Skip Navigation Links

Kira ödemelerine dikkat!

Serbest Muhasebeci İsmail Bıkmaz, işyeri ve konut kira ödemelerindeki değişikliğin eksik anlaşılması sonucu vergi mükelleflerinin bu konuda sıkıntı ya

Ekonomi   A+a-

Serbest Muhasebeci İsmail Bıkmaz, işyeri ve konut kira ödemelerindeki değişikliğin eksik anlaşılması sonucu vergi mükelleflerinin bu konuda sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Özellikle işyeri kira ödemelerinin banka aracılığıyla yapılmasının zorunlu olduğuna dikkat çeken İsmail Bıkmaz, konu ile ilgili açıklamasında şöyle dedi: “268 No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 01.11.2008 tarihinden itibaren işyeri ve konut kiralarına ilişkin yapılacak tahsilat ve ödeme işlemleri bankalar yada posta idareleri aracılığıyla yapılarak tevsik edilmesi yani belgelendirilmesi zorunluluğu getirildi. Kiraya verilen malın konut ve ya işyerleri olmasına göre tevsik limiti ve sorumluluk kavramı birbirinden farklı.
Konutlarda kira ödeme şekli ile işyerlerindeki kira ödeme şekleri ile ilgili yanlış anlaşılmalara neden olan ayrıntıya açıklık getiren Serbest Muhabebeci İsmail Bıkmaz: Her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri ELDE EDENLER için bankalar ya da posta idareleri kanalı geçerli. Yani aylık kira bedelinin 500 TL nin altında olması halinde kira elden yada diğer şekillerde ödenmeye devam edilebilecek. Birden fazla kira geliri olanlar için her bir kiralama işlemi ayrı ayrı değerlendirilecek ve 500 TL ve üzerinde olan kira bedelleri banka yada posta idareleri kanalıyla yapılacak.Örneğin bir kişinin bir konuttan 400TL, diğer bir konuttan 750 TL kira geliri elde etmesi durumunda sadece 750 TL geliri olan konutu için tebliğ kapsamında işlem yapacaktır.
İşyerlerinde
Kira bedeli ne olursa olsun, alt limit olmaksızın İŞYERİNİ KİRAYA VERENLER İLE KİRACILAR tebliğ kapsamında kira bedellerini banka ya da posta idareleri aracılığıyla yapacaklardır. Tebliğde işyeri tanımı yapılmamıştır. Dolayısıyla VUK 156. maddesindeki iş yeri tanımı geçerli olacaktır.
İşyerlerinde, 1 TL bile olsa kiranın tebliğe aykırı olarak ödenmesinden hem kiracı hem de mal sahibi mükellefiyet durumlarına göre ayrı ayrı 680 TL ile 1.490 TL den az olmamak üzere para cezaları ile karşı karşıya kalacaklar” dedi.

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet