Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Kötü günler geride kaldı

Paranın patronu Durmuş Yılmaz, küresel finansal çalkantıda artık en kötünün geride kaldığını belirtti ve ekledi: Kötü günler geride kaldı

Ekonomi   A+a-

Paranın patronu Durmuş Yılmaz, küresel finansal çalkantıda artık en kötünün geride kaldığını belirtti ve ekledi: Kötü günler geride kaldı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, İskenderun’a gelerek 2008 yılından bu yana devam eden küresel finansal krizde gelinen noktaya ilişkin kapsamlı bilgiler verdi.
İskenderun Deniz Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen konferansta açıklamalarda bulunan paranın patronu Durmuş Yılmaz, “Artık şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, küresel finansal krizde en kötü geride kaldı. Krizden çıkış başlamıştır. Bankacılık sistemimiz eskisine ve diğer ülkelere nazaran çok daha güçlü. Ülkemizde kapasite kullanım oranı, sanayi üretim endeksi ve diğer ekonomik enstrümanlar olumluya doğru gidiyor. 2009 yılının son çeyreğinde büyüme trendine girdiğimiz görüldü. Ortam düzeldiğinde Türkiye diğer ülkelere göre daha hızlı büyüyecektir” dedi.
Sunumuna küresel finansal krizde artık en kötünün geride kaldığını belirterek başlayan paranın patronu Durmuş Yılmaz, “Çarşamba günü Adana’daydık, Adana Ticaret ve Sanayi Odası’nda sunum yaptık. Bize yöneltilen soruların başında krizin neresinde olduğumuz geliyor. 2007 yılı Ağustos ayında başlayan ve reel ekonomiye sıçrayan krizde milyonlarca insan işsiz kaldı. Bugüne kadar gelinen noktada küresel finansal krizin neden ve nasıl çıktığına ilişkin üç aşağı beş yukarı bir bilanço ortaya çıktı. Son iki yılda alınan önlemler doğrultusunda ABD ve AB ülkeleri tüm ekonomik sistemlerini mali sistemin emrine verdi. Ülkeler mali sistemlerine gelenek dışı bir takım para politikaları uygulayarak kötü gidişi frenlediler. Artık rahatlıkla şunu söyleyebiliriz ki, en kötü geride kaldı. Krizden çıkış başlamıştır. Ancak dünya finans piyasalarında hala mali sistemde halledilmemiş sorunlar var” diye konuştu.

“AMERİKA TEMEL SORUNLARINI DAHA ÇÖZEMEDİ”
Küresel finansal türbülansla 2001 yılında yaşadığımız bankacılık krizini karşılaştıran Yılmaz, “2001’de bankacılık krizi yaşadık. Mali disiplinsizlik dolayısıyla 2001 yılında klasik bir banka krizinin tüm sarsıntılarını geçirdik. Ardından bankacılık sistemi yeniden yapılandırıldı. O yıl bankacılık sistemi ülke ekonomisine eski parayla 44 katrilyonluk bir yük getirdi. Şimdi yaşadığımız küresel krizi diğer krizlerden ayıran en belirgin özellik, alacaklı ile borçlu arasındaki ilişkinin net olarak bilinmemesidir. Çünkü Amerika’da ve Avrupa’da uygulanan serbest piyasa ekonomisi, sistemin likiditesini ve kaldıracını olduğundan çok fazla artırdı.
Amerika’da konut kredisi alan kişi kredilerini ödeyemedi. Bunun sonucunda tüm dünyaya dalga dalga yayılan bir finansal çöküntü baş gösterdi. Amerika temel sorunlarını henüz çözmüş değil. Amerika’da öncü göstergelere bakacak olursak, bankaların bilançosundaki zehirli enstrümanlar henüz temizlenebilmiş değil. Türkiye’de ise durum son derece pozitif. Bankacılık sistemimiz eskisine ve diğer ülkelere nazaran çok daha güçlü. Dünyada yatırım ve finansal ortam düzelirse, ülkemizdeki bankalar kredi musluklarını açacaklar. Avrupa ve Amerika’da durum düzelse bile bankalar geniş ölçekli kredi verebilecek durumda değil” ifadesinde bulundu.
“BÜYÜME TRENDİNE GİRDİK”
Türkiye’ye baktığımızda kapasite kullanım oranı, sanayi üretim endeksi ve diğer ekonomik enstrümanların olumluya doğru gittiğine işaret eden Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, “2009 yılının son çeyreğinde büyüme trendine girdiğimiz görüldü. Ortam düzeldiğinde Türkiye diğer ülkelere göre daha hızlı büyüyecektir. Geçen yılı enflasyonda yüzde 6,53 ile kapadık. Dış piyasalarda yeni bir şok dalgası olmazsa para politikasının duruşunu değiştirmeyeceğiz. Uzun bir süre daha faiz oranları aynı kalacaktır. Bu bakımdan fiyatlama davranışlarınızı değiştirmeyin” uyarısında bulundu.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, sunumunun ardından salonda bulunan gazeteci ve işadamlarının sorularını yanıtladı.
Konferansa Nursan Şirketler Grubu Başkanı İlyas Keleş, İTSO Başkanvekili Müfit Tennioğlu, İTSO Meclis Başkanı Mehmet Binbay, ASAŞ Şirketler Grubu Başkanı Ahmet Göçmen, işadamları, banka yöneticileri ve vatandaşlar katılım gösterdi.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş