Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

DSİ’nin Hatay'da Yaptığı Yatırımlar Dikkat Çekiyor

Hatay’a 5 Baraj ve 3 Gölet İnşa Ettik

DSİ’nin Hatay'da Yaptığı Yatırımlar Dikkat Çekiyor

Gündem   A+a-

 Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) Hatay iline ve ilçelerine yaptığı yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Hatay ilimizde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.
 

Hatay’a 5 Baraj ve 3 Gölet İnşa Ettik

Hatay’a son 17 yılda DSİ tarafından çok önemli yatırımlar yapıldığının altını çizen DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın kente 5 baraj 3 gölet inşa ederek vatandaşın hizmetine sunduklarını açıkladı.
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın,’’Bu barajların en önemlilerinden biri Büyük Karaçay Barajıdır. Temelden yüksekliği 105 metre olan Baraj 53,67 milyon m³ su biriktirme hacmine sahiptir. Depolanacak su ile Antakya ve Defne merkez ilçeleri ile Samandağ ilçesi ve 16 mahalleye yıllık 70,64 milyon m³ içme suyu sağlamıştır.
Bununla birlikte su kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmeye devam ediyoruz. Hatay’da kalkınmayı hızlandıracak, İl’de sulamayı ve ziraatı geliştirecek 3 baraj daha inşa ediyor, 1 barajımızı da yükselterek verimliliğini artırıyoruz.
Reyhanlı Barajını Tamamladık
İnşaatı tamamlanarak su tutulan 9.271 metre kret uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun kretine sahip Reyhanlı Barajı ile hem Amik Ovası’nda yer alan 600.000 dekar zirai arazi sulanacak hem de 200.000 dekar saha taşkın zararından korunacaktır” dedi.
Tahtaköprü Barajı Tamamlandı
Yine bu kapsamda Hatay ilinde yer alan Tahtaköprü Barajı’nın yükseltilmesi Projesi ilimizin kalkınması adına ele aldığımız en önemli çalışmalar arasında yer alıyor. Tahtaköprü Barajı Projesi ile Baraj Kreti 9 m yükseltilerek ilave 146 hm3 ilave depolama sağlanacaktır. Proje ile mevcut duruma ilave 346.140 dekar ilave sulama sahası için su temini sağlanarak toplamda 415.000 dekar tarımsal sulama sağlandığı gibi yıllık 20 Gw elektrik üretimi de yapılacaktır. Ceyhan Havzasından Kılavuzlu Ana kanalı vasıtası ile Asi Havzasına su aktarımı sağlanacaktır. Tüm bunların yanı sıra projenin taşkın kontrol faydası bulunmaktadır. Tahtaköprü Barajı Yükseltilmesi işi kapsamında İlk kez Ceyhan Nehrinin suyu Amik Ovasına ulaştırılmıştır.
 
Hatay’ımızın Münbit Topraklarını Suya Kavuşturduk…
Hatay deyince akla geniş ve bereketli topraklar geldiğini ifade eden Genel Müdür Aydın,’ Biz de bu bereketli topraklara bereket katmak için 12 çok önemli sulama tesisini inşa ettik. Son 17 yılda inşa ettiğimiz sulama tesisleriyle 87.027 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 67 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık.
Sulamaya açtığımız bu alan çok önemli ama sulayacağımız daha fazla alan var. Şu anda inşaat çalışmaları devam eden 14 sulama tesisi projesi ile 133.230 dekar münbit arazinin daha sulamaya açılacağını belirtti.
Su “Olmazsa Olmaz” Olarak Nitelendirilen Temel Bir İhtiyaçtır
Genel Müdür Aydın, ’İnsan ve bütün canlıların hayatlarını sürdürmeleri için vazgeçilmez olan su, özellikle de içme suyu, “olmazsa olmaz” olarak nitelendirilen temel bir ihtiyaçtır. Sosyal ve ekonomik gelişme ile birlikte hayat standartlarının yükselmesi, kişi başına içme ve kullanma suyu ihtiyacını da önemli ölçülerde arttırmaktadır. Bu sebeple, yeni su kaynaklarının geliştirilmesi ve bunların toplumun kullanımına sunulması için yeterli finansmanın sağlanması sadece gerekli değil, aynı zamanda bir zorunluluk haline gelmiştir.
DSİ tarafından yapılan tüm içme suyu faaliyetleri (isale hatları, arıtma tesisleri vb.) ile hedeflerimizi büyük oranda gerçekleştirmiş olmaktan dolayı mutluluk duymaktayız. Gayemiz, içme suyu gitmeyen tek bir yerleşim yeri kalmaması ve tüm halkımızın insan sağlığına uygun, güvenilir su içmesini sağlamaktır.
Bu kapsamda Hatay’da bugüne kadar 4 adet içme suyu tesisi tamamladık. Bu tesisler ile Hatay şehir merkezine yıllık toplam 94 milyon m3 içme suyu temin ediyoruz.” dedi.
Taşkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruduk…
Hatay’ın bir başka probleminin de sel ve taşkınlar olduğunu açıklayan Aydın, ’Bu kapsamda Hatay’da 78 adet taşkın koruma tesisi inşa ederek; Hatay şehir merkezi ve 74 meskûn mahal ve 2.204 dekar alanı taşkınlardan koruduk. 9 adet taşkın koruma tesisinin de inşaatları devam etmektedir.
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş