Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

'Termik Santral İstemiyoruz!!!'

Erzin Termik Santral Karşıtı Platform'un düzenlediği mitingede, bölge halkı termik santrala karşı tek yumruk oldu ve 'kirli enerjiyi' bölgeye sormayac

Gündem   A+a-

Erzin Termik Santral Karşıtı Platform'un düzenlediği mitingede, bölge halkı termik santrala karşı tek yumruk oldu ve 'kirli enerjiyi' bölgeye sormayacaklarını vurguladı.
Mitinge, bölgedeki çevre derneklerinin yöneticileri ile Ankara'dan gelen ve 'Donkişot' olarak tanımlanan çevreci Osman Akkuş'da atıyla katıldı. Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan mitingde konuşan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri ortak sekreteri Prof. Dr. Figen Doran, verilen bu mücadelenin Türkiye tarihine altın hafrlerle yazılacağını, aynı tarihin; bu sese kulak tıkayanları da yazacağını vurgulayıp, "Yazıklar olsun ekmeğine, tarlasına, bitkisine, ağacına sahip çıkanların sesini duymayanlara. Çocuklarının geleceği için mücadele edenlere 'sokak hareketi' diyenlere yazıklar olsun. Bu ülkenin oyları ile Meclis'e gidip, sonra bu halka sırtını dönenlere, onların sesini dumayanlara yazıklar olsun. Yazıklar olsun bu vatandaşın verdiği vergilerle sözde bilim adamı olup, isminin önüne profesör unvanı koyduktan sonra, halkının zararına çalışanlara, gözümüzün içine bakarak yalan söyleyenlere, 'bizim enerji ihtiyacımız var sizi gözden çıkardık' diyenlere yazıklar olsun" dedi.

Geleceğimizi yok edecekler
Erzin'in üzerinde acı, sevimsiz ve gelecek kuşakları tehdit eden bir oyun oynandığının altını çizen Prof. Dr. Figen Doran, şunları söyledi: "Türkiye haritasında ülkemizin en yeşil toprakları üzerine termik santral dökerek, ağacımızı kurutmaya, toprağımızı çoraklaştırmaya yönelik bu oyun; arsız ve onursuz bir oyundur. Bizler bu oyunu bozacağız. Buna andımız var. Başaracağız. Çünkü, arkamızda Mustafa Kemal'in gençleri ve bir vatan savunmasının azmi var. Başka gidecek hiçbir ülkesi, memleketi olmayan bizler, ağaçlarımızdan, mandalinalarımızdan, portakallarımızdan, greyfurtlarımızdan ve zeytinimizden vazgeçmeyeceğiz. Her sabah içimize çektiğimiz Amanos'un dumanlı dağlarından gelen tertemiz havamızdan vazgeçmeyeceğiz. Çocuklarımızı okutabilecek kadar kazandığımız paradan, torunlarımızın bahçelerimizde oynamasından vazgeçmeyeceğiz. Herşey bir yana, evlatlarımızın akcigerlerinden vazgeçmiyeceğiz. Onların pespembe ciğerlerine termik santralin zehirinin, katranının, tozunun, dumanının dolmasını istemiyoruz. Bizler; evlatlarımızın cigerlerinden, yüreğinden vazgeçmiyoruz, vazgeçmiyeceğiz. Onlarca, yüzlerce yıl sonra Erzin yine böyle güzel, böyle nazlı bir gelin gibi alımlı, böyle bereketli olacak. Bunun için termik santralin bu topraklarda kurulmaması gerekir. Onun için termik santral karşıtı mücadelemiz sürecek. Evet, bu bir vatan savunması. Bu savaş yaşama savup çıkma mücadelesi. Bu savaş, Erzin'in şanlı varolma savaşının Türkiye'ye örnek savunması. Bugün dev holdingilerle yaptığımız bu mücadele aslında yalnızca kendimizin değil, ağaçlarınızın, kuşlarınızın, yaşam alanlarınızın, evlatlarınızın ve torunlarınızın yaşamı içindir”
Erzin'e 5 termik santral planı yapılmak istendiğini ve yöreyi yaşanmak hale getirmek isteyenlerin bulunduğunu vurgulayan Erzin Çevre Koruma Derneği Başkanı Cemal Ertaç ise şunları söyledi: "Çevre Bakanlığı'nın görevi, termik santrallere ÇED raporu hazırlamak değil, halkının sağlığını korumak, onların yaşanabilir bir çevrede yaşamasanı sağlamaktır Yaşanabilir bir çevrede yaşamak her insanın anayasadan doğan nakkıdır." Aşağı Burnaz Köyü sakinlerinden Hatice Temel, termik santral yapmayı planlayan şirketler ile buna izin veren yetkililere "Karşınızda öncelikle kadınları bulacaksınız. Bu santrallara izin vermeyeceğiz. Kadınlar bu mücadelenin en ön safında olacağız" dedi.

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar