Skip Navigation Links

Hassa Atıksu Arıtma Tesisi'nin Temeli Atıldı

Hassa Atıksu Arıtma Tesisi'nin Temeli Atıldı

Hassa Atıksu Arıtma Tesisi'nin Temeli AtıldıWeb
TV

Gündem   A+a-

 Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü(HATSU), temiz çevre ve sağlıklı yaşam için projelendirdiği Hassa Atıksu Arıtma Tesisi’nin temelini atarak Hatay’a 9’uncu atıksu arıtma tesisini kazandırdı.
 
Avrupa Birliği’nin sağladığı hibe kaynağından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nca(UNDP) ihale edilen tesisin temel atma törenine Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali, UNDP Türkiye Direktör Yardımcısı Sukhrop Khojimatov, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Hassa İlçe Başkanı Haydar Ergüneş, HATSU Genel Müdür Yardımcısı Hüsna Karayazgan, daire başkanları ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.
 

“Amik Ovası’nı Atıksulardan Kurtarıyoruz”

 
Her gün sahada olduklarını ve dertleri çözmek için mücadele verdiklerinin altını çizen Başkan Savaş, 5 yıl içerisinde 1200 tane proje bitirdiklerini ve yapılan yeni projeleri hayata geçirdiklerine dikkat çekerek, “Göreve geldiğimizde ovaya hiçbir şekilde temiz su akmıyordu. Hassa’dan tutun Antakya’ya kadar bütün ilçelerimizin ya kanalizasyonu yoktu ya da atıksu arıtma tesisleri yoktu. Kanalizasyonu olan ilçelerimizin de arıtma tesisi yoktu” dedi.
 
Görevimize gelmemizle birlikte durmadan ve yorulmadan çalışmaya başladıklarına vurgu yapan Başkan Savaş, ovayı atık sulardan kurtarmak için Kırıkhan, Reyhanlı, Antakya(Serinyol) ve Küçükdalyan-Narlı Atıksu Arıtma Tesislerini bitirip faaliyete aldıklarını ifade etti.
 

“Ovaya Akan Atıksular Besinlerle Soframıza Geri Dönüyor”

 
Ovada yaklaşık 500 bin nüfusun olduğunu ve bu nüfusun atık suları kanallara ya da derelere verildiğine dikkat çeken Başkan Savaş, “bırakılan atık sular ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında sulama suyu olarak kullanılıyordu. Bizim atıklarımız, ovada yetişen besinlerimizle soframıza geri dönüyordu. Kanalizasyon demek dert demek, göremediğiniz mikroplar demek, hastalık demek” ifadelerini kullandı.
 

Başkan Savaş, Kolera Mikrobuna Dikkat Çekti

 
Başkan Savaş, “Bu atıklar yüzünden bir kolera mikrobu ile karşı karşıya kalsak hiç farkında olmadan birkaç saat içerisinde 250- 300 tane insanımızı özellikle bebeklerimizi ve yaşlılarımızı kaybedebiliriz. Bu nedenle her zaman söylediğimiz bir şey var. Hatay, tarih, kültür ve medeniyet şehri. Medeniyet altyapı ile başlar altyapının olmadığı yerde medeniyetten bahsedemeyiz” dedi.
 

Ovaya 5. Tesis Yapılıyor

 
Seçime dönük değil, sağlığa yönelik hizmetler yaptıklarının altını çizen Başkan Savaş, “Bizim bu ovada yaptığımız 5’inci atıksu arıtma tesisi, bu tesisin şimdiden Hassamıza hayırlı olmasını diliyor ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
 

Günde 4 bin m3 Su Arıtacak

Arıtma tesisine yönelik teknik bilgiler aktaran Genel Müdür Çaparali, maliyeti 3 milyon 279 bin TL olan Hassa Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı’nın Suriye krizine yanıt olarak Avrupa Birliği’nin sağladığı hibe kaynağından finanse edildiğini ifade ederek, tesisin yapımı HATSU, UNDP ve İller Bankası işbirliğinde yürütüldüğünü ifade etti.
 
 
Hassa Atıksu Arıtma Tesisi’nin Uzun Havalandırmalı Aktif Çamur prensibine göre günde 4 bin m3 ve saniyede 46 litre atıksuyu arıtabilecek kapasitede dizayn edildiğini belirten Çaparali, tesisin işletmeye alınması ile birlikte yüzde 90 arıtım sağlanacağını ve böylelikle Tiyek Deresi’nde oluşan kirlilik ve kötü koku problemi ortadan kaldırılarak ‘Çevre Kirliliği’nin önleneceğini vurguladı.
 

Arıtma Tesisleri Hijyen ve Sağlık Açısından Çok Önemli

 
UNDP Türkiye Direktör Yardımcısı Khojimatov yaptığı konuşmada ise; Türkiye’de bu tesisin öneminin çok büyük olduğuna inandıklarını vurgulayarak, “cömert bir şekilde Suriyelileri ağırlayan Türkiye Cumhuriyeti’nde Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin ve Hassanın bu cömertliğe karşılık vermesi, bu büyük tesisin burada bulunmasına çok önemli olduğuna inanıyoruz. 60 kişinin çalıştığı bu tesis Eylül ayında tamamlandığında hem hijyen hem de sağlık açısından çok ciddi faydaları olacak bir tesis olacak. Bu tesisin, ilçe sakinleri için de çok önemli bir tesis olduğunu düşünüyoruz” dedi.
 
Başkan Savaş’ın mücadelesi ile 5 yıl boyunca Hassa’daki eksikliklerin tamamlandığını belirten CHP İlçe Başkanı Ergüneş, arıtma tesisi yapımında emeği geçen herkese teşekkür ederek, hizmetleri kesintisiz bir şekilde devam ettirmek için mücadele edeceklerini vurguladı.
 
Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından protokol mensupları ve vatandaşlar, butona basarak Hassa Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı’nın temelini attı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hassa Atıksu Arıtma Tesisi'nin Temeli Atıldı videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet