Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

İSTE‘de konu: “DERİN UZAY”

İSTE Teknoloji Topluluğu tarafından,NASA’nın Türk çalışanı Dr. Umut Yıldız’ın sunumuyla ‘’Derin Uzay Misyonları ile Bilim’’ konulu konferans düzenled

İSTE‘de konu:  “DERİN UZAY”

Teknoloji   A+a-

 İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Teknoloji Topluluğu tarafından,
NASA’nın Türk çalışanı Dr. Umut Yıldız’ın sunumuyla
‘’Derin Uzay Misyonları ile Bilim’’ konulu konferans düzenledi.
 
Teknoversite vizyonunu her zaman canlı tutan İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), ses getiren bir konferansa daha ev sahipliği yaptı. NASA’nın Türk çalışanı Dr. Umut Yıldız’ı misafir eden İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), Barbaros Hayrettin Konferans Salonu’nu hınca hınç dolduran bilimseverlere unutulmaz dakikalar yaşattı.
 
“Derin uzay nedir?” sorusuyla konferansına başlayan Dr. Umut Yıldız; “Aslında bir tanımdır ve bu tanımı bir kurum vermiştir. Tanımı uzayla alakası olmayan ITU (Uluslararası Telekomünikasyon Birliği) vermiştir. ITU bütün dünyadaki frekansların tahsislerinin yapıldığı bir merkezdir. Derin uzaya giden tüm araçlara tek bir frekans belirlemiştir. Dünyadan hayali bir çizgi çizerek 2 milyon km uzaklıkta nereye ne gönderirsek gönderelim derin uzay misyonuna gidecektir. JWST (James Webb Space Telescope) bugüne kadar yapılan yapılmaya devam edilen ve gönderilecek olan en büyük uzay teleskobudur. 6,5m çapında aynaya sahiptir. Gezegen oluşumu nasıl oluşuyor, hala astrofizikte en büyük oluşumlardan biri olup, bu oluşumlar bilinmemektedir. Dünyamız da nasıl oluştu aslında tam olarak bilmiyoruz. Güneş 4,5 milyar yaşındadır. Yaklaşık 10 milyar yıl ömrü olduğu tahmin ediliyor. Şu an orta yaş civarında bir yıldızdır. Parker güneş aracı diye bir araç gönderildi. Güneşe çok yakın geçiş yapacak, hatta geçiyor ve güneşin bu koruma tabakasını inceleyecektir. 6 milyon km’ye kadar güneşe yaklaşacak, yani bu bilim için güneşe dokunmak demektir. Peki, bu araç yanmayacak mı? Büyük bir yörüngeye sahip ve vur-kaç taktiği ile yörüngedeki güneş gazına değmeden hareket ederek incelemeyi yapmaktadır. Uzaya gönderilen bütün asteroitler gönderilmeden önce pürüzsüz bir yüzey gibi görünüyor olsa da gönderilen asteroitler kaya parçacıklarından oluştuğu tespit edilmiştir. Asteroitlerden kaya parçacıkları fışkırmalarına rastlanılmıştır. Dünyadan uzaya küpsatlar (küp uydular) gönderilmektedir. Küpsatlar 10 cm boyutlarında bir uydudur ve dünyanın etrafında dolanmak üzere bir amaç için gönderilmektedir. Amerika’da artık ilkokullar bile uzaya küpsat göndermektedir. Sizler de bir küpsat oluşturup okulunuz adına uzaya bir küpsat gönderebilirsiniz. Artık gezegenlere küpsatlar gönderilmeye başlanmıştır ve 2021‘den sonra Ay’a da gönderilecektir. Bizler de küpsat projelerine katılalım’’ diyerek konuşmasını tamamladı.
 
Konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Depci tarafından Dr. Umut Yıldız’a plaket takdim edildi. Günün anısına Dr. Umut Yıldız katılımcılara NASA’nın yapışkan çıkartmalarını (sticker) dağıttı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar