Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

İSTE’li Entegratörler İş Dünyasına Uğurlandı!

İSTE, “İş Dünyasıyla Entegrasyon (İDE)” Programı 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar dönemi için sertifika ve uğurlama töreni gerçekleştirildi.

İSTE’li Entegratörler İş Dünyasına Uğurlandı!

Eğitim   A+a-

 İskenderun Teknik Üniversitesi’nin (İSTE), “İş Dünyasıyla Entegrasyon (İDE)” Programı 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar dönemi için sertifika ve uğurlama töreni gerçekleştirildi. Entegrasyonun en önemli unsuru olan ve “entegratör” adı verilen öğrencilerin katılımı ile, sahaya inmeden önceki son eğitimler de yapıldı. “Entegratör” sertifikalarını alan 250 İSTE’li son sınıf öğrencisi, daha mezun olmadan önce iş dünyasına alkışlarla uğurlandı.
 
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) İş Dünyasıyla Entegrasyon (İDE) Programı ile öğrencilerini iş dünyasına entegre etmeye ve üniversite-iş dünyası işbirliğini etkin olarak gerçekleştirerek yaygınlaştırmaya devam ediyor. İDE programı ayrıca, öğrencilerin istihdam edilebilirliğini ve hızını artırıyor ve ivmelendiriyor. İSTE tarafından düzenlenen oryantasyon ve sertifika eğitim programları ile de entegratörlere; iş dünyasının çalışma koşulları, iş sağlığı ve güvenliği, inovasyon ve teknoloji yönetimi, proje yönetimi, toplam kalite yönetimi ve benzeri konularda eğitimler veriliyor.
 
2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Dönemi İDE Programı, Uyum, Sertifika ve Uğurlama Töreni’nin açılış konuşmasını yapan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, tüm akademik birimlerde uygulanması ve seçmeli olarak sunulması açısından yükseköğretim ekosisteminde örnek bir program olarak öne çıkan İDE’nin etkilerinden bahsederek, öğrencilerin bu programın fırsatlarını iyi kullanması gerektiğini söyledi. Bu program sayesinde, üniversite-iş dünyası işbirliğinin kılcallara yayıldığını ve geliştiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Türkay Dereli, konuşmasının devamında; “Türkiye’de öğrencilerine bu tür bir fırsat sunabilen birkaç üniversite var, ve onlardan biri olmak bizi belli konularda ön plana çıkarıyor. Nitekim, şu anda ortaya çıkan resmi veriler irdelendiğinde şunu çok açık olarak görüyoruz ki, İDE programına daha etkin dâhil olan bölümlerin öğrencileri daha hızlı bir biçimde iş fırsatlarını yakalayabiliyorlar. İDE’nin bizim öğrencilerimizin istihdam edilebilirliklerini hissedilir şekilde yükselttiğini izliyoruz. Bu da Programımızın hedeflerine ulaştığını gösteriyor. Şu anda, öğrencilerimizin %10’u bu programdan yararlanabiliyorlar, ancak talep çok fazla. Öğrencilerimiz İDE Programına ilgi gösteriyorlar. Sanayi tarafından da rağbet görüyor. Biz de İDE Programının kapasitesini artırmak istiyoruz imkanlar dâhilinde. İlk etapta öğrencilerimizin %20’sinin bu programdan yararlanabilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Sizler bizim iş dünyasındaki elçilerimiz ve temsilcilerimizsiniz, yolunuz açık olsun” dedi.
 
İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Mıstıkoğlu ise programla ilgili konuşmasında: “Bir şansın çıktısını değerlendirmek ya da ters yüz yapmak üzeresiniz. Bu günümüzde bilindiği gibi ekmek aslanın ağzında. İş bulmak çok zor. İletişim kanallarına ulaşmak zor olduğu için. 36 yıllık meslek hayatımın bir kısmını sanayide geçirmiş biri olarak sektör nerede ve nereye gidiyor konusunda bilgilerimi sizlere aktarmak istiyorum. Öncelikle işe girmek ve işe girdikten sonra ne yapılacağı konusunda neler yapılmalı? Özel sektörde kimse kimseyi bir katma değeri yoksa çalıştırmaz. Yapacağınız işi sevmeli ve tutku ile yapmalısınız. Mesleğinizde en iyi olmak istersiniz, ilerleyebileceğinizi görebilirsiniz. Toplumsal ilişkilerinizi çok iyi tutmaya çalışın. Sistematik olarak ilişkilerini kuvvetlendirmeniz gerekiyor. İyi konuşmayı bilmeli ve işinizle ilgili konulara hâkim olmalısınız. Kendinize işinizi en iyi şekilde yapabileceğinize inandırmalısınız. Çalıştığınız yeri eviniz gibi görmeli ve sahiplenmelisiniz. Kilit çalışan olmalısınız ve ahde vefaya önem vermelisiniz” dedi. İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Mıstıkoğlu konuşmasını iş hayatında yaşadığı deneyimleri örneklerle anlatarak sonlandırdı.
 
İDE Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Yunus Eroğlu, İDE konusunda öğrencilerle şu bilgileri paylaştı: “İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) olarak daha nitelikli bir eğitim verilmesi için 2016’da uygulanmaya başlayan bir programdır. Mezuniyetlerinin hemen öncesinde başarılı öğrencilerin kendilerini vizyonları doğrultusunda geliştirmelerini ve yol çizmelerini sağlamaktadır. Entegratörler teorik eğitimlerini Üniversitemizde aldıktan sonra yaklaşık dört buçuk ay da, iş dünyasında kendi seçtikleri ve Koordinatörlüğümüzce uygun görülen iş yerlerine yerleşmektedir. Denizcilikten lojistiğe 530 firmayla protokolümüz bulunmaktadır. 99 entegratörle başlayan Programımız farkındalığın artmasıyla şu ana kadar 580 entegratörü iş dünyasına kazandırmıştır. Sizlere iş dünyasında başarılar diler kariyer planlarınızı en iyi şekilde uygulayabilmenizi dilerim” dedi.
 
İş dünyasında yirmi yıllık tecrübesi olan ASAŞ Şirketler Grubu Üretim ve Planlama Müdürü Hakan Solmaz da iş tecrübelerini gençlerle paylaştı. Konuşmasında öncelikle işe girme süreçlerine değindikten sonra, işe girdikten sonra çalışma hayatında gençleri nelerin beklediği konusunda bilgiler verdi: “Sevgili gençler, mezun olduktan sonra sizler için en önemli aşama iş bulma sürecidir. Bu süreçte doğru tercihler ve donanımlı olmak karşılaşacağınız süreçleri en az hasarla atlatmanızı sağlayacaktır. Bu bilinçle kariyer planlarınızı size ve vizyonunuza en uygun şekilde yapmanızı önerebilirim. Doğru CV hazırlamak sizlere iş bulma sürecinde artı kazandırır. Sosyal medya kullanımlarınız, paylaşımlarınız CV’nin yanında insan kaynakları tarafından araştırılıp değerlendirilme süreçlerine dâhil edilmektedir. İşe girdikten sonra ise, alacağınız ücret ilk 6 ayda sizi tatmin etmeyebilir. Ancak kendinizi geliştirip maaşınızı artırabileceğinizi bilmelisiniz. Özel şirketlerde görev ve sorumluluklarınız çok nettir. Bu doğrultuda ne kadar ücret talep edebileceğinizi, ne iş yapacağınızı görebilmelisiniz” dedi ve konuşmanın ardından öğrencilerin iş dünyası hakkında merak ettikleri soruları cevapladı.
 
Törene, İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, İSTE Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selçuk Mıstıkoğlu, Prof. Dr. Tolga Depci, İSTE Genel Sekreteri Yahya Kılıç, İDE Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Yunus Eroğlu, ASAŞ Şirketler Grubu Üretim ve Planlama Müdürü Hakan Solmaz, İDE Birim Koordinatörleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Programının sonunda entegratörlere İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli tarafından katılım belgeleri verilirken, katkılarından dolayı Hakan Solmaz’a İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Mıstıkoğlu plaket takdim etti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar