Skip Navigation Links

' Türkiye İş Ortamını Kaybetmiş Durumda '

Devlet Eski Bakanı YILMAZ ' Türkiye İş Ortamını Kaybetmiş Durumda '

Ekonomi   A+a-

İskenderun Deniz Ticaret Odası Toplantı salonunda TOSYÖV Hatay Destekleme Derneği ve Hatay Fikir Kulübü tarafından ortaklaşa düzenlenen “Üniversite Sanayi "//www.8gunhaber.com/etiket/is/" target="_blank">İşbirliği: KOBİ’ler için Fırsatlar ve Sağlanan Destekler” konulu panel cuma günü gerçekleşti.

"top" alt="" src="http://www.yukleresim.com/images/0wukopdchem2ogbtwnld.jpg" />

Panele Hatay Fikir Kulübü Başkanı Erol Aygen, TOSYÖV Hatay Destekleme Derneği Başkanı Tahsin Rende, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Şerafettin Canda, Eski Devlet Bakanı Ayfer Yılmaz, Adana KOSGEB bölge müdürü Hamit Sucu ve bazı sivil toplum kuruluşları katıldı. Panel bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Daha sonra açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Hatay Fikir Kulübü Başkanı Erol Aygen " Hatay Fikir Kulübü olarak başlıca amaçlarımız; anayasamızın öngördüğü ekonomik, sosyal ve kültürel esaslara ve Atatürk ilkelerine uygun olarak Türkiye'nin demokratik ve planlı bir düzen içinde kalkınıp çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmasına yardımcı olmak. Üniversite sanayi işbirliğini sağlamak, Araştırma geliştirme (ARGE) faaliyetlerini başlatmak, bu konularda sponsorluk üstlenmek. Bölgemizdeki küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerimize süreklilik arz eden eğitimleri sağlamak. KOSGEB, Üniversite, Meksa, TOBB ve diğer benzer dernek ve kuruluşlar arasında organik bağı oluşturmak. Hatay il sınırları dâhilinde bulunan tarihi kalıntıların korunmalarına öncülük etmek, korunabilirliğin takibini yapmak, müze sayılarını artırmak. Kalıntılarla ilgili tarihi bilgi ve belgeler arşivlemektir. Sizlere amaçlarımızdan sadece birkaç tanesinden söz ettik. Ama en önemlisi olan MKÜ Hatay Sanayi iş birliğinde ki avantajları bu panelimizde tespit etmek, ülkemizin birçok yerinde hayatiyet kazandırılan teknoparklarında artık zaman yitirmeden Hatay İlimizde yaşama geçirmesini arzulamak amacıyla bu paneli tertiplemiş bulunmaktayız.

 

Panelimizde Hatay kobilerimizin MKÜ ile işbirliğine girerken, KOSGEB kuruluşumuzun Hatay kobileri üzerindeki etkilerinin neler olabileceklerine bölge kobilerimiz tanıklık etmiş olacaklardır." dedi. Daha sonra söz alan TOSYÖV Hatay Destekleme Derneği Başkanı Tahsin Rende ise " Öncelikle hepiniz hoş geldiniz. 'Sözlerime bir şiirle başlamak istiyorum' dedi ve Nazım Hikmet’in 'Memleket İsterim' adlı şiirini okudu ve sözlerine " Ülkemiz şu anda farklı bir süreç karşısında. İlimizin ekonomisini ve bulunduğu durumu ele alalım. Hatay'ın ekonomisini nasıl arttırabiliriz ve ülke sıralamasını nasıl yükseltebiliriz. Dünya'nın büyük bir köy haline geldiği bir dönemde yaşıyoruz. Bizim derneğimiz 20 ilde faaliyet görüyor, bizde 21. derneği takviye olarak kurduk. Buran Erol Aygen'i kutluyorum ve saygı duyuyorum. Sayın Bakan'ımız Sadullah Ergin'e de buradan teşekkürlerimi iletmek istiyorum katkılarından dolayı. Kentimizin gelişmesi yolunda önemli bir etken de MKÜ’ dür. Sayın Rektör'ümüze de teşekkür ediyorum. Öğrenci sayısı her geçen gün artan bir okul. Biz Hataylı olarak girişimci bir yapıya sahibiz. Ülkemizde iki farklı konuda liderliği elimizde tutuyoruz. Meyve sebze ihracatında ve nakliyede birinci sıradayız. Bu arkadaşlar çok iyi organize olmuşlar. Nisan ayında olmamıza rağmen otellerimiz ful dolu. Kentimizin gelişmesi için turizmin çok önemli. Girişimcilerin otel yatırımı yapmak için kolları sıvadığını biliyoruz. Antakya'da tarihi evler restore ediliyor ve turizme açılıyor. Hatay dünya çapında bir il olacak. Geçen günlerde Hatay'da özel bir bankanın toplantısına katıldım ve oradaki bir konuşmacı şöyle dedi " Özelleştirme diyorsunuz fakat neyi özelleştireceksiniz?" bu önemli bir konu. Antakya İncil'de adı geçen bir yerdir. Dört milyar hristiyanın bildiği bir kenttir. Suriye ile vizenin kalkması çok önemli ve iyi bir çalışma oldu." dedi. Açılış konuşmalarını yaptıktan sonra MKÜ Rektörü Prof. Dr. Şerafettin Canda slâyt eşliğinde konuklara yapılan icraatlar konusunda bilgi verdi. Canda " MKÜ 1992 yılında kurulmuş bir Üvinersite’dir. Ben üç yıldır görevin başındayım. Bu süre içinde öğretim görevli sayısı 300'den 500'e ulaşmıştır, öğrenci sayımız 13 binden 25 bine ulaşmıştır. Bu artış Türkiye'nin en büyük öğrenci artışı olmuştur. Yeni açılan fakültelerimiz, okullarımız ve bölümlerimiz var. Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi 12 yıldan itibaren süren inşaat sonrası açıldı, bu hastane açılmadan önce ilçemizdeki vatandaşlar Antakya, Adana ve Gaziantep’te bulunan hastanelere gidiyorlardı, kimileri yolda hayatını kaybediyordu. Fakat şu anda gerek ilimizdeki gerek ilçemizdeki vatandaşlarımız bu hastaneye gidiyor.

Bu hastanemizde Türkiye'nin en ileri teknolojileri kullanılıyor. Sivil Havacılık Yüksek Okulu, bu okul Türkiye'deki 2 okuldan birisidir. Biz Atakaş ve Demirçelik ile görüşüp okullarımızı sanayinin içerisine yapmak için görüştük. Beden Eğitimi, Turizm ve otelcilik, Altınözü, Dörtyol, Kırıkhan, Erzin ve Antakya'ya eni okullar açtık. Bizim amacımız çocukları sokaktan alıp bir iş sahibi yapmaktır. Erzin'de açılan okulumuza biz beş kuruş para harcamadık. Belediye kendi binasını bize verdi. İskenderun'a 500 kişilik bir yurt yapılıyor. MKÜ program bazında eğitime önem veriyor. Biz öğrencilerimiz için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Sanayicilerimizin istediği her alanlarda da okul açabiliriz. Maddi gücümüz var. " dedi. Daha sonra Devlet Eski Bakanı Ayfer Yılmaz ise " Sayın Rektör'üm Sayın Başkanlarım ve Sayın Sivil Toplum Kuruluşlarım hepinize teşekkür ediyorum öncelikle. Bugün konuşurken ufak bir fikir alışverişi yapacağız. Biz dünyada neredeyiz ve neler yapabiliriz? Şu anda bulunduğumuz dönem kriz dönemi olarak adlandırılıyor. Kriz artık bize normal bir şeymiş gibi geldi, daha öncede yaşadığımız için. Biz kriz bitene kadar oturup yerine bir şeyler yapmak gerekiyor. Kriz etkisini henüz göstermedi. Bakın hemen komşumuz olan Yunanistan'da büyük bir kriz yaşandı, ama onun arkasında İspanya, İngiltere, Portekiz var. Bizim ihracatlarımızın %48'i Avrupa’ya' ya yapılıyor. Gelişmekte olan Türkiye'de kriz döneminde durulma gözlendi. Fakat diğer gelişmekte olan Brezilya ve Çin'de tam tersi oldu. Bu dönemde hem pazar yapabiliriz hem de pazar olabiliriz. Ekonomi %4,7 geriledi. Türkiye büyük bir genç nüfusa sahip. Bu gençlerimize de iş sağlamak gerekiyor. Tekstil de Çin ve Hindistan ile rekabet edebilmek için teknolojiye ihtiyaç var. Dünya'da gençlere iş sağlayabilmede alt sıralardayız. Kobiler geride kalıyor. Türkiye iş ortamını kaybetmiş. Dünya'da 17. büyük ekonomi olan ülkenin ihracatında düşüş var. Yabancı yatırımcılarda düşüş var. Yastık altında duran para gibi paylaşılmayan bilgi de bi ifade etmez. Bunun içinde okullarımıza ağırlık vermemiz gerekir. Sanayici paraya, eğitimci de kariyerine tutunursa olmaz. Güzel bir proje, bu projeyi gerçekleştiren kişilere teşekkür ediyorum" dedi.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet