Skip Navigation Links

Bölge Büyük Bir Canlılığın Arefesinde..

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı Bülent Aymen, İskenderun Körfezi'nde yaşanan yatırım hareketliliği ve limanın Limak'a devri sonrasında oluşacak p

Ekonomi   A+a-

 
Akdeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı Bülent Aymen:
Bölge Büyük Bir Canlılığın Arefesinde..
 
 
Akdeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı Bülent Aymen, İskenderun Körfezi’nde yaşanan yatırım hareketliliği ve limanın Limak’a devri sonrasında oluşacak potansiyeli değerlendirdi.
Bölgede çok ciddi bir ekonomik hareketliliğin İskenderun Limanı’nın konteyner faaliyetine başlamasından sonra yaşanacağını belirten Aymen, Avrupa Birliği’nde derinleşen ekonomik kriz ve Suriye’nin etkilerinin de 2012 yılı içerisinde ekonomiye olumsuz etki edeceğine vurgu yaptı.
GAP Bölgesi üretiminin İskenderun Limanı’na canlılık katacağına vurgu yapan Akdeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı Bülent Aymen, Osmaniye bölgesinin de İskenderun Körfezi’ne dahil edilmesiyle birlikte durdurulamaz bir ekonomik büyüme ve canlılığın bölge halkını beklediğine dikkat çekerek şöyle konuştu:
“İskenderun’un kaderi İskenderun Limanı’nın konteyner limanı haline gelip işlemesiyle değişecektir. 1970-1980’li yıllarda olduğundan daha iyi bir duruma gelecektir. İskenderun ekonomisine en büyük etki eden faktör İskenderun limanı, bunu 1970’lerde bizler gördük. İskenderun piyasasının canlandığını, trans ticaretin İskenderun ekonomisine ne kadar etkili olduğunu bizzat yaşadık. İskenderun limanının devrinin gerçekleşmesiyle, şartname gereği 3 sene içerisinde 450 bin kiloluk konteynır kapasitesine ulaşması lazım. Bu sayede İskenderun ekonomisi ve çehresi değişecektir. Tabi ki sadece limanın olması limana yatırım yapılması değil, İskenderun’un stratejik konumu itibariyle Doğu Akdeniz’de ki en önemli liman pozisyonunda, en önemli şehir pozisyonunda İskenderun ve tüm GAP bölgesinde ki yatırımlar için üretimler için İskenderun limanı çok müsait, buradan Akdeniz’e açılması ve diğer ülkelere bu malların gönderilmesi çok müsait konum itibariyle, bu yüzden İskenderun limanı efektif hale geldikten sonra ekonomide büyük canlılık olacaktır. Özellikle 2012 yılı için ilk 6 ay tabi ki ilk yatırımları yaptıkları bir dönem olacak liman için, daha sonra ki 6 ayda anladığım kadarıyla faaliyete girecek hale gelecek. Fakat ana yatırımların özellikle draft çalışmalarının ve diğer konteynır terminallerinin çalışmalarının minimum 1,5 sene gibi bir sürede tamamlanacağını düşünüyorum.”
 
“2012’de Ciddi Değişiklikler Beklemiyorum”
2012 yılı için İskenderun ve Türkiye ekonomisinde çok büyük değişiklikler beklenmediğine vurgu yapan Akdeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı Bülent Aymen, “Kuzeyde ki komşularımız yani Mısır pazarı, Libya hala bir gelişme yok ticari anlamda, özellikle Suriye’de ki bu olumsuz gelişmelerin etkisi 2012 yılında ticaretimizde görüleceğe benziyor. İran halen kapalı bir kutu şuan ticaretimiz var ama istenilen seviyede değil, Irak’ta özellikle Kuzey Irak’ta ki güvenlik sorunundan dolayı Irak ticaretimiz bundan 15 yıl önce ki seviyelere gelmedi. 2012 yılı herkesin düşüncesi biraz karamsar, bu psikolojik olarak ta tüccarı, üreticiyi, ihracatçıyı önemli ölçüde etkiliyor. Onun için 2012 bizim büyüme hedefimiz değil, hükümetin hedefi de revize edilebilecek şekilde %4, büyüme sene sonu %8.5 civarında çıkacak, %4’te bunun yarısı kadar, onun için 2011 yılında ekonomide yaşanılan canlılık 2012 yılında olmayacak gibi, tabi ki bunun etkisi İskenderun’da olacaktır. İskenderun şuanda Türkiye’nin en büyük Demir-Çelik üretim merkezlerinden bir tanesi, özellikle bu büyük yatırımlar devreye girdikten sonra özellikle tüm yassı çelik üretiminde %30’lar civarında bir paya sahip olacaktır. Bu yüzden yeni yeni yatırımlar geliyor. Eğer Osmaniye civarını İskenderun Körfezi içine dahil edersek, bu yatırımların kazandıracağı bir ivme olacaktır. “ dedi.
 


Bülent Aymen Açıklama ile 8gunhaber
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet