‘‘Türkiye, geçtiğimiz yaz aylarında Suriye‘den ithal ettiği zeytinyağı ile tartışmaların hedefi olurken Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Şanlıurfa Merkez Şube Müdürlüğü, Kamu İhale Kurumu’na bağlı Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda (EKAP) yayımlanan ihale bilgilerine göre, Toprak Mahsulleri Ofisi‘nin Tel Abyad’dan 20 bin ton hububat alınacağı açıklanmıştır. Yıllardır savaş bölgesi olan ve sayısız silah ve bombanın kullanıldığı Suriye topraklarından arpa, buğday, zeytinyağı ithal ediyoruz. Buğday’ın anavatanı biziz, topraklarımız elverişli ve yüzyıllardır kendi buğdayımızı kendimiz ekiyorduk. Buğday üreticisini destekle bizim üreticimiz buğday üretsin, bizim yabancıdan hele ki toprakları savaş artıklarıyla kirlenmiş Suriye’den arpa, buğday ithal etmeye ihtiyacımız mı var? Yerli tarım düşmanı AKP, tarımı da çiftçiyi de bitirip ülkeyi yabancılara parsel parsel satmaktan vazgeçmeli. İlaç, elektrik, gübre ve mazot maliyeti Türkiye’de çok yüksek. Çiftçiler bu nedenlerden dolayı tarlasını ekemiyor. Çiftçi kayıt sistemine göre 700 bin kayıt sisteminden düştü ve nedeni ise çiftçilerinin çiftçilikten vazgeçmesidir. Bunun tek sorumlusu ise AKP hükümetleridir.” dedi.
Afrin'den ihraç kaydıyla getirilen zeytinyağının iç piyasada fiyatın düşmesine neden olduğunu, bunun da yerli üreticiye karşı bir baskı unsuru olarak kullanıldığını belirten Şahin, ‘‘Toprak Mahsulleri Ofisi her yıl zarar ediyor. Sadece 2019 yılında 7.6 milyon ton buğday ithal etmişiz. Bu son yılların rekorudur. Türkiye verimli toprakları yetmiyor da neden gidip yabancılardan hububat ithal ediyoruz? Neden yerli tarımı destekleyen politikalar üretmiyoruz da çiftçiyi iflasa sürüklüyoruz? Neden tarlalarımızı çürümeye terk ettirip vatandaşın vergileriyle yabancıları zengin ediyoruz? Milyonlarca Suriyeli mülteci ithal ettik. Vatandaşın vergileriyle beslenen bu mülteciler yetmedi şimdide savaş artığı sağlıksız
topraklarda yetişen arpayı, buğdayı, zeytinyağını ithal eder hale geldik. Bu uygulama yerli tarıma ihanettir, yerli çiftçiyi ölüme terk etmektir, Türkiye topraklarını bitirip gizli anlaşmalarla ülkeyi yabancılara parsel parsel satmaktır.’’ ifadelerini kullandı.
CHP’li Şahin’in Tarım ve Orman Bakanı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği sorular ise şöyle;
1. Türkiye’de 2019 yılında kaç dönümlük alana hububat ekimi yapılmıştır?
2. 82 milyon vatandaş ve 4 milyon Suriyeli mülteci, yani 86 milyon kapasiteli Türkiye’nin 2019 yılında yıllık buğday ve arpa ihtiyacı kaç tondur?
3. Türkiye’de 2019 yılında kaç dönüm buğday ekimi yapılmıştır? Bu ekimler sonucu kaç ton mahsul elde edilmiştir?
4. Türkiye’de 2019 yılında kaç dönüm arpa ekimi yapılmıştır? Bu ekimler sonucu kaç ton mahsul elde edilmiştir?
5. 2002-2019 yılları arası, yıllara göre ithal edilen edilen buğday miktarı ve ödenen tutar ne kadardır?
6. 2002-2019 yılları arası, yıllara göre ithal edilen edilen arpa miktarı ve ödenen tutar ne kadardır?
7. Yerli çiftçiye hububat ekimi konusunda teşvik verilecek midir? Verilecekse bu teşviklerin kapsamı ne olacaktır?
8. Yerli çiftçinin hububat eklememesi ve bakanlığınızın hububat ithal etmesinden kaynaklı olarak TMO’nun zararı ne kadardır?
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar