Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Arazide Otlatamadığı Hayvanları İçin Topraksız Yem Üretti

Hatay’da 50 yaşındaki Nejdet Bayrakdar, engebeli arazi şartları nedeniyle otlatmakta güçlük çektiği küçükbaş hayvanları için yaz kış topraksız taze ye

Arazide Otlatamadığı Hayvanları İçin Topraksız Yem ÜrettiWeb
TV

Yerel   A+a-

 Hatay’da 50 yaşındaki Nejdet Bayrakdar, engebeli arazi şartları nedeniyle otlanmakta güçlük çeken küçükbaş hayvanları için yaz kış topraksız taze yem üretiyor.
Merkez ilçe Antakya’nın Mansurlu köyünde yaşayan ve geçimini hayvancılıkla sağlayan Nejdet Bayrakdar, köydeki arazi şartlarının elverişsiz olması nedeniyle güçlükle otlanan hayvanları için topraksız yem üretti. Hayvanlarına kolaylık sağlamasının yanı sıra yüksek yem fiyatlarından dolayı da böyle bir yönteme başvurduğunu söyleyen Nejdet Bayrakdar, “Hayvancılığı yaklaşık 10 seneden beri yapmaktayım. Bulunduğumuz bölgede yaylım yeri olmadığından dolayı ve yem fiyatlarının pahalı olmasından dolayı bu topraksız tarımla ilgilenip yemi ekonomik şartlarla elde edebilmek için uğraşmaktayız. Yaklaşık 250 gram arpayla 2.5 kilo kadar yani 1’e 8’le, 1’e 10 arasına kadar yemimizi arttırdık. Bu şu anki en küçük çalışma sistemimiz, görüldüğü gibi her gözenekte 250 gram arpa karşılığında yaklaşık 2.5 kilo yem elde etmekteyiz, bu da 1’e 10’a tekabül etmektedir. Yapılan araştırmalara göre, enerjisi 100’e 400, gıdası da 1’e 3 ila 1’e 6 arasında değişmektedir. Koyunlarımıza verdiğimizde de gayet güzel şekilde yemektedirler” dedi.
 
“Normal yeme göre alınan enerji daha fazla”
Normal arpaya oranla da tüketilme oranının daha fazla olduğuna dikkat çeken Bayrakdar, “Arpayı verdiğimizde bu arpanın yüzde 70’ini koyun harcayabiliyor, diğer yüzde 30’unu sindirmeden dışarıya atıyor. Fakat bu üretilen yemlerde yüzde 98’ini hazmedip, yüzde 2’sini dışarıya atıyor. Aynı zamanda enerji olarak da üretilen yemlerin verdiği enerji, diğer yemlere tekabülen 1’e 4 oranında yani normal arpayı verdiğimizde alınan enerji 1’se, üretilen yemle bu oran 4’e çıkıyor” dedi.
Bayrakdar, hayvanları için başlattığı topraksız yem projesini büyütmeyi planladığını ve çalışmalarını profesyonel şekilde sürdürmeyi amaçladığını sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Arazide Otlatamadığı Hayvanları İçin Topraksız Yem Üretti videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar