Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

“Suriye Sorunu” İçin Litvanya’da Buluştular

İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde yürütülen, Türkiye Ulusal Ajansı ve

“Suriye Sorunu” İçin Litvanya’da Buluştular

Gündem   A+a-

İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde yürütülen, Türkiye Ulusal Ajansı ve Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen, Erasmus+ KA347 “ Haydi Suriyeyi Konuşalım” isimli proje kapsamında, Türkiye’den 10, Romanya’dan 10 ve Litvanya’dan 10 kişi olmak üzere 30 kişilik proje ekibi, 19/25 Mayıs 2019 tarihleri arasında Litvanya’nın Raseiniai şehrinde toplandılar. Projenin bu hareketliliğine Türkiye’den İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürleri Ahmet Güven ve Ahmet Yanmaz, İskenderun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmenleri Gülşah Hürü Zobar, Fatmanur Yaman, öğrencilerden Esma Yılmaz, Elif Nur Akgündüz, Nisa Özpişkin,İrem Kaya, Mehmet İlker Güngör ve proje koordinatörü Suçıkağı Paşa Karaca İlkokulu müdür yardımcısı Hanefi Zobar katıldılar.
Proje toplantısı hakkında bilgi veren proje koordinatörü Hanefi Zobar şunları söyledi;
“ Projemizin temel amacı, göçmenlerin sorunlarını dile getirmek, yaygın eğitim yoluyla bu sorunları gençlerle tartışarak ortak sonuçlar elde etmek, bulunan çözüm önerilerini ise politika yapıcılarla paylaşmak. İlk toplantımızı geçtiğimiz şubat ayında, Romanya’nın Braşov şehrinde yapmıştık. Projemiz orada bulunan katılımcılarda da olumlu etkiler bırakmıştı. Gençlik dernekleri ve uluslar arası vakıfların temsilcileri de toplantılarımıza katılmış ve tartışılan konuları uluslar arası boyuta yayma olanağı bulmuştuk. Bu toplantı da benzer aktivitelerle Suriye’den yaklaşık 3000 km uzakta bir ülkede kamuoyu yaratmaya çalıştık ve bunda da başarılı olduk”
“Türkiye Büyükelçiliği Hep Yanımızdaydı”
Konuşmasına Türkiye’nin Vilnius Büyükelçiliğine teşekkürleri ile devam eden Zobar, “ Büyükelçilik yetkilimiz Özgür Önay bizi havaalanında karşıladı ve hafta boyunca da bizi takip ederek, gelişmeleri her an izledi. Çok mutlu olduk. Türkiye Vilnius Büyükelçimiz Gökhan Turan ise, Litvanya Meclisinde yapılan basın toplantısına katılarak projemiz hakkında bilgi aldılar ve ziyaretimize duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Büyükelçiliğimize, projemize ve ekibimize gösterdikleri ilgiden dolayı çok teşekkür ediyoruz.
“Litvanya Meclis Başkan Yardımcısından Projeye Tam Not”
Proje ekibini, Litvanya Meclisine ulaşımı için Litvanya Meclisi tarafından otobüs ayarlandığına dikkat çeken Hanefi Zobar, “Litvanya Meclisi Başkanı Yardımcısı Arvydas Nekrosıus, birkaç ay önce Litvanya’da ki proje ortağımız Girkalnis Temel Okulu’nun ziyaret ederek, projemizin Litvanya temsilcisi Loreta Vaıcıulıenel’den proje hakkında bilgi almış ve Litvanya toplantısında Litvanya Meclisinde bir toplantı yapılması için yardımcı olacağını belirtmişti. Öyle de oldu. Sayın başkan yardımcısı proje ekibimizi mecliste ağırlayıp projemiz hakkında bilgi aldı. Hoşgörü, kültürlerarası birliktelik ve ırkçılıkla mücadele temelli projemiz için bizlere teşekkür ederek, günü hatırlamak adına, tüm proje ekibimize değişik hediyeler takdim etti.”
“Ben Tarih Öğretmeniyim, Göçmen Sorunlarını En İyi Biz Biliriz”
Proje ekibinin Raseiniai Belediye Başkanı Andrius Bautronıs ile toplantı yaptığını belirten Zobar, “Raseiniai Belediye Başkanı bizi makamında kabul etti. Çok verimli bir görüşme oldu. Sayın başkan, kendisinin de bir tarih öğretmeni olduğunu, Litvanya’nın tarihinde birçok olay yaşadığını ve göçmen sorunlarını en iyi şekilde Litvanya halkının anlayabileceğini belirterek proje de emeği geçenlere
teşekkür ettik. Biz de sayın başkana ilgisinden dolayı teşekkür ederek, ülkemize özgü Türk Lokumu ikramı eşliğinde toplantımızı bitirdik.” dedi.
“Ben Suriyeliyim Ben De İnsanım” Sergisi Büyük İlgi Gördü
Proje kapsamında, Suriyeli öğrencilerinin çizdiği resimlerle açılan sergi hakkında da konuşan Hanefi Zobar, “ Raseiniai Kütüphanesinde 20 Mayıs günü bir sergi açtık. Sergimize kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra Sivil Toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı. Sergimizin süresi normalde 24 Mayıs günü bitecekti. Lakin kütüphane müdürümüz Daina Sutkevıcıene, sergimiz de sergilenen eserleri ve Suriye’de ki durumu herkesin görmesi gerektiğini belirterek, sergimizi 10 Haziran’a kadar uzatmak istediğini belirtti. Biz de olumlu karşıladık. Sergimiz şuan Raseiniai Kütüphanesinde halka açık alanda devam ediyor.
Projemize katkılarından dolayı İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine, İskenderun’da projemiz için çalışan kıymetli idareci, öğretmen ve öğrenci arkadaşlarımıza, Litvanya proje ortağımız Ramunas Bruzas’a, proje irtibat kişimiz Loreta Vaıcıulıenel’e, projemize emek veren değerli öğretmenlerine, Romanya’da projemizi verimli bir şekilde yürüten Braşov Okul Müfettişleri Başkanlığına ve projemizi destekleyerek, Suriye Sorunu ile birlikte göçmenlerin sorunlarını Avrupa boyutunda tartışmamıza fırsat veren Türkiye Ulusal Ajansı ve Avrupa Komisyonu’na teşekkür ediyorum.” dedi.
“Mültecileri Şimdi Daha İyi Anlıyorum”
İskenderun Kız İmam Hatip Lisesi 10. Sınıf öğrencisi Esma Yılmaz,” bu projeye katılmaktan dolayı öğretmenlerine teşekkürlerini sunarak şunları söyledi; “ İlk kez yurtdışına çıkıyorum. Mültecileri anlamak için yurtdışına çıkmak lazım. 1 hafta Litvanya’da kaldım. Yemeklerini bilmiyorum, dillerini konuşamıyorum, nereye nasıl gidilir bir fikrim yok. Öğretmenlerimiz olmasa, çok sıkıntılar yaşayabilirdik. Şimdi mültecilerin durumunu daha iyi anlıyorum. Allah kimseyi vatanından etmesin. Çok zor bir durummuş.”
 
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş