Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Reyhanlı Barajının Sorunu

CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, Reyhanlı Barajı’nın durumu ile ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından

Reyhanlı Barajının Sorunu

Politika   A+a-

yazılı olarak cevaplamasını istediği bir soru önergesi verdi.
Soru önergesi şöyle:
Yapımına 2013 yılında başlanan Reyhanlı Barajı ile Amik Ovası’nda yer alan 600 bin dekar tarımsal arazinin sulanması ve 200 bin dekarlık sahanın taşkın zararından korunması amaçlanmaktadır. Hatay tarımı için hayati öneme sahip olan Reyhanlı Barajı yıllardır bitirilememiş, barajın işletmeye açılacağı tarih ile ilgili çeşitli zamanlarda yetkililer tarafından farklı tarihler verilmiş, vaatlerde bulunulmuştur. Önce Mayıs 2015’te barajın açılacağı söylenmiş, bu tarihte baraj tamamlanamamıştır. Daha sonra 2017 Şubat ayı barajın bitirilmesi için tarih olarak verilmiştir, ancak bu tarihte de hedef tutturulamamıştır. Son olarak 2019 yılı bitmeden barajın işletmeye alınacağına ilişkin açıklamalar yapılsa da önümüzde kalan 5,5 aylık süreçte Reyhanlı Barajı tamamlanacak gibi görünmemektedir.
Konuya ilişkin olarak;
1. Reyhanlı Barajı’nın işletmeye alınma tarihinin sürekli ötelenmesinin ve barajın bir türlü bitirilememesinin gerekçeleri nelerdir?
2. Reyhanlı Barajı’nın başlangıçta öngörülen maliyeti ile bugüne kadar gerçekleşen maliyeti arasındaki fark ne kadardır? Ortaya çıkan farkın nedenleri nelerdir?
3. Barajın tamamlanması için ihtiyaç duyulan kaynak miktarı nedir?
4. Reyhanlı Barajı’nın yapımının tamamlanmasını geciktiren, maliyetini artıran hatalar, eksiklikler, yanlış işlemler nelerdir? Bunda dahli bulunanlar hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?
5. Siyasi saikler bir kenara bırakılarak gerçekçi bir tutumla konuya yaklaşıldığında, Reyhanlı Barajı’nın bitiş tarihi ne olacaktır?
6. Reyhanlı Barajı’nın bitirilmemesi nedeniyle cazibeyle sulama yapamayan, artezyenle sulamaya mahkûm edilen ve elektrik borcuna sürüklenen Hatay çiftçisinin bu mağduriyetini gidermek için planlanan/ yürütülen bir çalışma var mıdır?
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar