Skip Navigation Links

Türkiye Yabancı Yatırım Ve AB'nin Üretim Merkezi Haline Gelecek

Bakan Çağlayan, yapımı devam eden Atakaş Şirketler Grubu ile Rus MMK Grubu'nun Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 1.4 milyar dolar yatırımla kuracağı demir çe

Ekonomi   A+a-

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Hükümeti döneminde 75 milyar dolarla cumhuriyetin en fazla yabancı sermaye girişinin sağlandığını belirterek, Türkiye'nin yabancı yatırım ve AB'nin üretim merkezi haline geleceğini söyledi.
Bakan Çağlayan, yapımı devam eden Atakaş Şirketler Grubu ile Rus MMK Grubu'nun Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 1.4 milyar dolar yatırımla kuracağı demir çelik tesislerinde incelemelerde bulundu.
Çağlayan'ı tesislerde Atakaş Şirketler Grubu Başkanı Recep Atakaş, Dörtyol Kaymakamı Hayri Sandıkçı, Belediye Başkanı Fadıl Keskin, Dörtyol ve Erzin ticaret odaları başkanları Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı karşıladı.
Bakan Çağlayan yıllık 2.5 milyon ton çelik üretimi yapacak tesisin yassı çelik paketleme ünitesi, yapımı devam eden iskele ve inşaat alanı gezdirildi. 2010 yılında devreye girmesi planlanan tesisin yapımı süren üniteleri hakkında bilgi alan Bakan Çağlayan, Rus MMK ile Atakaş Şirketler Grubu'nun Türkiye'nin geleceğine katkı sağladığını söyledi. Bu üretim mamulünü daha önce kullanan biri olarak otomasyon sistemi olmadan çok fazla fire verdiklerini, kurulan bu sistemle sıfır fire ile sac mamul üretileceğini ifade eden Çağlayan, "Gerek otomotiv, gerek gemi sanayin ana girdisi olan sac, firmamız tarafından 2010 yılında 2.5 milyon ton üretilerek piyasaya sunulacaktır. İhraç edilmese bile iç piyasanın 2.5 milyon tonluk ihtiyacını karşılayarak ithalat yapmamış olacağız" dedi.
Bölgenin son derece şanslı olduğuna dikkat çeken Bakan Çağlayan, "İskenderun Körfezi, sanayinin çekim ve cazibe merkezi olma yolunda. Daha önce devlet eliyle yapılan yatırımlar bugün özel sektör tarafından çok daha başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Burada gördüğümüz 480 metre uzunluğunda, 42 metre genişliğindeki liman bile çok büyük bir yatırımdır. En önemlisi de sadece bu iskelenin maliyetiyle 20-25 fabrika daha yapılabilir. Ayrıca tesiste sıcak sac üretiminin yanı sıra galvanizli ve boyalı
sac imalatının da yapılacak olması sevindirici" diye konuştu.
Cumhuriyet tarihinin en fazla yabancı yatırımının AK Parti Hükümeti döneminde gerçekleştirildiğini vurgulayan Bakan Çağlayan şöyle konuştu:
"6.5 yıllık AK Parti Hükümeti döneminde Türkiye toplam 75 milyar dolar yabancı sermaye çekmiştir. Türkiye yabancı sermaye açısından artık güvenilir ülkeler arasındadır. Ülkeye, küresel krizin yaşandığı 18 ay içerisinde bile 22 milyar dolarlık yabancı sermaye girdisi sağlanmıştır. Türkiye bugün üretim açısından Avrupa'nın cazibe merkezi haline gelmiştir. Aynı zamanda Türkiye Demir Çelik üretiminde Avrupa'nın üçüncüsü konumundadır"
Nobel Ekonomi ödülü alan Paul Krugman'ın da basında Türkiye'yi riskli ülkeler arasında gösteren bir ifadesinin yer alması üzerine kendisiyle görüştüğünü aktaran Bakan Çağlayan, "Türkiye açısından böyle bir şey söylemediğini ifade ederek bizzat kendisi olayı yalanlamıştır. Şükürler olsun ki, bugün Türkiye'nin bir bankası batmamış, tek bir bankanın burnu dahi kanamamıştır ve şirketlerimizde de batış söz konusu değildir. Halen böyle bir ortamda bugün 100 tane açılan firmaya karşılık, kapanan firma sayısı
60-65'dir. Yani Türkiye son derece dinamik ve bu küresel krizden en karlı ve çabuk çıkacak bir ülkedir" şeklinde konuştu.
Atakaş Şirketler Grubu Başkanı Recep Atakaş ise kurulan fabrikanın MMK'nın ya da Atakaş'ın değil Türk milletinin olduğunu söyledi.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet