Skip Navigation Links

'Ekonomide olumlu gelişmeler var'

İTSO Meclisi yeni binalarında ilk toplantılarını gerçekleştirdi. Yeni binada yapılan ilk meclis toplantısında konuşan İTSO Başkanı Halil Şahin: 'Eko

Ekonomi   A+a-

İTSO Meclisi yeni binalarında ilk toplantılarını gerçekleştirdi.
Yeni binada yapılan ilk meclis toplantısında konuşan İTSO Başkanı Halil Şahin:
“Ekonomide olumlu gelişmeler var”

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ‘ İskenderun Sanayi ve Sektör Tanıtımı’ isimli toplantılarını yeni binalarında gerçekleştirdiler.
Toplantıya İTSO yönetim kurulu Başkanı Halil Şahin, Başkan Vekili Müfit Tennioğlu ve meclis üyeleri katıldı.
Toplantı Meclis Başkanı Mehmet Binbay’ın kısa bir teşekkür konuşması ile başladı.
Binbay; İskenderun Ticaret ve Sanayi odasının yeni binasının yapımın da emeği geçen Müfit Tennioğlu’na, Başkan Halil Şahin’e ve tüm çalışma arkadaşlarına İskenderun’a böyle bir bina sunduklarından ötürü teşekkürlerini dile getirirken sözlerinin sonuna İskenderun menfaati için daha güzel projeler beklediğinin de altını çizdi.
Binbay’ ın konuşmasının ardından toplantı 5 dakikalık İskenderun Körfezini tanıtan bir sinevizyon gösterisi ile devam etti.
İlk konuşmayı yapan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin konuşmalarına şu şekilde başladı; Yine gündemimize ülkemizin içinde bulunduğu son ekonomik verileri değerlendirmeyle başlayacağız.
2009’un son çeyreğine baktığımızda ekonomik göstergelerde bir iyileşme görülmektedir.
Aralık ayında sanayide % 25’lik gibi yüksek bir büyüme gerçekleşti. Bu da son çeyrekte % 4 ila 5 arasında bir büyüme olabileceğini göstermiştir.
2009 yılında daralma % 6 altına düşebilir. İyimserlik adına bir diğer iyi gösterge de Türkiye’de şirket açılışlarında ilk 9 ayda % 29 düşüş var iken son 3 ayda % 17 artış var.
İç piyasada durum nedir diye bakarsak; burada da olumlu gelişmeler var.
2009’un Ekim, Kasım, Aralık aylarında protestolu senet tutarında % 10 düşüş gerçekleşmiştir.
Yine TUİK açıklamala4ına göre, Ocak ayı sanayi üretimi bir önceki yılın Ocak ayına göre % 12.1 arttı. Ancak bir önceki Aralık ayına göre % 15.3 azaldı.
BDDK’nın açıklamalarına göre Bankacılık sektörünün Ocak ayı karı 2.05 milyar TL oldu.
Değerli Arkadaşlarım,
TUİK açıklamalarına göre işsizlik oranlarına baktığımız da aynı iyimserliği göremiyoruz.
2009 sonunda işsizlik oranı % 14’lere ulaştı. Bir yılda 860.000 kişi işini kaybetti. İşsizlik 3.471.000 kişiye ulaştı.
TUİK’in meslek dallarına göre açıkladığı işsizlik oranı ise;
Tarım dışı işsizlik % 17.4
İşsiz sanatçılar % 24.1
Genç işsizlik % 25.3 oranına yükselmiştir.
En yüksek işsizlik Adana ve Mersin illerinde görülmektedir.
Değerli Arkadaşlarım,
Sayın maliye bakanımız Mehmet Şimşek 25 Şubat 2010 da İMF desteğini bir sigorta poliçesi olarak gördüğünü belirtmiş, Hükümetin almış olduğu orta vadeli ekonomik programa İMF desteği olumlu olur demişti.
Ancak ondan sonra İMF ile görüşmeler kesilmiştir.
İnşallah orta vadede bir ekonomik sıkıntı yaşamayız.
Hükümetimiz tarafından bu çıkışın güçlendirilmesi ve hızlandırılması için acil yapılması gerekenler var.
Öncelikle girdi maliyetlerinin mutlaka düşürülmesi gerekir. Bu girdi maliyetleriyle rakiplerimizle rekabet etmemiz mümkün değil.
.Son 5 yılda Asgari Ücret (aylık bürüt) % 64 zamlandı. Motorinin litresi % 50, benzinin litresi % 47 artış gösterdi. Doğalgaza % 52, elektriğe % 45 zam geldi.
Bir diğer önemli nokta, bizler 2001 krizinden bu yana çok çalıştık ve Cumhuriyet Tarihimizin en büyük ekonomik başarılarından birine imza attık.
2002-2007 ortalama yüzde 7 gibi muazzam bir büyüme oranına ulaştık.
Ne yazık ki geçmişten ders çıkartmıyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimine 2 yıl varken şimdiden bu tartışılıyor, anayasa değişikliği tartışılıyor, referandum tartışılıyor. Bundan sonra ihtiyacımız kavga ve kutuplaşma değil. Ortak akıl inşa etme alışkanlığını hakim kılmak zorundayız. Hep birlikte ekonomiye odaklanmalıyız diyerek dinleyicilere tekrar teşekkür etti ve konuşmasını sonlandırdı.
Şahin’in ardından Ak Bank Merkez Müdürü Mahmut Saydam Şahin’in konuşmalarını doğrulayarak bankacılığın da işletmelere ve ülke ekonomisine vermiş oldukları katkıları dile getirdi.
Saydamın konuşmasının ardından Divan Başkanı Mehmet Binbay diğer meclis gündemlerini meclise sundu ve meclis tarafından maddeler kabul edildi.

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet