Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Her 8 Kadından Biri Meme Kanseri

Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, ‘1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında, meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Her 8 Kadından Biri Meme Kanseri

Sağlık   A+a-

 İskenderun Gelişim Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, ‘1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında, meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekti.
Türk Kadınlar Birliği İskenderun Şubesi Üyelerinin katılımıyla, İskenderun Gelişim Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıda; sekizde bir oran ile kadınlarda en yaygın görülen kanser tipinin meme kanseri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, 20 yaşından sonra her kadının meme taraması yaptırması gerektiğini ifade etti.
“Çağın en yaygın hastalığı; meme kanseri”
Meme kanserinin belirtileri hakkında açıklamada bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Nursal, “Meme kanseri, kadınlarda görülen en yaygın kanserdir ve çoğunlukla memenin süt üreten dokusundan kaynaklanmaktadır. Her sekiz kadından biri, meme kanserine yakalanmaktadır. Bu oranı değiştirme şansımız olmadığı için de, erken tanı çok önemlidir. El ile hissedilen kitle, meme derisi veya başında çekilme, deride kalınlaşma, kanlı meme başı akıntısı başlıca kanser belirtileridir. Birinci derece kadın akrabalarında meme kanseri olması, erken yaşta adet görme, geç menopoz, doğum yapmama, emzirmeme, sekizde bir oran riskini daha da arttırmaktadır. Birey, erken tanı ile meme kanserine yakalanmışsa, tedavide başarı şansı yüzde 95’in üzerindedir. Bu nedenle erken yakalamak için düzenli kontroller ve tarama önemlidir” açıklamasında bulundu.
“Her kadın kendi kendine muayeneyi öğrenmeli”
Konuşmasında erken tanının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, “Erken tanı için; doktor muayenesi ve 40 yaşından sonra mamografi önemlidir. Hiçbir şikâyet olmasa bile 16 yaşından itibaren, adet kanaması bittikten üç ile beş gün sonra kendi kendine muayene ve 20 yaşından sonra her sene doktor muayenesi, 40 yaşından sonra her sene mamografiyi önermekteyiz. Kendi kendine muayene; aydınlık bir odada, ayna karşısında sadece parmak uçları ile çok bastırmadan yapılır. Meme başı dâhil, tüm meme dokusu dairesel hareketler ile değerlendirilir. Ayrıca koltuk altını da kontrol etmek gerekir. Amacımız; erken dönemde kanseri yakalayabilmektir. Böylece tedavi etme şansımız artmaktadır” dedi.
“Biyopsi kansere neden olmaz”
Toplantıda; biyopsi veya kitleye yapılacak herhangi bir işlemin, kansere yol açmayacağını ve kanserse de yayılmasına neden olmayacağını belirten Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, “Meme kanserinde tanı, biyopsi ile konur. İğne biyopsisi, en çok tercih ettiğimiz yöntemdir. Herhangi bir kitleye biyopsi yapılması, muayene edilmesi o kitleyi kansere çevirmez. Ya da kanserse bile yayılmasına neden olmaz. Sırf ya bir şey çıkarsa korkusuyla doktor ve düzenli muayenelerden kaçmayın” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, konuşmanın ardından katılımcıların sorularını yanıtladı ve katılımcılara karanfil takdim etti. Türk Kadınlar Birliği İskenderun Şube Başkanı Canan Gencer de düzenlenen programdan ötürü Gelişim Hastanesi’ne ve Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal’a teşekkürlerini sundu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar